|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:16 pm Temat postu: |
|
|
raczej ?
i to jak najszybciej
zresztą pomijając aspekt zdrowotny to pomyśl jak to bedzie wyglądało ? _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 6:24 pm Temat postu: |
|
|
u mnie tez szwy się rozeszły i to po 3 dniach byłam wtedy w szpitalu, tylko zabezpieczono rane i tyle, to tylko 2 do 4 szwow a wiec nie ma niepokoju , zagoilo sie w cale nie wygląda to gorzej niz blizny poprzednich wycinkach
bez paniki , i tak szyc tego nie będa,przeciez szwy zdejmuje sie po tygodniu czy 9 dniach zabiezpiecz tylko to miejsce u uwazaj aby na razie go nie moczyc jeszcze kilka dni , chyba ze cos się ztym będzie dzialo wtedy idz do lekarza bo może to ropec, jesli rana wyglada norlamnie mozesz sobie darowac
minąl cie problem z wyciagniem szwow , , wiem co mowię bo to z własnego doswiadczenia
ludmiła to male cięcie nie ma co panikowac , 2 - 3 cm , będzie wyglądalo całkiem normalnie a po kilku latach wcale nie będzie widoczne _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
czaja Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 6:54 pm Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka |
|
|
witam podejrzewają u mnie tocznia , mam krwiste plamy ale na nogach [diagnozy dermatologiczne różne 4 dermatologów ) nie są to żylaki sprawdzilam, obrano wycinek z łydki czekam za wynikiem .Nie wiem czy to obiawy tocznia ,może ktoś mial też takie "fajne "nogi w plamy? Jak dlugo czeka się na wynik ?A jeśli to toczeń ,to jaki powinien być wynik ?[/b] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 7:00 pm Temat postu: |
|
|
A jak cała reszta badań? Bo to, o czym piszesz samo w sobie jako jedyne niekoniecznie będzie wskazywało jednoznacznie na toczeń. Do potwierdzenia podejrzeń toczniowych wymagane jest też spełnienie określonych kryteriów - poczytaj w rozdziale Diagnozowanie tocznia w podręczniku: Toczeń. Choroba podstępna.
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Sob Lut 23, 2008 7:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 7:05 pm Temat postu: |
|
|
wynik dodatni( stwierdzono to i tamto ) a co tam okreslą to już decyduje specyfika choroby na wycinek czeka się do 3 tygodni zalezy to od laboratorium w ktory dany wycinek bada
z tego co wiem takie palmy maja co niektore osoby i z toczniem ale także innymi chorobami tkanki łacznej ,
tak ze na razie musisz czekac , jesli to toczen lub ktoras z naszych chorob to wycinek powiniem to wykazac _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aniaaa Junior

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:18 pm Temat postu: |
|
|
Wracajac do moich szwow to ten ktory sie rozwalil zostal w srodku rany . I to mnie wlasnie niepokoi . Niestety u mnie te blizny nie chca sie goic 2 lata temu mialam pobierany pierwszy wycinek do tej pory niestety mam slad i to bardzo widoczny ..Skora w tym miejscu nie chce sie zrosnac . Naszczescie rana pokryla sie cieniutka warstwa naskorka .
Dziekuje bardzo za odpowiedzi _________________ Spemque metumque inter dubii |
|
Powrót do góry |
|
 |
czaja Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:19 pm Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka |
|
|
Dzięki. Innych objawów też się trochę nazbierało i nie chcę już niczego więcej.Kregosłlup -do wymiany,żaden neurochirurg tego nie chce ruszyć, bóle kostno-stawowo-mięśniowe,zapalenie nerwu trójdzielnego,porażenie nerwu twarzowego,porażenie nerwu przedsionkowego-zaburzenie równowagiw lewo,zniesienie lordozy szyjnej i lędżwiowej,cechy uszkodzenia korzeni nerwowych C6-C7,C7-C8,L4-L5,L5-S1 po lewej stronie,zrosty opłucnowe,rozedmę(nie palę) ,jakieś zagęszczenia miąższowe,stan zapalny całego przewodu pokarmowego,był okres ALAT-80, okresowo biegunki,zaparcia,wymioty,oczywiscie waga 10kg w dół i ostatnio te wspaniałe ozdoby na nogach,7 lat chodzeniapo lekarzach-a to ze za dobrze wyglądam,że to korzonki,ze przejdzie. Leczono mnie na RZS,ZZSK,podejrzewają sarkoidozę ,chorobę układowa i ostatnio tocznia ! Tak już walczę z tym około 30 lat.Byłam często posądzana o hipochondrię , a teraz lekarze mówią :dlaczego nie przyszłam wczesniej do nich !!!!!!!!!!! Okresowo brałam sterydy i sulfalazynę i pewnie dlatego troche inaczej to wszystko wygląda.Masę badań robiłam prywatnie -nie chciano mi dać skierowań .Teraz zmieniłam reumatologa-pobrano mi krew na RO,LA,SM,DNA,CCP,pANCA,cANCA i mam czekać pół roku za wynikami! super.Rośnie kreatynina,PLT maleje, FT4 za mało,albuminy spadaja,globuliny rosną,limfocytów troche za dużo i nikt nie wie dlaczego.O RANY ALE SIE ROZPISAłAM .WALCZCIE O SWOJE ZDROWIE A JESLI NIE POMOZE JADEN LEKARZ IDZCIE DO DRUGIEGO |
|
Powrót do góry |
|
 |
czaja Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:25 pm Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka |
|
|
Moze ktoś wie jakie nalezy wykonać badanie aby potwierdzić lub wykluczyć tocznia i czy ten wycinek to coś pomoże w diagnozie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 4:06 pm Temat postu: |
|
|
wycinek ma pewno pomoze , u mnie własnie wycinek na poczatku przesądził sprawe potwierdził niejasna diagnoze , mozna powiedziec ze ją przypieczetowal, a jak pobrac wycinek to już wie ten kto to robi , czyli chirururg, wycina się cześc naskorka i mięsnien , i zakłada okolo 3 szwow , to wszystko rana jest nieiwielka i na ogół dosyć szybko się goi , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 10:39 pm Temat postu: |
|
|
Monika zazdroszcze opanowania , ja jestem dobra raczej w odwrotnych sytaucjach
 _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
czaja Kadet

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 10:45 pm Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka |
|
|
nie wiedziałam że pobranie małego wycinka pod kolanem może tak dokuczać,boli -zdjęcie szwów w czwartek-może przestanie boleć.trochę ulgi przynosi spryskanie Elmetacinem.Dobrze ,że od Was dowiedziałam się o możliwości takiej diagnozy-ale ani reumatolog ,ani 4 dermatologów ,ani w szpitalu nikt z tego nie skorzystał.Gdy powiedziano ze to żylaki wściekłam się i udowodniłam ,że nie .Wycinek pobrał młody chirurg naczyniowiec.Tylko on jeden stwierdził ,że można te super ozdoby zbadać.Jest prosty sposób sprawdzenia czy są to zmiany naczyniowe czy nie-przycisnąć np. szklanką-jeśli krwawe plamy nie zbledną ,to plamy są innego pochodzenia -tylko jakiego?Jestem GADUłA .Ale więcej się dowiedziałam od WAS niż od lekarzy ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 1:08 pm Temat postu: |
|
|
to jest takie miejsce ze ruszasz nogą a wiec ma prowo pobolewac, mnie rana po pierwszym tez bolała, bo było to na udzie a ze ja lezec w szpitalu raczej nie umiem to chodziłam po schodach , mięsnie wtedy pracuja i to bolalo, ale nie tak zeby trzeba było brac leki, ot jak kazda ranka czy skaleczenie , inne nie bolały troche popiekły i tyle
Lumiła ja jestem bardzo opanowana szczegolnie jesli chodzi o mnie, u mnie mozna robic wszystko i zniosę to ze stoickim spokojem tylko zal mi jak cierpi bliski mi człowiek, ja sama mogę nigdy nie panikuje wręcz odwrotnie wtedy jestem opanowana i bardzo rzeczowa , lekarze lubia takich pacjentów, jasne ze nie wynika to z chęci przypodobania się komukolwiek ale z mojego charakteru , taka jestem , dlatego mozna ze mna omawiac wszystko i walic kawe na ławe , lekrze zawsze mowili mi prawde i tłumaczyli jak najdokładniej, inaczej się bałam  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 11:35 am Temat postu: |
|
|
ja w kontaktach z lekarzami tez panikuję ale nie byłam dobrym ratownikiem w razie jakiegoś wypadku
a może się mylę różne sytuacje mobilizują nas do rzeczowego działania _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
czaja Kadet

|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam.mam wynik wycinka -obraz histopatologiczny zmian skórnych sugeruje vasculitis leukocytoclastica -specjalista patomorfolog stwierdziła ,że to scleroderma czy twardzina coś kolo tego i że to nie toczeń.I ponoć bardzo kochają mnie limfocyty w balu norma 15 mam 80 .Monia .Robert pomocy bo nie kapuję nic z tego |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|