Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bocian Junior

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 8:37 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Magda. Po pierwsze radzę Ci żebyś zrobiła wszystkie konieczne badania i podjęła leczenie nawet jeśli w tej chwili nie masz objawów, które Ci dokuczają. Zgadzam się że zaburzenia pamięci to chyba nie wynik boleriozy. Jeśli chodzi o najodpowiedniejszego lekarza w twardzinie to ja bym powiedziała, że jest nim dermatolog. |
|
Powrót do góry |
|
 |
len_a Junior

|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... co do boreliozy to znam bardzo duzo osob(z racji choroby mamy ), ktore maja przerozne objawy, od problemow ze stawami do problemow z pamiecia. Borelioza obecnie jest dla medycyny i lekarzy wielka zagadka (czesto mylona jest z RZS, SM czy choroba Alzheimera), a proces jej leczenia mozna z czystym sumieniem powiedziec , ze jest leczeniem "w ciemno" . Dlatego wolalabym jej nie miec i nie byc "krolikiem doswiadczalnym" w procesie edukacji lekarzy . Mam jeszcze jedno pytanie, bo przegladam forum i nie moge znalezc na nie odpowiedzi. Czy zespol Raunauda moze byc objawem twardziny ograniczonej, bo spotykam sie tylko z postami na temat jego zwiazku z twardzina ukladowa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 8:44 pm Temat postu: |
|
|
len_a napisał: |
Mam jeszcze jedno pytanie, bo przegladam forum i nie moge znalezc na nie odpowiedzi. Czy zespol Raunauda moze byc objawem twardziny ograniczonej, bo spotykam sie tylko z postami na temat jego zwiazku z twardzina ukladowa. |
Tak może. Niczego z góry nie można wykluczyć, ani założyć. To kwestia indywidualnego przebiegu choroby. Poczytaj w wątku: Twardzina ograniczona (Localized Scleroderma)
Procentowo Zespół Raynauda występuje bardzo często. Niemniej nie można mówić, że zespół Raynauda jest objawem twardziny, bo to dwie różne sprawy. Te choroby mogą co najwyżej wspówystępować, jedna może stanowić impuls do wyklucia się drugiej, "wyprzedzać" niejako.
Plus: Zespół Raynauda |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agusia.25 Kadet

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ Nic dwa razy się nie zdarza ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Magda!
Diagnoza to podstawa leczenia, oby wszystko szybko się wyjaśniło i paskudztwo wreszcie zostało zatrzymane. Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 9:08 am Temat postu: |
|
|
witaj len_a dobrze ze sie zapisalaś tu znajdziesz pomoc choc nie medyczna ale słowna i pewnie ktoś cos poradzi..pozdrawiam...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
len_a Junior

|
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Bylam u dermatologa i dostalam skierowanie do szpitala na pobranie wycinka . Czy ktos moze mi napisac ile trwa taki pobyt w szpitalu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 8:04 am Temat postu: |
|
|
Witaj...
badanie trwa krótko..
a tu do poczytania Pobranie wycinka _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
len_a Junior

|
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Czesc
Dziei za odpowiedz W sumie chodzilo mi o cos troszeczke innego.
Wycinek mialam pobierany 9 lat lemu i nic nie stwierdzili. Ostatnio za sprawa forum poszlam do dermatologa i dostalam skierowanie do szpitala.
W moim pytaniu chdzilo mi raczej czy wycinki pobieraja tylko w warunkach szpitalnych, czy bede mogla isc po pobraniu do domu . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 10:35 am Temat postu: |
|
|
Witam i życzę zdrówka
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"