Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
liliana Senior

|
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 11:05 am Temat postu: Wycinek z nadgarstka |
|
|
Piszę o tym,bo wiem że od was mogę się dowiedzieć na czym polega pobranie wycinka z nadgarstka, czy są po tym jakieś skutki uboczne?Czy miał może ktoś z was takie badanie?Nadal nie wiem,czy mam tocznia,bo tamte badania które mi pobrali to im zgineły.Podobno to wszystko wyjaśni. Życzę miłego dnia. _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 12:26 pm Temat postu: |
|
|
ja miałam, żaden dramat
przy miejscowym znieczuleniu usuwa się kilka mm naskórka z wierzchniej części nadgarstka, zostaje po tym mały strupek, wystarczy więc tylko byle paster, nie powinno być więc żadnych skutków ubocznych.
moje badanie tkankowe z wycinka skórnego wyszło ujemne we wszystkich klasach Ig, ale faktycznie to badanie może pomóc w diagnozstyce, ponieważ:
Cytat: |
Oznaczanie kompleksów immunologicznych w materiale z biopsji skóry:
Materiał do badania stanowi drobny wycinek skóry (o wym. 3-5mm), który po pobraniu umieszczony w naczyniu z solą fizjologiczną powinien być szybko przekazany do pracowni immunologii celem zamrożenia.
Na skrawkach kryostatowych z pobranego materiału wykonuje się reakcję immunofluorescencji bezpośredniej z użyciem przeciwciał anty-ludzkich przeciwko immunoglobulinom IgG, IgA, IgM i składowym dopełniacza C3, C1q, C4, oraz przeciwko fibrynogenowi, znakowanych barwnikiem fluorescencyjnym.
Obecność złogów immunologicznych na granicy naskórkowo-skórnej i w ścianach naczyń skóry właściwej jest typowa dla tocznia układowego. |
źródło
naprawdę nie masz isię czym stresować, sama "operacja" trwa jakieś 5 minut plu 3 na znieczulenie skóry w rejonie pobrania materiału. |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 3:15 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję ci Nenya za informację, bardzo mnie uspokoiłaś,bo miałam stracha. Pozdrawiam.  _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asiab Junior

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 9:25 am Temat postu: |
|
|
Ja miałam przy diagnozowaniu pobierany wycinek z nadgarstka. Została mała blizna, ale żadnych komplikacji, to jak małe skaleczenie. Znieczulają miejscowo, poźniej jakiś strupek i po wszystkim. W moim wypadku potwierdził diagnozę tocznia.Nie ma się czego bać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:02 pm Temat postu: |
|
|
u mnie tez wycinek potwierdzil diagnoze z tym ze miałam go z uda i ramienia, ale niewazne skad , nic wielkiego, nie ma bolu bo znieczula kilka szwow ( ktore sama sobie wycignełam po drugim razie )
została mała blizna i tyle , spokojnie nie jest to nic strasznego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 11:14 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję dziewczyny za wsparcie.  _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
Uzumaki Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 5:26 pm Temat postu: wycinek z nadgarstka |
|
|
Mialam pobierany wycinek skorny kilkanascie lat temu.Nadgarstek,miedzy palcem wskazujacym a kciukiem.Zostala blizna 4- 5mm.Z tego co pamietam,znieczulenie natryskowe przez zamrazanie skory.Nieczulam nic,poza przerazeniem ,ze ktos mi cos kroi skalpelem.Ogolny poziom dyskomfortu i bolu moge porownac do zabiegu pobierania krwi z nieuzywanej wczesniej zyly.Jesli sie bardzo boisz,uprzedz lekarza,poprosi pielegniarke,albo stazyste,bedzie trzymac Cie za reke.Metoda trzymania za reke cudownie pomogla mi jak mialam robiona biopsje nerki.3mam kciuki.Uzumaki |
|
Powrót do góry |
|
 |
edison77 Kadet

|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 9:29 pm Temat postu: |
|
|
u mnie żadnych wycinków skóry nie pobierano, ale mam mieć biopsję mięśnia. zobaczymy jak to wygląda i co daje, bo biodro boli mnie już 2 miesiące i to nie w panewce tylko bezpośrednio pod sztywną i martwą skórą pod wpływem uderzenia ból rozchodzi się idealnie po całym mięśniu pod spodem. pozdrawiam wszystkich i życzę lat wielu remisji.
a co do tego typu zabiegów to u mnie wszystko "na ostro" bo ma uczulenie na lignokainę. ostatnio bez znieczulenia miałam usuwany torbiel na ustach i było spoko... znam gorsze sprawy... wyobraźcie sobie nastawianie złamania otwartego nadgarstka bez znieczulenia jakiegokolwiek??? _________________ nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej
Ostatnio zmieniony przez edison77 dnia Sro Lut 27, 2008 2:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 9:33 pm Temat postu: |
|
|
raczej nie ......auuuu _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
edison77 Kadet

|
Wysłany: Pią Lut 01, 2008 1:46 pm Temat postu: |
|
|
jestem właśnie w szpitalu, extra mają internet w bibliotece za darmo. co do biodra to już się po usg wszystko wyjaśniło. mam wysięk kaletki, czyli zapalenie kaletki biodra. ma być łatwe do wyleczenia. a poza tym czekam jeszcze na ostatnią wlewkę solu-medrolu i w poniedziałek do domu. prawie fruwam po tych wlewkach, a potem metypred 3 razy więcej czyli 24mg na dobę i ma byc ok. ordynator mówi, że potem powoli będziemy zmniejszać dawkę sterydów. oby tak rzeczywiście było. pozdrawiam wszystkich. _________________ nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej
Ostatnio zmieniony przez edison77 dnia Sro Lut 27, 2008 2:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 01, 2008 3:39 pm Temat postu: |
|
|
fajny ten szpital-z internetem dla pacjentów
dobrze, że wiesz co z bioderkiem
teraz tylko wyleczyć _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 1:31 pm Temat postu: |
|
|
Byłam dziś na wycinku, za dwa tygodnie wyniki, mieliście rację,to wcale nie było takie straszne.  _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 12:51 pm Temat postu: b |
|
|
Byłam dziś po wyniki z wycinka, obecność złogów JgM+ JgG-.Powiedzieli że spełniam tylko trzy kryteria,i oni nie mogą stwierdzić Tocznia. _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2008 7:13 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie miałam pobieranego wycinka z nadgarstka, ale miałam pobierany szpik kostny. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 25, 2012 11:36 am Temat postu: |
|
|
Ja też miałam pobierany wycinek z nadgarstka. Był to tzw. Lupus Band Test. Potwierdził on w moim przypadku diagnozę tocznia. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|