|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 02, 2006 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Gosiu, na pewno będzie wszystko OK. Buziaczki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 9:51 pm Temat postu: |
|
|
no to moi rodziciele byli bardzo zestresowani  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewa k Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 3:12 am Temat postu: |
|
|
Bazylia ,tak mnie rozbawila Twoja wypowiec ,ze chyba powiesze sobie ja nad lozkiem,zeby mogla zawsze rano przeczytac i wiedziec ,ze to nie moja wina ,tylko choroba-dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Polecam książkę mojego wykładowcy Włodzimierza Oniszczenki
,,Stres brzmi groźnie" , książka z psychologii ale przystępnie napisana, no i doda że objetościowo niekogo nie przeraża.Mam ją w swojej biblioteczce z dedykacją od autora . _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 11:18 pm Temat postu: |
|
|
nenya napisał: |
he, nie wszyscy mogą się tłumaczyć atakiem na ciało migdałowate, bo jednak nie wszyscy toczniowcy mają pciała antyDNA
reszta zaburzenia emocjonalne (także te euforyczne ) ma zapewne z innych powodów - jak dla mnie to na bank psychoza posterydowa albo nawet nie posterydowa, tylko całkiem zwykła  |
No Nenya, ja się cieszę, ze to napisałaś, bo jak przeczytałam to na początku, to sobie od nowa zaczęłam toczeń wmawiać i jemu przypisywać moje słynne huśtawki nastrojów. Ale przecież p-ciał anty DNA u mnie nie wykryli, czyli ja zwykła histeryczka jestem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rodzynka Junior

|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie! Ja choruje na tocznia od 17 lat, przerabialam juz szpitale, leki, przytycie, depresje, bole stawow itp. Od wszystkich lekarzy (łącznie z moją matką), którzy się mną zajmowali słyszałam jedno: nie wolno mi się stresować i denerwować (BEZ ŻADNEGO WSPARCIA EMOCJONALNEGO, ŻADNEGO!!!). Powiem Wam jedno - moim zdaniem za takie wypowiedzi wobec pacjentów lekarze powinni otrzymywać przynajmniej naganę. Dla mnie to jest koszmar tak krzywdzić pacjenta. Równie dobrze mogą zabronić mi się śmiać czy robić siusiu - na jedno by wyszło.
Każdy zdrowo myślący człowiek wie, że zdenerwowanie jest naturalnym stanem emocjonalnym, który informuje go, że coś się dzieje nie tak jakby tego oczekiwał - chyba jaśniej nie da się tego opisać.
I każdy zdrowo myślący lekarz jeżeli już chce doradzić w tym temacie pacjentowi to powinien mówić mu, żeby spróbował poszukać sobie dla siebie najlepszych sposobów na radzenie sobie ze stresem i zdenerwowaniem - dla jednych będzie to płacz, dla innych wygadanie się bliskiej osobie itd. Takie jest to proste, ale lekarze o tym zapominają - dla mnie to masakra.
Ja osobiście, gdy już zorientowałam się, że wciskają mi głupotę, zaczęłam akceptować w pełni emocje, które odczuwam, a jak jestem zła czy zdenerwowana to o tym po prostu mówię mojemu mężowi, albo sobie płaczę i nikt mnie za to nie karze (np. wydzierając się na mnie, że mi nie wolno się denerwować). I od kiedy tak robię, jest mi zdecydowanie lepiej w życiu, także toczeń już tak nie dokucza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rodzynka Junior

|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Robert, dzięki za ten artykuł Wyjaśnia on naprawdę wiele w moim życiu  |
|
Powrót do góry |