Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 9:29 pm Temat postu: |
|
|
zawsze wodą popijałam , nigdy sokami ani napojami
ale i tak podpadłam łykaniem leków na czczo _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Bez nerwów, nikt nie będzie Cię tu chyba osądzał za to (a jeśli już to nam obojgu się dostanie) Jeśli Twój organizm Cię nie skarcił za to to inni też nie powinni mieć do Ciebie pretensji.
Zawsze mogło być gorzej- mógłbym wpaść np. na "cudowny" pomysł popijania leków alkoholem (takie "kwiatki" też się niestety zdarzają), albo nie popijania ich w ogóle (ciekawe czy ktoś by się na to odważył, bo ja nie). _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gonia Kadet

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Baardzo ciekawy wątek! Wprawdzie wszystkie leki, witaminy itp staram się popijać wodą ALE często też zdarza mi się łyknąć steryd z herbatką która została po śniadaniu.
Sprawa grejpfruta też do tej pory była mi obca. Zazwyczaj jem owoce na drugie śniadanie i to właśnie w czasie tych 4 godz po zażyciu leku...i kto by przypuszczał że taki pyszny gorzkawy owoc działa na nasza niekorzyść :/
Co niektórzy mają też fajnych lekarzy skoro doradzają/informują o zasadach zażywania leków. Gdyby nie to forum to o wielu, wielu sprawach bym sie nigdy nie dowiedziała! _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 11:02 am Temat postu: |
|
|
tak ten czas trzeba wydłużyć . ja jem owoce na podwieczorek i czasem po kolacji albo zamiast _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
reniacz13 Senior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 1:53 pm Temat postu: |
|
|
Hejka
Co ja bym bez Was zrobiła! Ja właśnie najczęściej popijam leki: kawką z mleczkiem, herbatką, sokami (przeważnie multiwitaminowe) lub mleczko albo kakao...
Prawie nigdy wodą (wybieram to co zabija smak leków żeby ich nie poczuć)...
Rany - od jutra chyba zostaje woda...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja też jakiś czas popijałam leki sokami... I przeżyłam szok, gdy dowiedziałam się, że tak nie powinno być  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 7:18 pm Temat postu: |
|
|
mnie oswiecił profersor na wizycie a własciwie zalecił lekarzowi ktory byl farmakologiem klinicznych aby podpowiedzial mi dlaczego tak a nie inaczej
zrobił to kiedy na poczatku zobaczył sok grejfrutowy na stoliku , zapytal czy popijam nim leki ? akurat tego nie robiłam ( popijałam o zgrozo mlekiem ) na wszleki wypadek zostałam uswiadomiona dlaczego nie mleko dlaczego nie sok dlaczego tylko woda
na korytarzu wisały instukcje czym popijac leki , a wiec kto zwrocil uwagę ten mogł się dowiedziec ale wystraszony nowicujsz nic nie widzi
nam farmakolodzy tłumaczyli wiele watpliwosci zwiazanych z lekmi tak wiec kto chcial mogł bardzo duzo skorzystac, nie tylko o sposoabch ich przyjmowania ale działaniu i korelacajach z innymi lekami ta wiedza przydaje mi się do dzisiaj ( zawsze byłam ciekawska a wiec sporo skorzystałam )
szkoda ze pozniej zaprzestano tej edukacji na zyczenie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 11:12 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze żurawiny tak samo źle wpływają na wchłanianie leków jak grapefruity. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 2:22 pm Temat postu: |
|
|
ale używa się ich sporadycznie
tyle mamy zakazów i nakazów _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz jak to dobrze,że odświerzyłeś ten wątek. Ja sobie dzisiaj elegancko popijałam medrol sokiem z grejfrutów.....a przecież do choinki czytałam już ten wątek...amnezja ,czy co?
Arechinę podobno dobrze jest popijać mlekiem....bo zmniejsza to możliwosc podraznienia przewodu pokarmowego. To mam zakodowane i zawsze na wieczór podgrzewam sobie troszkę mleczka. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 10:18 am Temat postu: |
|
|
ja dziś popiłam lekarstwa wodą ale dwa których zapomniałam multiwitaminą _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Hehe, zamiast "Grejpfruty i lekarstwa" wyszedł temat "Czym popijać leki [a właściwie nie popijać leków]". Cieszę się, że wydobyłem wątek na światło dzienne- przynajmniej paru osobom (i sobie przy okazji też) zaoszczędziłem kłopotów  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 9:31 pm Temat postu: |
|
|
i o to chodzi w tym wątku, brawo kolego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 10:21 pm Temat postu: |
|
|
W ulotkach leków bardzo często jest napisane ,że trzeba popić tabletki całą szklanką wody.np. leki psychotropowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gosia260372 Kadet

|
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:11 am Temat postu: |
|
|
Witam,
wszystko co w nadmiarze to nie zdrowe, a szczególnie grejfrut. Oprócz pozytywnego działania ma sporo skutków ubocznych.
Może komuś przydadzą się informacje z poniższego
https://hyperreal.info/node/5234
Pozdrawiam _________________ MR |
|
Powrót do góry |
|
 |
|