Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 9:32 pm Temat postu: |
|
|
czyli dobrze że wkroczyłam na forum
kolejny plus mojego wysiadywania jaj przed kompterem jak określił przed świętami mój syn  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 9:44 pm Temat postu: |
|
|
No widzisz, same plusy (bo minusów ciężko się dopatrzeć)
A co do "uzależnienia"- jutro organizm dostanie "swoją dolę" wcześniej, o normalnej porze i, jak zauważam od kilku tygodni, dostanie takiego "kopa", że hej Tym bardziej, że "podrasowałem" sposób przyjmowania (zainteresowanych odsyłam do Doniesień medycznych)  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gonia Kadet

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 12:30 am Temat postu: |
|
|
A pro po doniesień medycznych..."metypred daje szybkie rezultaty i poprawa jest odczuwalna wkrótce po rozpoczęciu terapii".
U mnie 'wkrótce' to było może po 3 miesiącach ale jak tu nie być od niego uzależnionym jak ten lek jest dla nas nadzieją  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 3:32 pm Temat postu: |
|
|
nie brałm nigdy metypredu zawsze podają mi encorton _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 3:54 pm Temat postu: |
|
|
Oj Ludmiło, encorton? Przecież on ma o wiele wiecej skutków ubocznych niż np metypred (a w podobnej cenie). Wg mnie powinnaś jak najszybciej porozmawiać z lekarzem prowadzącym o zmianie leku...
A co do poru zazywania sterydów... Dopiero przed dwoma miesiacami dowiedziałam sie od lekarza że sterydy powinno się brać przed poludniem. ja sama ze względow czysto praktycznych zażywałam i zazywam je na wieczór. rano biore Helicid,jest mi dlugo niedobrze... nie zawsze mam ochote na śniadanie. Poza tym b. często zapominałam. A wieczorem to jakoś tak mi w nawyk weszlo jak wycie zębów wiec tak jakos wyszło ze wieczorkiem je łykam. Ale czytając ten wątek powinnam zmienić przyzwyczajenia... Dziś już nie dam rady (poza tym dzis nie biorę) ale od jutra postaram sie...
A jak wygląda sprawa Azatropiny? Też jest jakas określona pora? Czy bez znaczenia? Kiedyś brałam też wierczorem... _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 5:23 pm Temat postu: |
|
|
no to muszę porozmawiać
wiedziałm że wszystkie mają skutki uboczne ale skoro jest jakas różnica...
nie wiem tylko czemu lekarz mi tego nie proponował
mam wrażenie że sam powinien korzystać z naszego forum _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 6:25 pm Temat postu: |
|
|
kasiulka powinnas zmienic sposob przymowania leku , i to od zaraz, wiele osob nie je sanidania, bo zwyczajnie nie ma czasu lub sniadanie nie wchodzi , jak to mowia, ale i na to jest sposob, wystarczy ze zjesz jogurt, a pozniej leki czy pól banana i leki, leki wieczorem ziemniasz ich działanie, aby pomagała i działała dawka ktorą bierzesz tak jak ma pomagac musisz brac je rano, to jest bezwzględna koniecznosc, nie przyjmuje się sterydow wieczorem
ludmiła zostan na tym encortonie , nie wiem czy metypred ma mniejsze skutki uboczne a jasli już to tylko tyle ze się mniej puchnie ja przez lata brałam encorton a przytyłam dopiero na metypredzie, zmieniono mi encorton tylko dlatego ze połykałam mniej tabletek z zadnego innego powodu,
brałam wtedy 40 mg encortonu to było 8 tabl. do tego jeszcze ponad 30 tabletek innych , to był głowny powod poniewaz jedna tabl. metypredu czyli 16 mg to odpowiednik 20 encortonu czyli 4 tabl, tak wiec wyszło 2 x16 metypredu = 8 tabl, encotonu = 40 mg ujeto tak wiec wtedy mi 6 tabl, to tyle
nie walcz o zmiane jesli dobrze toleruje zoładek encorton , nie trzeba ci zmiany _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 9:07 pm Temat postu: |
|
|
ja mam encorton 20 mg jedna tabletka i czasem po 10 mg
to tylko dwie tabletki albo cztery
kiedyś brałam 80 mg, teraz biorę 15 _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Kasiulka tak jak mówi Monika metypred bierz rano! _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:23 pm Temat postu: |
|
|
No to ja przytyć już nie chcę
ważyłam zawsze około 60 a potem było więcej niż plus vat
czyli piszesz Moniko że może być ten encorton - to może nie będę głowy zawracać lekarzowi _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 12:09 am Temat postu: |
|
|
Po Encortonie się tyje,w moim przypadku to też miałam twarz spuchniętą, bolała mnie głowa i problemy ze spaniem,nie mogłam zasnąć.Teraz biorę Metypred i jest lepiej. _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia0312 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:42 am Temat postu: |
|
|
T chyba jednak indywidualna sprawa, ja zaczęłam jeść dopiero przy metypredzie, bo po encortonie w ogóle nie miałam apetytu... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:13 am Temat postu: |
|
|
ja przytyłam po encortonie ale teraz go biorę i przy pełnej mobilizacji trochę schudłam, oby tak dalej _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:31 pm Temat postu: |
|
|
liliana nie zagadzam sie z toba ,
niekonicznie tyje się po encortonie, ja go brałam przez 8 lat i nie przytyłam ani deko , natomiast po metyperdzie przybyło ni i to sporo no chyba prawie tyle co vat
problemy ze spaniem mam i po metypredzie i miałam po encortonie , co do opuchniec rowniez gorzej działa metyperd, juz nawet pytałam czy nie moge wrocic na ten gorszy encorton, niestety lekrze nie wyrazili zgody
jak widac kazdy jest inny i inaczej reaguje na leki _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Ja myślę, że jeżeli naprawdę się dba o dietę, to się nie raczej przytyje na sterydach... Ja, biorąc sterydy, schudłam 36kg... Czyli można A przytyłam tylko dlatego, że jadłam bez opanowania... Byłam głupiutka, bo jadła nie tyle z głodu, co dla przyjemności i potem za to pokutowałam
Jeżeli chodzi o Metypred, bo mam złe doświadczenia, bo strasznie na nim puchłam i porobiły mi się rozstępy... Bleeeeeeee  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|