|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
miko Junior

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie. Napisałem we wcześniejszym poście,że lek przepisany mi przez mojego lekarza rodzinnego- Halidor,działa..ale chyba się pomyliłem. Jestem przeziębiony i wczoraj raczej miałem gorączkę,co wzięłem za efekt leku-albo miałem lekką gorączkę a lek lekko zadziałał. Dziś pełen nadziei ,po zażyciu leku rano i w południe wyszedłem na pole...Na zewnątrz nie zauważyłem żadnego działania leku,poza minimalnym polepszeniem koncentracji. Gdy wracałem już do domu,po około godzinie-czułem się jak zwykle. Zimna twarz,ręce,oraz to okropne otępienie. Zupełnie jakby mnie ktoś walnął młotem-myślenie,wzrok,wszystko spowolnione i po prostu TĘPE. Nie wspomnę już o moim wyglądzie gdy wróciłem do domu...blada twarz,opadłe powieki i zapadnięte policzki. Najbardziej wkurza mnie ta tępota...jakbym był upośledzony-ludzie się odemnie seperują,ale wcale im się nie dziwię. Inaczej jest we wnętrzach...zupełna odmiana,zupełnie inaczej się czuję...Chyba,że wcześniej długo byłem na zewnątrz-wtedy trudniej mi "dojść" do siebie. Nie wyobrażam sobie spędzić życia w pomieszczeniach-jestem fotografem,muszę robić zdjęcia na zewnątrz...
Ale jestem pełen nadziei. Nadziei na to,że w końcu dowiem się co mi jest i w miarę możliwości to wyleczę,zaleczę albo chociaż pozbędę się częściowo tych uprzykrzających życie objawów.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 6:49 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze powinienies tez udac się do naczyniowca potrzebne ci badnia doplerowskie zyl , albo poszukac innego neurologa, przydałby się rezonans sby stwierdzic czy naczynia w szyi i głowie sa ok,
lek ktory dostałes byc moze zacznie dizałac trudno cos powiedziec po jednej dawca, czasami trzeba czasu,
zrob badania i byc moze konkretnie cos z tego wyjdzie wtedy lekrz będzie miał mozliwosc wiekszego manewru
na razie zycze duzo cierpliwosci bo diagnostyka troche jednak trwa _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko Junior

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 7:06 pm Temat postu: |
|
|
O właśnie,dzięki ! Takie badanie mi się przyda,bo wśród wielu przyczyn podejrzewam też zaburzenia w przepływie krwi przez szyję,a to by wyjaśniało dlaczego dobrze czuję się gdy leżę,zmieniam pozycję itp.
Może to zabrzmi głupio,ale "chciałbym" by to była niedoczynność tarczycy...chciałbym też by ten problem rozwiązało łykanie tabletek z hormonami...a najbardziej bym chciał by cokolwiek pomogło. Wiem,nie ma tak łatwo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 9:18 pm Temat postu: |
|
|
witaj miko!
Musisz być cierpliwy,poddać się wszystkim możliwym badaniom lakarskim a z pewnością wszystko się wyjaśni.....i odpowiednie leki pomogą Ci normalnie funkcjonować.
Tego Ci bardzo życzę. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Miko,pozdrawiam  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam w gronie niezdiagnozowanych i powodzenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 9:31 am Temat postu: |
|
|
Witaj Miko! Z nosem mam podobnie, wiem, jak jest to przykre, czasami obcy ludzie na ulicy robią głupie uwagi na ten temat... Do tego zawsze okropnie marzną mi stopy i dłonie. Kiedy czytałam o Twoich problemach, przyszło mi do głowy badanie na krioglobuliny, które zaleciła mi ostatnio jedna pani doktor, może i dla Ciebie byłby to dobry trop? |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko Junior

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Cześć ! A co może stwierdzić to badanie? Na pewno go zrobię ,jeśli może coś rozjaśnić.
Dziś odebrałem wyniki. Krew w normie,poza troche wysokim OB-19mm,ale jeszcze jestem przeziębiony więc to może stąd.
Wyniki Tarczycy:
TSH- 2.160 mlU/l
FT4- 19.99 pmol/l
FT3- 5.70 pmol/l
Czy one są dobre? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Co do wyników to nie mam pojęcia. Nie były podane jakieś normy? Z tymi krioglobulinami to wiem tyle, że jak je masz, to źle. To jest taka choroba zwana krioglobulinemią, może ona współistnieć z innymi chorobami autoimmunologicznymi i z WZW typu C i od tego moga boleć stawy i takie różne dziwne rzeczy się dzieją, myślę, że warto zrobić, jak sie okaże, że są w porządku to dobrze, a jak nie, to juz jakis lekarz Ci powie, co dalej. Piszę o tym, bo ta lekarka wspomniała o tym badaniu właśnie jak jej opowiedziałam o swoich problemach z nosem (takich jak Ty masz) i że mam zawsze zimne ręcę i stopy, wiec to chyba ma jakiś związek... Ale każdy jest inny, więc może sam poradź sie jeszcze jakiegoś lekarza, czy to badanie miałoby sens w Twoim przypadku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Były i są nadal. Przyklejone. Zapraszam do wątku Wyniki Badań - w pierwszym poście namiary na strony z normami - polecam.
Polecam też forumową wyszukiwarkę http://toczen.pl/forum/search.php Całkiem sporo można znaleźć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko Junior

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem..więc tarczycę możemy skreślić Jednej możliwości mniej Hmm,sprawdziłem i OB ma granicę 8mm a ja miałem 19mm.Ciekawe czy to przez przeziębienie.
Inne trochę odbiegające od norm z krwi:
RBC- 5,53 (norma do 5,4)
RDW-15,5 % (norma do 15%) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 2:32 pm Temat postu: |
|
|
a daj spokój z takimi odstępstwami! swoją drogą, gdzie oznaczają aż do drugiego miejsce po przecinku? i jakie to ma przełożenie na rzeczywistość w ogóle
twoje wyniki są absolutnie w normie, bądź spokojny.
co do krio- to tu dość charakterystyczne są zmiany skórne, nie pisałes chyba o takich u siebie? ale jak zwykle, nie zawsze bywa podręcznikowo, poczytaj i pomyśl czy nie wybrać się do reumatologa:
Krioglobulinemia |
|
Powrót do góry |
|
 |
miko Junior

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 11:49 pm Temat postu: |
|
|
Ok,to już nie panikuje z tymi odstępstwami
Co do zmian skórnych...żadnych na nogach czy rękach,ale...zauważalne zmiany skórne na twarzy. Dziwię się,że tego nie napisałem? Zmiany są wg mnie typowo niedokrwienne-plamy i zaczerwienienia. Stany zapalne potrądzikowe nie chcą się wogóle goić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:19 am Temat postu: |
|
|
wyniki masz dobre, takie odstępstwa to norma, to OB też nie tragedia, takie bywa przy katarze
ale skoro coś jeszcze się dzieje ,może poszukaj dobrego dermatologa
pomoże wyjaśnić ci to co sie dzieje albo zaproponuje jakieś inne wyjście z sytuacji
przy chorobach autoimmunologicznych gojenie jest uciążliwe _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 7:12 am Temat postu: |
|
|
witam serdecznie Miko nie martw sie kiedyś może wreszcie Cie odpowiednio zdiagnozuja i beda umieli pomóc musisz by c tykko cierpliwy i nie poddawaj się tak jak pisali poprzednicy ważne jest zgłoszenie sie do lekarza i porobienie badań bez tego z diagnoza bedzie cięzko a psychiatre tez warto by odwiedzic dzisij to zaden wstyd a przynajmniej moze bys sie coś dowiedział pozdrawiam..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|