|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 5:43 pm Temat postu: |
|
|
lekrze w Szkocji sa bardzo przyjazni, naprawde , nie masz się czego obawiac
a mnie raczej nie nabierzesz, nie nalezysz do panikarzy to nie ten charakter, , no coż mamy szansę sie spotkac w Tychach wiec moze wtedy zweryfikuję moj pogląd  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 2:00 am Temat postu: |
|
|
Ał, ał, ał! Skoro temat o stawach to pozawracam głowę, wybaczcie, ale muszę się gdzieś wyżalić. Boli mnie kolano strasznie, aż nie mogę chodzić. Przeszłam się dzisiaj trochę dłuższy kawałek do przychodni i ała! Boli mnie tak od jakichś 7 lat co roku, na jesień, chociaż czasem zaczyna już pod koniec sierpnia i trzyma do maja, raz lewe, raz prawe kolano, czasem, chyba dla towarzystwa, inne stawy. Zapalenie to jakieś, bo ASO mam podwyższone, pani reumatolog przepisała mi na razie coś przeciwbólowego i czekamy na wyniki przeciwciał i CRP. Tylko, że kolano mi w międzyczasie zaczęło puchnąć, nie chciałabym opuszczać już zajęć na uczelni, ale boje się, że jak bede z tym tak chodzić, to spuchnie bardziej, i jeszcze bardziej będzie boleć, dębić zwolnienie od lekarza, czy nie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 2:36 pm Temat postu: |
|
|
Sugar - skąd ja to znam? Jeszcze śródstopie na dodatek spuchniete, but jakby za mały, kolano trzeszczy przy zgięciach, wchodzeniu po schodach...Spróbu może chociaz takiej usztywniającej opaski elastycznej /kupilam w aptece/ - mnie troche pomaga + mazidła i nagrzewania, najbardziej mnie ososbiście terapuls.
Mnie paskudztwo dopadło, kiedy byłam mniej wiecej w Twoim wieku, a zobacz - teraz mam jeszcze raz tyle i kulam sie do przodu! A nawet cwiczę, biegam wokół sali i to całkiem niezle mi idzie.
Powodzenia, pozdrawiam serdecznie.  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Eh... Mnie też bolały, jeszcze przed diagnozą. Kostki, kolana, nawet biodra czasem i do tego łokcie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 12:17 am Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze takie trochę dziwne pytanie, do osób z RZS : Czy Wam też tak strasznie marzną stopy? Czy to jest może związane z RZS? W domu ciepło, kaloryfery rozkręcone na maksa, reszta ciała aż się poci, a stopy mi po prostu lodowacieją. Brrr! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Myślę, że to nie dotyczy tylko osób z RZS. U większości chorych na choroby reumatyczne pojawia się ten problem. Ja mam wiecznie zmarznięte albo dłonie albo stopy, po treningu do tego stopnia, że po ściągnięciu butów mam sine palce i pięty. No cóż przyjemne to nie jest, w nocy sypiam w grubych polarowych skarpetach, ale ja tak mam od dzieciństwa i nigdy nikt tego nie diagnozował, a ja się jakoś przyzwyczaiłam... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 5:56 pm Temat postu: |
|
|
ja tez mam stale od zawsze zimne wręcz lodowate stopy , i ręce, spie w skarpetach i tyle  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 6:01 pm Temat postu: |
|
|
oj Sugar... marzną, są zimne i chyba nie tylko rzs-owców to dotyczy naczynka mają wszyscy i jednym albo krąży krewka i jest ok a innym nie i mają zimne.
Zimne ręcę i stópki- serce gorące  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 11:06 pm Temat postu: |
|
|
mnie też rozgrzewa gorąca woda. co do bólu to nie kucam już kilka lat, nie klękam w kościele, ostatnio zablokowały mi się biodra.
wcześniej bolały mnie nadgarstki, łokcie i kolana. teraz powędrowało mi w łopatki , ramiona i kark. no i oczywiście marznę , co wcześniej sie nie zdażało. biorę lekarstwa przeciwkrzepliwe więc z tą ,, gorącą " wodą nie mogę szaleć, jest po prosu dobrze ciepła. no i opalanie odpada jak wiecie za kilku względów _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 10:49 pm Temat postu: |
|
|
na mnie oprócz ciepłej kąpieli na rozgrzanie jeszcze lepiej działa ... sex naczynka udrażniają się piorunem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 9:21 pm Temat postu: |
|
|
No dziś mogę policzyć stawy które nie bolą na palcach jednej ręki.Już od jakiegoś czasu mogłam się obyć bez środków przeciwbólowych ale dziś się nie da.Najgorzej ręce i popuchły.Ja tak nie chcę i nie mam czasu na jakieś wilkowe zagrania.Jestem wściekła .Takie plany i wszystko do niczego.Nawet ten obrzydliwy endoxan nic nie pomógł. Nic jutro musi być lepiej.Jak to dobrze że już tyle porobiłam.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 12:58 am Temat postu: |
|
|
Olga sex to dobry pomysł ale biodra zablokowane, kolana też , kark i łopatki.. może po wiekszych sterydach bedzie lepiej
najchętniej bym weszła do mikrofalówki albo jeszcze takie coś jak
sauno- marzenie... _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwuś Junior

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:06 pm Temat postu: |
|
|
oj mnie też kolanka straaasznie bolą, puchną ,nie da się wtedy chodzić ale towarzyszy im też mocny ból stóp , narazie używam żelu VENARGIN nie wiem czy ktoś z Was używa ... mnie w każdym bądź razie pomaga. Dobrze się wysmarować, grube skarpetki założyć i wygrzewać stopki i jest OK  _________________ "Życie jest niczym innym, jak podróż pociągiem : składającą się z wsiadania i wysiadania, naszpikowanym wypadkami, przyjemnymi niespodziankami oraz głęboki smutkami." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Ja lubię moczyć się w gorącej wodzie, chociaż wiem, że to niezdrowo, to akurat na ból pomaga chociaż chwilowo. A poza tym biorę Nimesil i też muszę powiedzieć, że jest nieźle, bo inne leki nie pomagały, albo działały bardzo krótko. Fajnie było w szpitalu po migdałkach, bo cały czas dostawałam kroplówki z ketonalem, nic a nic nie bolało i mogłam łudzić się, że może już ten ból nie wróci... Widzę, że i tak mam dobrze, bo wiele osób się skarży na opuchliznę, a mi nigdy nic a nic nie puchnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwuś Junior

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Sugar ja uwielbiam gorące kąpiele wiem że to nie zdrowe itd... staram się , ale jestem raczej ciepłolubna Brałam kiedyś Nimesil oczywiście przechodziło , ale to za silny lek , zresztą o ile się dobrze orientuję Nimesil i również Migea którą brałam na migrenę , są to leki na bazie psychotropów , leżałam kiedyś na neurologii i przez tydzień dostawałam Ketonal 2 razy dziennie , kurczę później ciężko było się przyzyczaić do zwykłego Apap-u bo nie pomagał. A na bolące kolanka tylko maść, ewentualnie Apap , i odpoczynek dla nóżek  _________________ "Życie jest niczym innym, jak podróż pociągiem : składającą się z wsiadania i wysiadania, naszpikowanym wypadkami, przyjemnymi niespodziankami oraz głęboki smutkami." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|