|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Bo celem producentów i działanie tego leku nie ma być przeciwbólowe. Tak działa kwas acetylosalicylowy tyle, że preparat zawiera max do 150mg - czyli dawka jest niska. Nie będzie więc takiego efektu przeciwbólowego jaki daje aspiryna.
Acard to tylko nazwa handlowa. W nazewnictwie międzynarodowym funkcjonuje Acidum Acetylsalicylium. Czyli rozchodzi się o kwas acetylosalicylowy, który ma "właściwości" p-bólowe. Tak, jak aspiryna:
a – od acetylosalicylowy (kwas)
spir – od dawnej nazwy rośliny (Spirea ulmaria, współcześnie Filipendula ulmaria – wiązówka błotna), z której początkowo uzyskiwano lek przeciwbólowy
in – końcówki dodanej dla lepszego brzmienia.
I uwaga:
Cytat: |
Kwas acetylosalicylowy zawarty w preparatach stosowanych w profilaktyce zawału mięśnia sercowego jest w o wiele niższych dawkach niż w preparatach przeciwgorączkowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Tabletek tych ostatnich nie należy dzielić, rozłamywać na mniejsze części, chyba że na tabletce jest rowek poprzeczny pozwalający przyjąć pół tabletki. Pamietaj, że dawka kwasu acetylosalicylowego stosowana w profilaktyce choroby niedokrwiennej wynosi maksymalnie 150 mg na dobę. |
źródło |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 8:33 pm Temat postu: |
|
|
mi jak chcieli odstawić sintrom dostałam acard ale się nie udało
biorę sintrom czasem przechodzę na clexane _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:04 pm Temat postu: |
|
|
A ja leków z kwasem acetylosalicylowym nie mogę brać... niedobrze mi po nich. Mam też takie migrenopodobne bóle głowy, twierdzą, że to od skoków cisnienia, brałam enarenal i faktycznie niby pomagało, tzn bóle sie nie pojawiały, ale jak teraz byłam na badaniach, to mi lekarz kazał odstawić i stwierdził, że teraz się juz enarenalu na to nie przepisuje, zapisał coś innego i zobaczymy. Gorzej że tabletki antykoncepcyjne musialam odstawić, buu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwuś Junior

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:27 pm Temat postu: |
|
|
aniusia napisał: |
Witam!
Słuchajcie na migreny leczę się już ok 10 lat, jeszcze zanim zdiagnozowano u mnie tocznia. Przetestowałam już bardzo wiele leków i rozmawiałam z wieloma ludźmi cierpiącymi na to paskudztwo. Każdemu co innego pomaga, to sprawa indywidualna. Mnie pomaga MIGEA 200 mg. Leczę sie w Poradni Leczenia Bólu w Łodzi
Acard jest raczej na rozrzedzenie krwi- tak mi się wydaje. Lepiej to sprawdz |
Mnie również MIGEA pomagała to znaczy oczywiście ból przechodził, ale to jest silny lek i chodziłam " osowiała " , oraz Nimesil brałam też pomagał _________________ "Życie jest niczym innym, jak podróż pociągiem : składającą się z wsiadania i wysiadania, naszpikowanym wypadkami, przyjemnymi niespodziankami oraz głęboki smutkami." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Sugar ja nigdy ich nie mogłam brać , dlatego nie wiem co straciłaś
czasem tak bywa , trzeba się przyzwyczaić _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:50 pm Temat postu: |
|
|
A nie wiem, czy coś straciłam, tyle, że jak już nic innego w domu nie ma i sie zmuszę do wzięcia tej aspiryny i bardzo postaram sie jej natychmiast nie zwymiotować to ból niby przechodzi, bo po apapie to nie zawsze, ale jest przecież tyle innych leków. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:16 pm Temat postu: |
|
|
miałam na myśli tabletki antykoncepcyjne
dogadałyśmy się jak dwie blondynki  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Ahaa! No nad tym faktem akurat boleję. Ale co zrobić, wszyscy, włacznie z narzeczonym zakrzyczęli mnie, że zdrowie najważniejsze. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 12:07 am Temat postu: |
|
|
i jak się domyślasz wszyscy mają rację
wiem to wygodna metoda ale czasem niewskazana
ale zostaje wiele innych- coś wybierzecie _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:26 pm Temat postu: |
|
|
ja od jakiegos czasu ( chyba już z 3 miesiac ) mam spokoj z migrenami ,mysle ze na dobre neurolog przepisał mi leki przy przwelekłych migrenach, powiedzial ze to kuracja na kilka mieisecy a pozniej już będa zmniejszane dawki oraz wycofany jedn z lekow, i to działa,
biorę Divascan , oraz Nilogrin , razem 3x 1 diwascan nilogrin 2x1- oba leki stosowane od dawna w leczeniu ale połacznoe od jakiegos czasu
accard biore rowniez ale na rozrzedzenie krwi, nie on zadnych działan przeciwbolowych , prędzej aspiryna ma działnie rozrzedzajace i przeciwbolowe ale to już Robert tłumaczył
Sugar wacle nie jest to prawda ze się enerenalu nie przepisuje , lek jest sukteczny czego nie mozna powiedziec o wielu nowych i drogich perparatach ,
enarenal dalej się przepisuje i na mnie działa rewelacyjnie a inne niezbyt skutecznie pomagały , stary lek nie znaczy ze nieskuteczny, tak samo nowy niekoniecznie działa na wszystkich _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 7:28 pm Temat postu: |
|
|
ja brałam emarenal , potem miałam acurenal, a teraz mam tritace
jednakowoż działają na mnie _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 5:19 pm Temat postu: |
|
|
Migrena
stronka jasna i przejrzysta; może komuś pomoże
Migrena i jej leczenie
tu bardziej naukowo, ale też interesująco
opisany mechanizm powstania migreny
Migrena raz jeszcze
inne uzupełniające info _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 5:46 pm Temat postu: |
|
|
No kurcze-widze przeciwskazania dla siebie Zapewne wymaga to konsultacji u dobrego prowadzącego.
Ale to wielka nowina dla Ciebie,Kingo,naprawdę  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Małgoś bardzo to fajnie wygląda oprócz ceny
no i przede wszystkim muszę się zapytać, czy mogę brać...mam nadzieję, że w poniedziałek mnie do kliniki przyjmą, trafię na NORMALNEGO lekarza prowadzącego i dowiem się wszystkiego
zapytam o tę nieszczęsną Pyralginę nawet
dobrze mieć takie coś pod ręką i nie musieć się bać kolejnego ataku
forum przydało mi się też do spisania dat ataków i większych bólów głowy-nie ma to jak spowiedź kawiarenkowa
od dziś prowadzę dzienniczek  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|