|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 4:39 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie mogłabym żyć bez mięsa... Nie tyle dlatego, że je uwielbiam (właściwie to nawet za nim nie przepadam), ale dlatego, że bez mięsa moje żelazo leci 'na mordę', mówiąc kolokwialnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Ita i to jest to,! u mnie w zaden sposob nie mozna uzupełnic zelaza a srodki farmakologiczne moge roznie dobrze wyrzucic, organizm nie przyjmuje od razu włacza się opcja wydalenie i nie tylko zelaza ale prz okazji i wszystko inne leci
mięso musi byc, moze byc gotowane, tez nie przepadam za nim i mogłabym się obyc bez ale moj organizm musi go miec,
probowałam soi , ale wpadłam w jeszcze wiekszą anemie, a mnie az slinka ciekła na gotowane mieso, brakowalo mi go i organizm się domagał _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 4:59 pm Temat postu: |
|
|
ja też go stale nie mam , ostatnia hemoglobina 7, a norma zaczyna się od 11
a czerwone krwinki 3 a zaczyna być normalnie przy 3,8
biorę preparaty, sterydy i dojadam ale niekoniecznie zawsze mięskiem
kolejny dzień jadłam szpinak i inne warzywa - zobaczymy
lekarka upewnia mnie że prawie wszystko da się zniwelować dietą _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Ja również nie wyobrażam sobie żyć bez mięcha. A jeśli chodzi o pożywienie to byśmy nic nie zjedli bo wszystko ma jakieś dodatki, no chyba że ma sie wejścia do mięsa czy czegokolwiek od gospodaża który uprawia, i chowa zwieżaki naturalnie. A takie produkty całkiem inaczej smakują - mniammm..., pychotka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 6:51 pm Temat postu: |
|
|
No widzicie... Jednak coś w tym jest. Ja odbudowałam zapasy żelaza dopiero po pół roku brania 4 tabletek dziennie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Moje drogie panie - a kto pije herbatkę z pokrzywy? Nie ma nic prostszego aby uzupełnić niedobory żelaza a już niedługo można samodzielnie nazbierać świeżej i jeść pyszne sałatki właśnie z pokrzywą.
Więc zrobimy sobie małe podsumowanie o żelazie i o produktach je zawierających ...
Najlepszym źródłem żelaza są naturalne, mało przetworzone produkty spożywcze jak, podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa (chlorofil ma podobną budowę chemiczną do hemoglobiny), groch, owoce, ostrygi, zioła. Istotny wpływ na zawartość żelaza w pokarmach ma sposób ich przyrządzania.Podczas długotrwałego gotowania żelazo przedostaje się do wylewanej wody. Potrawy kwaśne przyrządzane w naczyniach żeliwnych mogą o kilkaset procent zwiększyć zawartość żelaza.
Komitet Żywienia Człowieka PAN proponuje normy praktyczne (uwzględniające straty żelaza podczas przygotowywania pokarmów); dorosłe kobiety – 19 miligramów, ciężarne i karmiące – 25 - 26 miligramów, dorośli mężczyźni – 17 miligramów.
Zawartość żelaza w 100 gramach produktów spożywczych
wątroba wieprzowa smażona – 20 miligramów,
drożdże piwne – 18 miligramów,
grzyby suszone – 11 miligramów,
kasza gryczana – 10,9 miligrama,
kakao – 10,7 miligrama,
soja – 8 miligramów,
morele suszone – 7,8,
żółtko jaja – 7,2 miligrama,
wątroba – 6,6 miligrama,
fasola – 6,5 miligrama,
mąka pszenna – 3,9 miligrama,
płatki owsiane – 3,9 - 4,5 miligrama,
śliwki suszone – 3,9 miligrama,
szpinak gotowany – 3 lub więcej miligramów,
szynka wędzona – 2,5 miligrama,
kura – 1,5 miligrama,
groszek zielony – 1,9 miligrama,
brokuły gotowane – 0,8 miligrama,
maliny, jeżyny, porzeczki – 0,9 miligrama,
ryż – 0,8 miligrama, winogrona, brzoskwinie – 0,8 miligrama,
pomidory, cebula, kapusta, sałata, selery, banany, borówki – 0,6 miligrama,
ryby (średnio) – 0,7 miligramy,
mleko – 0,05 miligrama.
źródło
Dla dociekliwych ściąga z
[url=http://sciaga.nauka.pl/index.php/id=index/dept=54/cath=220/ext=7/sc_id=2029)] makro i mikro składników [/url] czyli wszystko o :
-wapniu
-fosforze
-siarce
-magnezie
-żelazie
-manganie
-jodzie
-fluorze _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 9:15 pm Temat postu: |
|
|
dzięki Jagula,
ja tego szpianku w dzieciństwie nie lubiłam a teraz się zajadam a sos ze zmiksowanego szczawiu zaprawiony zółtkami i śmietanką do ryby czy do mięska jest po prostu pyszny
jak również surówka z młodych listków szpinaku _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 5:58 pm Temat postu: |
|
|
ale jestem zaskoczona, kupiłam pieczywo bezglutenowe jak zobaczyłam skład to prawie same E nie dość że to strasznie drogie to jeszcze take naszprycowane |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 6:04 pm Temat postu: |
|
|
ZAWSZE sprawdzajmy co jemy nie musimy być bezwolnymi konsumentami...możemy wybierać to co najlepsze/ najzdrowsze (tam gdzie najmniej konserwantów, barwników-lub tam gdzie są naturalne), często to co najdroższe wcale nie jest najlepsze...
Nie dajmy sobie wciskać syfów  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Ale czasami nie mamy wyboru. Bo przykładowo zwykłej mąki nie mogę spożywać bo mi szkodzi, a tą co mogę nie ma wyboru w każdej jest domieszka jakiegoś E. A w ogóle ja znalazłam jeden sklep w moim mieście z produktami bezglutenowymi.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 7:43 pm Temat postu: |
|
|
olusium03 a gdzie w Tychach w końcu (pomijając sklep na "efie", który istniał bardzo krótko jakieś 13-15 lat temu) jest takie fajne miejsce? Ponieważ jestem tyszanką bywam w Tychach więc chętnie zrobiłabym mały rekonesans...
Myślałaś o samodzielnym wypieku chleba? Super sprawa, możesz piec z każdej mąki-(bezglutenowej oczywiście).Ja się do tego przymierzam tylko muszę zakupić automat do pieczenia chleba , ceny są przeróżne ale warto zainwestować...a upiec można chyba wszystko  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly


Dołączył: 17 Gru 2007 Posty: 3438 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 7:54 pm Temat postu: |
|
|
ludmila_07 napisał: |
kolejny dzień jadłam szpinak |
Nie chciałbym krakać, ale szpinak zawiera "jedynie" ok. 2,6 mg/100 g- a tak na marginesie wiecie, że mit o szpinaku wziął się ze zwyczajnej pomyłki (w raporcie walnęli się o jedno miejsce po przecinku i zamiast ok 2,6 wyszło 26 z groszem)?
jagula napisał: |
drożdże piwne – 18 miligramów |
Hehe, chyba idę się "dożelaźnić"  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz drożdże heheh _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja mąkę kupuję(bo bardziej się opłaca i bardziej smakuje) na halach targowych koło reala na stoisku ze zdrową żywnościa i piekę w zwykłym piekarniku. Jest pyszne jedynie w składzie przeraża mnie te E  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Szczęściara z Ciebie- ja mam piekarnik do bani... _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|