Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 9:15 am Temat postu: Arawa |
|
|
ARAWA mam pytanie czy ktos słyszał o takim leku ??szukałam w necie ale nic nie znalazłam ?? _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 9:35 am Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki nenya  szukałam w opcji szukaj ale nic mi nie pokazało nie wiem czemu a teraz wiem bo tej drugiej nazy nieznałam dzięki serdeczne .... jak zawsze jesteś WIELKA.... _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 9:37 am Temat postu: |
|
|
nie ma sprawy, popatrz jak dużo opowiadają sobie o aravie na
zzsk forum
wpisz tu arava a dostaniesz kilkadziesiąt wątków!
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sro Sie 17, 2005 9:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 9:38 am Temat postu: |
|
|
tak wiem juz sprawdziłam własnie czytam jeszcze raz dzięki...   _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
slodka_istota Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 3:00 pm Temat postu: |
|
|
a ze tak delikatnie wtrace sie w dyskusje i pozwole sie zapytac -- a coz to takeigo jest ta arawa??
Pozdrawiam
slodka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 4:01 pm Temat postu: |
|
|
lek z grupy DMARD (leki modyfikujące przebieg choroby) od kilku lat stosowany w reumatoidalnym zapaleniu stawów i od niedawna badany do zastosowania w toczniu.
linki podane wyżej powinny wyjaśnić całą otoczkę naukową, z tego co czytałam nie ma jeszcze zbyt wielu badań potwierdzających skuteczność i bezpieczeństwo tego leku przy toczniu, a pojawiły się nawet rapory o rzadkich przypadkach indukowania SCLE (podostrej skórnej formy tocznia) lub silnych reakcjach skórnych u pacjentów z rzs'em leczonych aravą (wywoływał u nich pojawianie się pciał anty-Ro): http://ard.bmjjournals.com/cgi/content/full/61/9/850
chyba potrzeba jeszcze trochę badań klinicznych na toczniowcach i dokładnego ustalenia którzy pacjenci mogą bezpiecznie go zażywać. chyba że agnieszka masz jakieś przecieki i ciekawostki bezpośrednio ze światka medycznego na temat aravy, nie krępuj się i się podziel!
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sro Sie 17, 2005 5:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 5:44 pm Temat postu: |
|
|
otóż tez nie mam nic konkretnego moja kolezanka bedzie go zarzywać ale ona choruje tylko na RZS moja pani doktor która nas leczy zaproponowała jej ten lek i ja z ciekawości chciałam sie dowiedzieć cos na ten temat ale jak cos konkretnego bede wiedzieć to bedzie koło września dam znać ... _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
moja kolezanka bedzie go zarzywać ale ona choruje tylko na RZS |
hej rzs to poważna sprawa. a arava jest w rzsie od kilku lat, u nas w kraju zarejestrowano ją w 2004, ale nie jest refundowana, miesięczna kuracja to podobno koszt ok. 400 zł. to jest jeden z leków opracowanych niedawno, a więc nowoczesny i znacznie tańszy od innych nowatorskich projektów - enbrelu np.
więc jest się nad czym zastanawiać. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 8:06 am Temat postu: |
|
|
ojej sorki źle sie wyraziłam z tym "tylko" wiem ze to poważna sprawa bo też na to choruje........... wiem ze nie jest refundowana bo mówiła mi i ma załapać się na dotacje i mam nadzieje ze jej sie uda i bedzie wszystko oki .... _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Sie 18, 2005 9:30 am Temat postu: |
|
|
no przeciez wiem że wiesz, tak tylko sie czepiam - z nudów...
sporo ludzi sobie arave chwali, zawsze to jakaś alternatywa, dobrze że są takie możliwości i jakikolwiek wybór.
bedzie dobrze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|