|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Katarzyna Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 10:23 am Temat postu: |
|
|
witaj Renatko Dużo zdrówka i żebyś szbko znalazła dobrego lekarza  _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 8:52 am Temat postu: |
|
|
Witaj Renatko!
Teraz najwazniejszą rzeczą będzie dla Ciebie znalezienie dobrego lekarza. Bardzo Ci tego zyczę.
Myslę,że dziewczyny z Łodzi z pewnością Ci w tym pomogą.
Pozdrawiam. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 9:26 am Temat postu: |
|
|
witaj Nostalgia to prawda do tego typu chorób musi byc bardzo kompetentny lekarz by odpowiednio zdiagnozowac i poprowadzic chora osobe zycze Ci powodzenia i jak najszybszego rozpoczecia własciwego leczenia ..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostalgia Junior

|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie ,
Jestem po dwóch prywatnych wizytach u dwóch lekarzy i z lekka trafia mnie szlag.
Pierwsza Pani doktor :
"Właściwie to ja tu nic zlego nie widzę [niesamowity bólkregosłupa i stawów , ANA 1:320 plamiste , CRP wysokie , stan podgoraczkowy od pół roku itp...} , może to stres , a może trzebaby powtórzyc ANA , bo może się pomylili w laboratorium ?"
Druga Pani doktor :
"Ewidentnie JAKAŚ kolagenoza , proszę zapisac się do mnie do przychodni pod koniec sierpnia , dam skierowanie na dokładniejsze badania to zobaczymy co wyjdzie i zaczniemy jakieś leczenie , BO LATEM I TAK SIĘ NIE ZACZYNA LECZENIA KOLAGENOZ ."
Czy ktoś może mnie oświecic o co w tym wszystkim chodzi i dlaczego latem nie można dalej diagnozowac i leczyc ?
Czy obie czekają jak będę miała dalsze objawy i większe problemy , czy po prostu nie wiedzą jak się do tego zabrac ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Oświecić? Może należałoby poszperać w zasobach informacyjnych (link podany wyżej) i udać się do konkretnego specjalisty. Może polecanego przez in. forumowiczy.
Nie wiem. Twoja decyzja.
Też nie bardzo wiem o co chodzi z okresem letnim... Może źle zrozumiałaś? A może po prostu chcą drążyć temat, bo dotychczasowe objawy i wyniki nie są wystarczające do określenia czegoś konkretnego. Targaj lekarzy i ich pytaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 4:49 pm Temat postu: |
|
|
witaj , dziwnie to brzmi i pierwszy raz o tym słysze ze latem nie zaczyna sie leczenia ? a niby dlaczego się nie zaczyna?
ja choruję od prawie 20 lat a chodziłam po lekrzach 7 wiec co nieco sie orientuje a jestem zaprzeczeniem słow lekarki ze latem nie zaczyna sie leczenia , ja zostałam zdiagnozowana w lipcu i w lipcu tez wdrozono lecznie sterydami i to od dawki 80 mg encotonu a wiec olbrzymiej, zdiagnozowano mnie z klinice gdzie pracują madrzy lekrze ( tak mysle ) i chyba wiedzieli co robia, jesli postawi sie diagnoze to nikt nie czeka az minie lato czyzby pani doktor sie nie chciało , mysli o urlopie a nie o leczniu chorych tylko tak moge to wytłumaczyc
chyba szukaj dalej bo dla mnie ta lekarka jest niezbyt kompetentna ja na pewno juz drugi raz bym do niej nie poszła _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Nostalgia u jakiego lekarza byłaś??????????????????????
Nie wierzę w to co przeczytałam!  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostalgia Junior

|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Aniu i pozostałe Motylki ,
Nie chciałabym wymieniac nazwisk , ale pierwsza Pani doktor to polecona przez Ciebie p. L - ta przynajmniej pomyślała o powtórzeniu i potwierdzeniu badań, a druga to reumatolog , immunolog z CKD z Czechoslowackiej ......
Na Krzemieniecką jestem zapisana dopiero na koniec lipca , zobaczymy , ale w tak zwanym międzyczasie zamierzam zrobic sobie dokładniejsze badania prywatnie i poszukac kogoś bardziej myślącego w Warszawie .
Niestety takie efekty nie są dla mnie dużym zaskoczeniem , pytałam wcześniej kilku znajomych lekarzy i wszycy jak jeden twierdzili , że reumatologia w Łodzi praktycznie nie istnieje , niestety chyba mieli rację.
Kiedyś byłam zawodowo związana z medycyną i niestety orientuję się , że im szybsza diagnoza , tym łatwiejsze leczenie , zanim zmiany rozprzestrzenią się na cały organizm . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asiab Junior

|
Wysłany: Sro Cze 11, 2008 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Ja ze względu na zaatakowane nerki leczę sie w przychodni Barlickiego. Tam tez maja spore dowiadczenie w leczeniu tocznia. Do reumatologa w ogóle nie chodzę.
Na kasę chorych trudno się tam zapisać ale przyjmuje dwóch lekarzy prywatnie prof.Chrzanowski i doc. Kubala. Podaję nr do recepcji i udziela informacji o wizytach 042 678-70-39. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostalgia Junior

|
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Witam Wszystkich ponownie
Odebrałam w piątek częśc badań , ANA 1:640 ziarniste , plamiste , ziarnista cytoplazma , dsDNA słabo pozytywny, śladowe ilości SS-B , innych nie stwierdzono .
Byłam dzisiaj u reumatologa , pani doktor nadal ma wątpliwości co do diagnozy , ale zapisała mi arechne i 1 amp. diprophosu . Następna wizyta teoretycznie za miesiąc .
Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych w chorowaniu i leczeniu :
1} w jakich jeszcze chorobach { oprócz chorób tkanki łącznej }wystepują ANA plamiste i o czym może świadczyc ziarnista cytoplazma  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 9:42 am Temat postu: |
|
|
witaj podaje ci link do przeciwciał masz tam wyszczegolnione wszystkie oraz ich typy http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
nie wiem jak ty ale ja bym poczkała na ten koniec lipca szkoda kasy i biegania znim przyjdą wyniki i tak juz będzie koniec lipca i znowu będa robic nowe badania a na poprzednie nawet nie spojrza kazdy lekarz ma zaufanie do konkretnego laboratorium a wiec moze wcale nie brac pod uwage tych wynikow , spokojnie poczekaj , tyle chodzisz zostal tylko miesiac _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostalgia Junior

|
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 11:19 am Temat postu: |
|
|
Witaj Moniko ,
problem w tym , że z tych chorób zostały mi tylko bardzo wczesne nowotwory i hiv i właśnie jakaś kolagenoza .
Miłam bardzo duzo różnych badań w szpitalu , tomograf płuc , głowy , kregosłupa , usg nerek tarczycy , watroby , badania bichemiczne , badania markerów nowotworowych, mocz , krew itp.
Z tego wszystkiego wyszło :
nadciśnienie
totalne zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa
CRP wysokie , OB podwyższone ,
ANA plamiste
pozostałe wyniki inarządy bez zmian lub w normie .
Do tego dochodzi :
permanentny stan podgoraczkowy 37,3- 37,6 od 6 miesiecy
fatalne samopoczucie ' rozdeptanej żaby "
bóle głowy
bardzo sucha skóra i jama ustna
marmurkowata skóra na nogach i rękach
bóle stawów kolanowych
bardzo , bardzo duże bóle kregosłupa
kaszel i wysilkowe nietrzymanie moczu
Ogólnie objawy w tzw " cały swiat " , nic konkretnego , ale życ i pracowac nie bardzo się z tym daje . Brak reakcji na leki przeciwzapalne , antybiotyki itp.
Dla mnie najwiekszym problemem jest ogólny czas ustalania rozpoznania i niemoc zrobienia czegokolwiek . Z racji posiadanej jakiejś tam wiedzy medycznej dużo rzeczy robię na własną rękę i efekty konsultuję z zaprzyjaźnionym lekarzem domowym . Efektem mojego uporu i dociekliwości jest przynajmniej wykluczenie cześci chorób , ale niestety nadal nie mam konkretnej diagnozy .
Liczę się z możliwoscią nowotworu , ale wolałabym , aby jezeli już to aby został rozpoznany jak najwczesniej - wtedy można jeszcze powalczyc , zresztą tak jak przy kolagenozach im wczesniej tym lepiej . |
|
Powrót do góry |
|
 |
gevalia Senior

|
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 4:58 pm Temat postu: |
|
|
kilka dni minęło od ostatniego postu, ale na usprawiedliwienie dodam, że długo mnie tu nie było...
Docent Ewa Robak przyjmuje w przychodni dermatologicznej przy szpitalu na Krzemienieckiej w poniedziałki, środy i piątki od 11 do 12. Szczerze polecam - sama jestem m.in. pod jej opieką. Z tego co wiem prywatnie nie przyjmuje.
Z przychodni przy szpitalu Barlickiego polecam dwóch nefrologów a właściwie dwie panie: dr Magdalenę Szklarek i dr Ilonę Kurnatowską.
Nr telefonu do rejestracji: 042 6776932.
Z tego co się orientuję to Kurnatowska przyjmuje też prywatnie w przychodni Multi-Med to jest chyba na Wólczańskiej. Niestety bliższych namiarów nie mam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostalgia Junior

|
Wysłany: Sro Cze 18, 2008 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo Wszystkim dziękuję ,
do dr. Robak mam termin na koniec lipca { może jakoś dotrwam }, pozostałych lekarzy zapisałam sobie , ale na szczęście z nerkami narazie spokój , ale kto wie co będzie dalej . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|