|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aniateresa Junior

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 1:53 pm Temat postu: Odrobina opowieści.... |
|
|
Dziękuję za miłe słowa i te cieplo bijące z waszych odpowiedzi ogrzewa moja duszę, czuje jakbym byla na dalekim wschodzie.Dlaczego lupus lubi cieplo i wilgoć tak napisałam w ostatnim poście. Pod wpływem ciepła rozszerzają sie naczyniakrwionosne, krew dociera do wszystkich zakątkow naszego ciała, dotlenia organizm. Wilgotne powietrze w TEL-AWIVIE (80%), aw Gdańsku (40%)powoduje pocenie sie dzięki temu wszystkie zarazki oraz woda zostaja wydzielone przez skórę, schodzi opuchlizna z całego ciała .Dzięki ciepłu iwilgoci człowiek posiada taką energię, że mógłby pracować po 24 godz. na dobę, bez odpoczynku(nie mylmy jednak ciepła z opalaniem i naslonecznianiem ,bo to jest niekorzystne dla lupusa).Wilgoć powoduje natomiast nawilżenie ciała, nie czuje sie wtedy gorąca.Chociaz przyznaję że od 3 lat zaczęły się kłopoty skórne, ale tylko na twarzy. Z tą skórą to zrobiłam taki test, wyjechałam na 1 m-c do Norwegi. Przed wyjazdem przeczytałam, ze to jeden z najbardziej ekologicznych krajów śkandynawi. Mnóstwo ryb no i wspanoała woda, za ktora sie nie płaci. ta woda to jak lekarstwo, chyba na kazda skórę . wyobrażcie sobie, że po dwóch tygodniach, zeszły wszystkie alergie z twarzy. POpowrocie do Polski alergie wróciły.Nastepna sprawa- to moja obsesja na punkcie tycia- jako wegetarianka, niby nie powinnam tyć, jednak pochodzę z rodziny osób puszystycvh,a jak dochodzę do 65 kg. to panikuję. Nie wiem ,czy uwierzycie, że ja prawie nie jadam chleba ,makaronu ,ryżu. Owoce, jarzyny+jogurto-sery to moje menu.Lekarka oświadczyła, że nawet gdybym jadła sama sałatę i piła wode, to itak przytyje, bo encorton zatrzymujewodę w organiżmie, co powoduje opuchliznę.(niezwykłe pocieszenie?)Przytycie dla mnie 3-5 kg jest koszmarem, wszystko wąskie, ciasne moja 5-cio drzwiowa szafa pęka a ja nie mam się wco ubrać i po 30-tu latach wcale to nie jest śmieszne, powtarzam sobie jednak , ale żyję.Lukasz F- dzięki, dostałam sie do dr. Smoleńskiej, wprawdzie w listopadzie, ale to już coś.Narcyzia-moje gratulacje, trzymam za ciebie kciuki, pij dużo wody (napisz, czy udało sie, przy takiej dawce zatrzymać tycie). |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 2:09 pm Temat postu: |
|
|
jak możesz, to przenieś proszę ten post do swojego powitania, nie trzeba tworzyć nowego tematu
pozdrawiam _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 2:22 pm Temat postu: |
|
|
aniutereso...tak właściwie jest,że wszyscy spodziewają się po wegetarianach szczupłości i smukłości- i tak przeważnie jest...ale nie zawsze sama jestem wegetarianka i dla mnie akurat również bariera 65 jest alarmem uwielbiam gotować i jeść...
A próbowałaś zastąpić ser (głównie żółty) brązowym ryżem? Jadasz strączki?
Pozdrawiam _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|