|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Dzięki sterydom: |
Przytyłam(-em) znacznie, może nawet ponad 10 kg |
|
44% |
[ 56 ] |
Przytyłam(-em) nie zbyt dużo, mniej niż 5 kg |
|
25% |
[ 33 ] |
Ciągle trzymam taką samą wagę |
|
16% |
[ 21 ] |
Schudłam(-em)! Odrobinę, ale zawsze. |
|
7% |
[ 9 ] |
Schudłam(-em) sporo i mam problem z niedowagą |
|
6% |
[ 8 ] |
|
Wszystkich Głosów : 127 |
|
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
raczej wiekszosc predzej czy później ma problemy z nerkami |
Ludmila a skąd takie przemyślenia? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:15 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem może mnie pogięło
to słowa jednego z lekarzy , do którego już nie pójdę powiedział jeszcze inne niefajne rzeczy.  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:35 pm Temat postu: |
|
|
no i dobrze, nie idź do niego
nigdy nie zrozumiem lekarzy, którzy mogą powiedzieć tak pacjentowi  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 1:02 pm Temat postu: |
|
|
sama wiesz ,że są bardzo różni , różnie nas traktują
trzeba zawsze brać poprawkę na to co mówią
dla nas ich praca jest wszystkim , przepustką do zdrowia a dla nich to jest tylko praca, codzienność
są oczywiście też profesjonaliści i bardzo życzliwi ludzie
czyli tak jak wszędzie
tylko ,że zdrowie to nie jest bilet komunikacji miejskiej- jednorazowy kawałek papieru , który można wyrzucić albo nawet jechać na gapę  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
tibia Kadet

|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 9:45 am Temat postu: |
|
|
Jak to jest...czy jeśli schodze z 60mg encortonu co tydzień o 10 i zostaje przy 30mg to odczuje jakąs róznicę? Czy wreszcie bedzie widać efekty diety i cwiczeń? Bo jak narazie stosując bardzo rygorystyczną dietę i ćwicząc udało mi sie w maire utrzymac wagę...tzn. spuchłam i przybyło mi jakies 4-5kg ale jednak fajnie byłoby troszke schudnąć
Czy sylwetka i twarz zmienia sie proporcjonalnie do zmniejsznaych dawek, czy to nie ma znaczenia? Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 9:48 am Temat postu: |
|
|
oczywiście, że się zmienia buzia się robi mniejsza, obrzęki po sterydowe także
no i jeśli masz "karczek" i wałek na plecach, to ulega zmniejszeniu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Potwierdzam, ten 'karczek' (tzw. buffalo hump) naprawdę znika... Na początku w to nie wierzyłam, ale zmniejszyli mi leki, w dodatku schudłam ponad 35kg i nie został mi po nim nawet ślad. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tibia Kadet

|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 11:19 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za pocieszenie:)
Itunia...ale te 35 kg to udało Ci się zrzucic przy dużych dawkach sterydów? Ja przez 2 miesiace brała 80mg, i mimo przestrzegania diety zupełnie nic nie drgnęło...no tylko te pare kilo z których powstał karczek i wałeczek:) Dopiero jak zeszłam na 60mg to zrobiło sie małe wcięcie w talii. Zastanawiam się, czy biorąc takie duze dawki sterydów (za 2 tyg bedzie juz 30mg ale to jednak tez sporo) można schudnąc, czy tylko uchronic sie przed tyciem...W ogóle to ja sie jeszcze sporo ruszam...min. 2h spaceru dziennie i 2 razy w tyg aerobic...to jest takie troche demotywujące...bo osoba która nie bierzez sterydów w ciągu tego czasu mogłaby schudnąc jakies 10 kg..a ja o...
w sumie to taki przyziemny problem...ale juz sam fakt że człowiek jest chory jakos nienajlepiej go psychicznie nastraja, i myśle ze atrakcyjny wygląd mógłby tu wiele zdziałac:)
pozdrawiam gorąco:) w ogole bardzo ciepła atmosfera panuje na tym forum..aż się nie chce wychodzić...a sesja coraz blizej:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja przytyłam strasznie, biorąc zaledwie 10mg (i to w dodatku Solupredu, który nie powodował u mnie żadnych skutków ubocznych typu puchnięcie, jedynie zwiększał łaknienie)... Po prostu folgowałam sobie, jadłam mnóstwo słodyczy i chipsów i przez 4 lata od rozpoznania choroby przybyło mi ponad 30kg. W momencie, w którym zaczęłam się odchudzać byłam właśnie na etapie powrotu do normalnych dawek leków po zaostrzeniu. Zaczynałam od 35 lub 30mg (nie pamiętam dokładnie) i schodziłam stopniowo aż doszłam do 10mg. Potem lekarze zeszli jeszcze i obecnie biorę 7,5mg. |
|
Powrót do góry |
|
 |
malenka Kadet

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 4:14 pm Temat postu: Re: Sterydy - wahania wagi |
|
|
Ja przed choroba nigdy nie mialam probmlemow z waga przy wzroscie 154 wazylam 45 kg , i taka waga mi odpowiadała. Podczas choroby schudłam do 42 kg , jednak gdy dostałam sterydy, zwiekszyl mi sie maxymlanie apettyt, ciagle byłam głodna , nie poznawałam samej siebie, Przytyłam 5 kg w ciagu miesiaca . Teraz skonczyły mi sie wakacje , ciagle mam co robic a wiec nie mam czasu na nude wiec nie obzeram sie tak xD ... po za tym jestem w ciaglym biegu ... moja waga ciagle rowna jest 50 kg narazie nie tyje wiecej , bo ogranicznam sie do slodyczy ale niesety za chiny nie moge sie pozbyc chocby 2 kg ... ciagle 50 .. ;( .. no ale coz ... grunt zeby nie bylo wiecej pzdr :**** |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Z tego, co piszesz, to nie masz nadwagi... Może nie jest to tzw. waga idealna, ale spokojnie mieścisz się w zdrowym BMI, więc nie ma się co martwić  |
|
Powrót do góry |
|
 |
malenka Kadet

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2008 11:50 pm Temat postu: |
|
|
moze i tak xD ale czuje sie taka ciezka ;] zle mi z tym , a nic nie moge zrobic zeby sie pozbyc zbednych kg xD no ale trudno xD ...
Musze jakos do tego przywyknac i żyć dalej
caluski :* |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 07, 2008 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Trzeba pamiętać, że facet nie pies - na kości nie leci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 12:21 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm u mnie to teraz jest dziwnie, bo w czasie ciąży z 55 kg podskoczyła mi waga do 67, w niecałe trzy miesiące po porodzie znów ważyłąm 55, ale nie ukrywam, że mimo to chciałabym wrócić do starych czasów i magicznej 50-tki
Na razie jednak żadnych diet nie stosuję, bo karmie piersią małego...Potem się zobaczy  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
malenka Kadet

|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:22 pm Temat postu: Re: Sterydy - wahania wagi |
|
|
Ja biorąc sterydy przytyłam , ale chyba nie jest az tak zle , a mojej wagi 45 kg która zawsze była stała, zrobiło sie 52 kg , no i teraz ciagle sie tak utrzymuje nie tyje bardziej , ale tez nie trace tych kg ;] niestety
Myslałam ze jak lekarka obnizy mi dawke Encortonu z 20 na 10 to znow wroce do mojej wagi ale niestety jak narazie ...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|