|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 1:51 pm Temat postu: sole złota |
|
|
Kochani mam do was pytanko, czy u nas w Polsce jeszce stosuje sie gdzies terapie z soli złota, chodzi mi konkretnie o leczenie RZS, mama choruje, zaproponowano jej metoptrexat, ale źle go kiedys znosiła...zastanawia mnie czemu lekarze nie proponują iniekcji ze złota...czy to wycofano, słyszałam kiedys ze bardzo pomagały wielu osobom
swego czasu na spartanskiej w zabiegowym widzialam kartke ze robją takie iniekcje, a teraz z nikła:/ _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 6:26 pm Temat postu: |
|
|
najbardziej znanym środkiem w leczeniu rzs są sole złota. Cały czas zajmują silną pozycję w terapii rzs ze względu na dosyć dużą skuteczność. Dają jednak objawy uboczne: uszkodzenie wątroby, szpiku i nerek, zapalenie skóry i jamy ustnej. Konieczne są okresowe badania krwi i moczu. Przy stosowaniu leków doustnych objawów jest mniej (głównie ze strony układu pokarmowego, np. biegunki
dlatego raczej złoto stosuje się niechetnie jesli mozna siegnac po nowsze leki z mniejsza iloscia skutow ubocznych ,
mysle ze predzej w szpitalach uzdrowiskowych czy na odzialałach w szpitalu
kiedys leczono złotem w ustroniu sanatorium uzdrowisko ale czy dalej sie leczy nie wiem _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|