Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 3:40 pm Temat postu: |
|
|
prawda tak się czeka chociaz sa regiony Polski gdzie czeka się krocej - u nas 2i pól roku _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Zależy gdzie. Moja mama poszła do okulisty i za dwa tygodnie miała zabieg, za rok następny na drugie oko. Co prawda było to jakieś trzy- cztery lata temu. Byc moze teraz jest inaczej... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
slodka_istota Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 2:08 pm Temat postu: |
|
|
uuuuuuuu no to cale szczescie, ze troche trwa nim zacma calkowicie oslepi oczka
no nic - teraz to pozostaje mi tylko czekac na nieuniknione - ciekawe ile to potrwa - ha  _________________ Kochaj i szalej i nie pytaj co dalej ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 12:44 pm Temat postu: |
|
|
słodka dosyc długo , raczej nie dzieje się ro w ciagu krotkiego czasu , smiało mozesz sobie zyc i nie myslec o tym przynajmniej na razie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
anett Junior

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 7:25 pm Temat postu: |
|
|
witam.. mam pytanie odnośnie zaćmy.. biorę encorton od 1,5 roku ( w najmniejszej dawce - 5 mg). arechine 2 lata. i 2 lata temu lekarze stwierdzili podejrzenie tocznia. jakies 2 miesiące temu okulistka powiedziała mi że mam zespól suchego oka i początki zacmy - po sterydach. poszłam więc do mojego reumatologa - na co ona nie uwierzyła że po tak krótkim czasie brania sterydów i w takim wieku jak ja można dostać zaćmy (23). poszłam więc do innego okulisty żeby się upewnić. druga okulistka stwierdziła że zaćma jest... i tak się zastanawiam - (jestem własnie przed kolejną wizytą u reumatologa) może powinnam przekonać mojego reumatologa żeby odstawić sterydy? tym bardziej ze oprócz przeciwciał ana nie mam obecnie innych dolegliwości? oczy są dla mnie bardzo ważne i boję się na samą myśl że ktoś kiedyś będzie w nie musiał ingerować..
i może zna ktoś jakiegoś dobrego okulistę specjalizującego się w toczniu na śląsku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 12:40 pm Temat postu: |
|
|
zacma mogła powstac nie po sterydach bo masz rzeczywiscie nieduza dawke i bierzesz je krotko ale sprawca moze byc arechina i to przy zacmie powinno byc odstawione _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ibiza Junior

|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Dziwię się, że pomimo diagnozy okulisty reumatolog nie odstawił Ci arechiny. Parę lat temu też brałam arechinę, co 3 miesiące kontrolowałam wzrok i pewnego dnia okazało się, że niestety ale są zmiany w dnie oka. Okulista napisał notkę do reumatologa, że arechinę trzeba odstawić. Reumatolog zastosował się do zaleceń okulisty. Mam też zespół suchego oka, na który stosuję krople: Hyabak, Filmabak (bez konserwantów) i Gen Teal (żel) i bardzo mi pomagają.
Pozdrawiam _________________ Szczęście nie zależy od liczby przyjaciół, ale od ich właściwego doboru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 4:35 pm Temat postu: |
|
|
U mnie było podobnie. Jak tylko pojawiły się zmiany na dnie oka...od razu arechina została odstawiona.
Ibiza przypomniałas mi nazwę kropelek "Hyabak". Wyrzuciłam opakowanie i za groma nie potrafilam sobie przypomniec nazwy. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ibiza Junior

|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Są jeszcze krople Hydrabak, też bez konserwantów i są tańsze, ale krócej utrzymują się na powierzchni oka. _________________ Szczęście nie zależy od liczby przyjaciół, ale od ich właściwego doboru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
anett Junior

|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 3:34 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję za odpowiedź.
ja jeszcze stosowałam kropelki - Tears Naturale- najpierw tylko w trakcie noszenia szkieł kontakt. a potem częściej.
to zapewne zależy od organizmu, ale jak długo tak średnio trwa zanim wzrok będzie na tyle zły, że trzeba się się będzie poddac usunięcia zaćmy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ibiza Junior

|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Niestety nie wiem. Ja od 4 lat mam zespół suchego oka, od tylu lat tez biorę sterydy. Jak na razie wszystko jet prawie ok. Czasem skoczy mi ciśnienie w oku, ale nie za dużo. No i 10 miesięcy temu okulistka przepisała mi okulary, ale malutkie minusiki i tylko do czytania z oddali. _________________ Szczęście nie zależy od liczby przyjaciół, ale od ich właściwego doboru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
brygidka122 Junior

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 2:22 pm Temat postu: |
|
|
witam, mam pytanie związane z arechiną- czy wie ktoś czy można ja brać mając lekki astygmatyzm ?  _________________ brygidka122 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 2:24 pm Temat postu: |
|
|
brygidka122 napisał: |
witam, mam pytanie związane z arechiną- czy wie ktoś czy można ja brać mając lekki astygmatyzm ?  |
to pytanie dla okulisty
arechina może bardzo szkodzić oczkom
może ktoś coś więcej na ten temat odpowie, ja jedynie wysyłam Cię na krótką wizytę u okulisty  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 10, 2009 11:38 am Temat postu: |
|
|
astygmatyzm nie ma tutaj zadnego zanczenia, tak samo jak krotkowzrocznosc czy nadwzrocznosc, ,to sa wady w budowie oka , , mozna brac leki bez obaw dopiero jak sa inne choroby oczu to trzeba to odstawic ale o tym decyduje juz lekarz
ja sama mam astygmatyzm i nie miało to zadnego zanczenia przy doborze lekow . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
olcia1508 Junior

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 4:59 pm Temat postu: |
|
|
witam. ja biore arechine od ok 3 miesiecy, zanim zaczelam przyjmowanie tego leku bylam u okulisty czy nie ma przeciwskazan, i nie ma. a z oczami mam problemy. juz od mniej wiecej 11 godz. moje oczy sa wymeczone, mam wrazenie jakby chcialy mi wyskoczyc. jestem przez to przemeczona i ogolnie zle to wplywa na moje samopoczucie. do tego jakby mnie wszelkie swiatło drażniło!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|