|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
asasello Kadet

|
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 10:47 pm Temat postu: |
|
|
misio wiesz powiem ci to co mi powiedziała moja pani doktor .
Widzisz ja mam uszkodzone nerki i musze uwazać na to co pożeram. Na zawartośc potasu, fosforu, codu... --mozesz jeść wszystko ale w rozsądnych ilościach.
Ja to interpretuje tak-mogę sobie zjeść ale nie obeżreć sie do nieprzytomności ^^ Tak więc jak jest bigosik-zjem bigosiku, jak jest kalafiorek zjem i kalafiorka, pomidorek-pomidorka. Masz przerąbane z ta witaminą ale najlepiej zapytaj dokładnie lekarza. Niech czarno na białym wyjasni co mozna a co nie. Bo moze faktycznie mozesz troszke podjeść ale to zawsze inaczej jak sie je z czystym sumieniem prawda?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki , jak będę i swojej pani to już nie popuszczę , niech się wyrazi , a nie wie to niech mnie wyśle do kogoś kto wie . Ale myślę że masz rację trochę to nie zaszkodzi . Zdrówka życzę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 1:52 pm Temat postu: |
|
|
jarmuż z buraczkami
7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki (ja użyłam dziś pora- całego)
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.
Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.
Pycha- wynik przerósł oczekiwania  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma jak warzywko!
Nawet dzieci wiedzą, że warzywa służą do jedzenia. Z podanych niżej warzyw wybierzcie swoje ulubione, a dowiecie się jacy jesteście.
KALAFIOR-jesteś uważany (a) za osobę skrytą i spokojną. Czasami jednak potrafisz zadziwić wszystkich swoimi pomysłami. Umiesz znaleźć wyjście z każdej trudnej sytuacji.
OGÓREK-masz łagodne usposobienie. Jesteś spokojny (a) i opanowany (a). Cenisz swoją indywidualność i niezależność. Nie ma w tobie szaleństwa, ale za to jesteś świetnym (ą) organizatorem (ką).
CZERWONA PAPRYKA-jesteś wybredny (a) i kapryśny (a).Lubisz to, co sprawdzone i pewne. Zawsze wszystko przemyślisz nim podejmiesz jakąkolwiek decyzję.
ZIELONA PAPRYKA-jesteś bardzo pomysłowy (a). Zawsze tryskasz radością. Masz duże poczucie humoru. Czasami jednak reagujesz zbyt impulsywnie.
SAŁATA-jesteś bardzo wygodny (a). Lubisz komfort. Cenisz elegancję w ubiorze i na talerzu.
RZODKIEWKA-fascynuje cię to, co egzotyczne. Nie boisz się ryzyka. Jesteś energiczny (a) i pomysłowy (a). _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 6:44 pm Temat postu: |
|
|
SOK Z KISZONYCH BURAKóW
składniki:
1,5kg buraczków czerwonych ,2 litry przegotowanej,letniej wody, 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie), kawałek skórki z chleba razowego ,można dodać łyżkę cukru.
Sposób przygotowania:
Jak przy wszystkich kiszonkach, najlepiej przygotować kamienny garnek(ale może też być większy słój). Zagotować wodę i przestudzić. Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry lub niezbyt grube cząstki. Do garnka włożyć buraki i skórkę razowca (nie kruszyć). Jeśli wybierzemy opcję z czosnkiem – dodać czosnek, jeśli opcję z cukrem – cukier rozpuścić w wodzie.
Całość zalać letnią wodą i przykryć lnianą ściereczką lub gazą. Brzeg garnka obwiązać tasiemką lub gumką, aby tkanina nie moczyła się w soku. Garnek umieścić w ciemnym i ciepłym miejscu. Gdy po 4-5 dniach sok będzie odznaczał się charakterystycznym zapachem i kwaśnym smakiem, należy go przecedzić (używać nierdzewnych sit). Uzyskany sok przeznaczyć do picia lub kwaszenia barszczu.
Można też zlać go do butelek lub słoików i pasteryzować na małym ogniu przez 15-20 minut w celu późniejszego wykorzystania.
To naprawdę da się pić!!!
Więc.....NA ZDRóWKO! _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Mmmmmmm, uwielbiam buraki, wszystko z buraków. Muszę spróbować  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia73 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 5:02 pm Temat postu: |
|
|
skoro zimę teoretycznie mamy za sobą ,to możemy pomyśleć o odnowie naszego organizmu ,osobiście zarówno ja jak i moja rodzinka bardzo lubimy i pietruszkę i rzeżuchę
O tej porze roku warto docenić pietruszkę
Chlorofil, czyli zielony barwnik zawarty w roślinach, ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlatego warto zazielenić dietę.
Najwięcej dobroczynnych składników o tej porze roku ma zielona pietruszka, najlepiej hodowana na parapecie.
Szczególnie zimą zjadamy więcej rzeczy zawierających dużo cukru, tłuszczy, sztucznych barwników i konserwantów. Szczególnie te ostatnie źle wpływają na wszelkie przemiany biochemiczne zachodzące w naszym organizmie. Nie trawimy odpowiednio węglowodanów i białek, bo brak witamin i mikroelementów powoduje, że organizm nie ma z czego produkować enzymów.
Jednak radą na to jest wzbogacenie diety o soki warzywne. Szczególnie te z zielonych części roślin zawierają wiele mikroelementów i naturalnych enzymów roślinnych, które nasz organizm jest w stanie przyswoić. Aby jednak takie soki były skuteczne w działaniu najlepiej samodzielnie je wycisnąć. Jeśli nie mamy w domu odpowiedniego urządzenia można spróbować zwiększyć ilość zieleniny dodawanej do sałatek, zup czy kanapek. Najwięcej dobroczynnych składników o tej porze roku ma zielona pietruszka lub rzeżucha, najlepiej hodowana na parapecie - wtedy mamy pewność, że ma w niej nawozów.
połączymy przyjemne z pożytecznym i NA ZDROWIE
 _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maga Junior

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 3:43 pm Temat postu: |
|
|
piękny ogródek  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 10:41 am Temat postu: |
|
|
Dziewczyny-moja córka ma przytyć i wzmocnić chrząstki stawowe-będę starała sie przemycać częsciej mięsko,ale może można nadrobić to też warzywami?Jeśli tak,to co radzicie-jakie podać?(JAGULA-może TY?.........)  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 10:48 am Temat postu: |
|
|
w kawiarence już napisałam, że GALARETKA jest świetna i łatwo ją wcisnąć dzieciom
EDIT
oraz
Cytat: |
Ważną rolę w budowaniu tkanki kostnej stanowi wapń i witamina D, niezbędna w procesie prawidłowej mineralizacji kości. Dobre źródła wapnia to: zielone warzywa (pietruszka, brokuły, kapusta, koperek, jarmuż), owoce (cytryna, czarna porzeczka, figi, morele, daktyle, rodzynki, suszone śliwki), nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, bób, groch), orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie i pistacjowe), nasiona (mak, słonecznik, sezam), produkty sojowe (mleko sojowe i serek sojowy tofu), produkty mleczne (chude mleko krowie i jego przetwory, białe i żółte sery), niektóre zboża (owies, jęczmień, proso) oraz twarda woda i woda mineralna. Do produktów zawierających witaminę D należą: mleko, margaryna, żółtka jaj, łosoś, sardynki, śledzie, makrele, oleje z halibuta i z wątroby dorsza.
Niezwykle istotne znaczenie w profilaktyce osteoporozy obok diety ma uprawianie ćwiczeń fizycznych. Im silniejszy i sprawniejszy aparat mięśniowy, tym mniejsze obciążenie dla układu kostnego. Ruch spowalnia także rozwój choroby. |
_________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2009 1:43 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Kinga-o ileż szybciej....Ona b.dużo z ww produktów zjada,być może zbyt mało,albo też zbyt szybko rośnie.W każdym razie-dzięki,zanotuję to czego nie wiedziałam i będe próbowała przemycać.  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|