Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Emila Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 3:48 pm Temat postu: witam wszystkich |
|
|
Jestem tutaj nowa. Niestety i mnie może dotyczyć problem tocznia układowego. Takie wstępne podejrzenie postawił mi lekarz, ale zastrzegł się że 100% diagnozę mogę mieć dopiero po diagnostyce szpitalnej. Czekam na przyjęcie do szpitala. Jestem z Wroclawia.
Wstępna diagnozę postawiono mi na podstawie wyników:
ANA 1 w mianie 1:320 dodatnie
b-2-Glikoproteina 1 - IgG, IgM, IgA w surowicy ujemne
p-ciala pANCA 0,25 (norma <0,89 wynik ujemny)
p-ciała cANCA 0,26 (norma <0,87 wynik ujemny)
p/c kardilipinowe IgM 0,67 (norma <0,86 wynik ujemny)
p/c kardilipinowe IgG 0,67 (norma <0,86 wynik ujemny)
kinaza kreatynowa 63 (norma 38-174)
p/c przeciwjądrowe ANA2 w mianie 1:1000 dodatnie
Nie wykryto przeciwciał specyficznych anty:SS-A, SS-B, Sm, RNP, Scl70, antycentromerowych(met. dot blot). Wykryto Przeciwciala Jo1. Test anty dsDNA dodatni (met. Clif).
Czy moglibyście pomóc mi zinterpretować wyniki. Trudno mi sie w tym wszystkim połapać. Sprawa jest dla mnie bardzo świeża. Szukam też kompetentnego lekarza we Wroclawiu, któremu "mogłabym sie oddać" do leczenia.
Pozdrawiam
Emila |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 3:57 pm Temat postu: |
|
|
witaj kochana
niestety nie potrafie interpretować wyników badań - najlepiej powie ci o tym twój lekarz
trzymaj się cieplutko i poczekaj spokojnie na diagnostyke szpitalną
buziaki i uściski  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Emila Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 3:59 pm Temat postu: |
|
|
To jeszcze raz ja. Uzupełnienie:
Wykryto p/ciała przeciwjądrowe ANA2 o typie świecenia homogennym w mianie 1:1000.
I jeszcze jedno . W tym samym mniej więcej czasie wykryto u mnie chlamydia pneumoniae:
IgG 127, 55 (norma wynik dodatni >21,9)
IgM 0,33 (norma wynik ujemny <0,8)
Emila |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 5:12 pm Temat postu: |
|
|
witaj Emilia
do którego szpitala Ciebie przyjmą? na reumatologię na Borowską, czy gdzieś indziej?
piszesz, że szukasz lekarza-na Borowskie właśnie, w nowej Akademii Medycznej, są moim zdaniem najlepsi reumatolodzy jest tam oddział i poradnia
pozdrawiam serdecznie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum... pozdrawiam... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Emila Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Kingo,
a czy znasz lekarzy z Borowskiej? Czy jest jakiś lub jacyś których mogłabyś polecić?
Pozdrawiam wszystkich
Emila |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Co prawda nie jestem lekarzem, jednak przeciwciała ANA i Jo1 mogłyby wskazywać na którąś z chorób tkanki łącznej (której co ciekawe może nie być nawet przy występujących przeciwciałach)- diagnozę jednak pozostawiam specjalistom (namiary znajdziesz w dziale Porady i Doświadczenia w "przyklejonych" wątkach).
Pomyślnej i szybkiej diagnozy, a także szybkiego zadomowienia się w naszej "rodzince"... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 6:15 am Temat postu: |
|
|
witaj Emila ja mam tocznia układowego i opócz dodatnich ANA z tego rodzaju specjalistycznych badań reszta ujemna by rozpoznac własciwie tocznia to najlepiej przejść badania w szpitalu gdzie sie oczywiście na chorobach takanki łącznej znaja i potrafia zdiagnozować własciwie a nie tak jak z mammografia gdzie robia a nie potafia dobrze odczytać na ozpoznanie składa się wiele czynników tak że to moze potrwac bo niekoniecznie od razu sie wszystko ujawnia mam nadzieję że własciwie Cie zdiagnozuja i beda leczyc jesli zajdzie taka potrzeba..powodzenia..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beata B. Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:47 am Temat postu: |
|
|
Witaj Emilio!
Taj jak radził Ci Łukasz, poczytaj Porady i Doświadczenia. Ja też jestem w trakcie diagnostyki, która niestety trwa i trwa. Dobrze, że chcą Cię wziąć do szpitala na badania, bo wszystko dokładnie sprawdzą.
Powodzenia i szybkiej diagnozy, a co za tym idzie pomyślnego leczenia.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
motylek Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:51 am Temat postu: |
|
|
witaj wśród nas, _________________ ...uśmiechaj się choćby przez łzy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Witaj wśród nas.Na diagnozę poczekaj cierpliwie czasem to trwa długo ale taka niestety jest nasza choroba. Ważne żeby znaleźć dobrego lekarza a potem no cóż poddać się leczeniu i "polubić"lupuska. Obłaskawiony lekami pozwala żyć całkiem dobrze a czasem zapada w sen i oby trwał jak najdłużej. Cierpliwości i odwagi będzie dobrze.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Emilio-super imię
Pozdrawiam i witam na forum  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Emila Junior

|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 7:42 am Temat postu: |
|
|
Miło mi Was wszystkich poznać Choć wolałabym (i Wy pewnie też) poznać sie nie z powodu choroby. Ale cóż. Tak jak radzicie, a zresztą i nie mam innego wyjścia, czekam na diagnostyke w szpitalu. Mam termin na koniec listopada.
Kingo,
udało mi sie dostać do poradni reumatologicznej na Borowskiej. Lekarz, bardzo sympatyczny, uspokajał i kazal czekać. I chyba troche czarował, ale powiedział, że patrząc po dotychczasowych wynikach nie będzie nic groźnego. Może to tylko taki chwyt, coby mu pacjent z nerwów nie zszedł
Pozdrawiam Was wszystkich ciepło
Emila |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 8:50 am Temat postu: |
|
|
witaj, rozgość się
a lekarz jest w porządku - dobrze że Cię nie straszył
najważniejsza droga do zdrowia nawet z czarodziejem
pisz jak coś wyczaruje i nie tylko  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię serdecznie  |
|