Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Asti76 Mam Raynauda
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asti76
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm , zaobserwowałam u siebie kilka dziwnych zmian na skórze , i zupełnie nie wiem co to. Od wakacji tych zmian pojawia mi się coraz więcej Sad
W okolicy lewego obojczyka , dokładnie poniżej kości mam długą ponad 10 cm bliznę. Wygląda jak blizna po zabiegu operacyjnym , ale jest zupełnie biała , nie jest wypukła tylko wgłębiona na całej swej długosci i prościuteńka. Kurcze zupełnie nie wiem co to , nawet nie trzeba się wpatrywać aby ja zobaczyć . Jest tak widoczna , że przestałam nosić dekoldy Sad
A oprócz tego mam kilka owalnych zmian na skórze , takie jakby białe plamy i każda z nich jest wgłębiona. Przed niedziela wyszły mi kolejne dwie na nodze . Zauważyłam , że zmiany te najpierw są czerwone , potem wewnatrz po jakimś czasie zaczynają się rozjaśniac , robia się białe , a wokół jeszcze przez jakis czas zostaje sina otoczka . Z biegiem czasu robia się zupełnie białe i wgłębione. I takie białe juz sobie pozostaja , wogóle nie znikają. Cholerka czyżby mi się coś rozwijało ? Co myslicie , proszę podpowiedzcie coś Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adela
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedź dla Asti76 Odpowiedz z cytatem

Witaj Asti

Przede wszystkim gratuluję drugiego synka. Wspaniale, że po raz drugi zostałaś mamą. Moją główną przypadłością zdrowotną jest toczeń układowy, któremu towarzyszy właśnie choroba Raynauda. Biorę lek o nazwie agapurin. Nie likwiduje całkowicie objawów, ale znacznie pomaga. Może powinnaś zapytać o niego swojego lekarza...
Poza tym, moim zdaniem najważniejsza jest profilaktyka. Domyślam się, że przy dzieciach to bardzo trudne, ale spróbuj już teraz chodzić w rękawiczkach. Na początek, póki temperatury są na plusie warto kupić sobie takie dość obcisłe i nauczyć się robić w nich takie rzeczy jak: zamykanie drzwi na klucz (tych na zewnątrz oczywiście), może poprawianie czegoś w wózeczku, itp. ... Chodzi o wszelkie czynności, przy których dłonie mogą zmarznąć i zacząć blednąć. Ja w sytuacjach kryzysowych nie unikam nagłego ogrzania i moim zdaniem bzdurą jest twierdzenie, że to jeszcze gorzej. Kiedyś w pracy w terenie musiałam zdjąć rękawiczki i coś zanotować. Oczywiście zbielała cała dłoń i straciłam w niej czucie. Na szczęście mogłam zaciskać pięść. Poprosiłam kolegę, żeby kupił mi plastikowy kubek z gorącą herbatą. Ku przerażeniu koleżeństwa po fachu trzymałam ten wrzątek w białej dłoni. Nie polecam tak radykalnych metod, ale krążenie wróciło.

Pozdrawiam
Powrót do góry
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 22, 2008 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam ,
gratulacje i zdrowia dla Ciebie i Twoich skarbów

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
asti76
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Paź 22, 2008 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za gratulacje , synkowie są wspaniali Very Happy

Adela ja chodzę w rękawiczkach juz od pierwszych dni września , jestem przyzwyczajona do rękawic, gdyż w pracy w szpitalu bardzo często muszę zakładać , jest to nie uniknione . W rękawicach potrafię robić wszystko.
Nie biorę teraz żadnych leków bo karmię jeszcze mojego szkraba Very Happy , ale wcześniej przed ciąża służył mi Halidor i maść Nitrocard ( choć bolała mnie po niej głowa)
Teraz martwia mnie te zmiany na skórze , myślałam że wiecie co to może być. Nie wiem czy takie występują w twardzinie Question Question . Poza Raynaudem nie postawiono mi diagnozy , ostatnio u lekarza byłam w marcu zeszłego roku , ale wtedy takich zmian jeszcze nie miałam.
Powrót do góry
KRZEMINKA
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 23, 2008 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asti-pozdrawiam Smile
Gratuluję dzidziusia Baby
Buziaczki
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Paź 24, 2008 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
Czy orientujecie się co to moga być za zmiany na skórze u mnie Question Question Question
Proszę napiszcie cos . Sad
W poniedziałek mam wizytę u dermatologa , ale to jeszcze trochę czasu.
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lis 13, 2008 12:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hello,
najpierw,spóżniona sie przywitam-Witaj na forum Very Happy
Nie mam pojęcia co to za plamy,mnie najdziwniejsze męczą od dłuzszego czasu i nadal czeam-przyzwyczaiłam się, ale to kłopotliwe,bo mnie jeszcze swędzi i puchnie. Mam objaw R.od kilkunastu lat,po leczeniu agaporinem i cordafenem wyciszyło mi sie trochę-stan trochę pogorszyło urodzenie corci, ale co tam,warto było!
Daj znać, co powiedział dermatolog, pozdrawiamn Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
asti76
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 1:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

We wtorek jestem umówiona z chirurgiem na pobranie wycinka do badania histopatologicznego. Oglądał moje zmiany i powiedział że mam sobie sama wybrać zmianę z której ma pobrać mi wycinek do badań. Ja myślałam że to on sam zdecyduje o tym . Dał mi wybór dlatego że wszystkie zmiany są u mnie na widocznym miejscu a ostrzega że zostaną po tym blizny Sad No i nie ukrywam mam dylemat Crying or Very sad
A poza tym na samą myśl już się boję Crying or Very sad
Zwracam się do osób które miały pobierany wycinek , czy rzeczywiście pozostaje spora blizna Question Question Question Question Proszę odpiszcie
Powrót do góry
olusiam03
Gość

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj! Very Happy
Miałam pobierany wycinek z uda, w tym że rana długo się nie chciała zgoić(goiła się przeszło dwa miesiące) i niestety została mi wielka blizna a do tego się rana rozeszła Confused Ale nie chcę Cię straszyć, może ktoś inny się wypowie... Pozdrawiam i nie ma co się bać, będzie dobrze Very Happy
Powrót do góry
lena_89
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Gru 27, 2008 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

asti76 dopiero teraz zauwazylam Twoj watek Embarassed

Ja rowniez dziesiec lat temu mialam podejrzenie twardziny ograniczonej, a teraz toczenia...
Od pol roku mam stwierdzony objaw Raynauda, tylko ze, ta diagnoza jest troche naciagnieta, ale czego to lekarze nie zrobia zeby sie mnie pozbyc Laughing(ordynator, ktory postawil ta diagnoze nie wiedzial, ze widzialam wynik kapilaroskopii, lekarz ja wykonujacy w opisie nie wspomnial ani slowem o objawie Raynauda natomiast napisal, ze te zmiany moga odpowiadac zapaleniu naczyn, ale zeby nie drazyc tematu dalej stanelo na objawie Raynauda Confused )
Wlasnie w zwiazku z podejrzeniem twardziny dziewiec lat temu mialam pobierany wycinek z plecow, zagoilo sie bardzo szybko, a blizna jest chyba troche indywidualna sprawa, mojej nie widac, bo cala zmiana wyglada jak blizna...
Jednak wycinek nic nie wniosl do sprawy i zyje dalej w nieswiadomosci, oczywiscie nie pisze tego aby zniechecic Cie do badania, bo moim zdaniem strach i obawa o defekt kosmetyczny jaki moze zostac po badaniu nie powinna zwyciezyc nad sznsa na wczesne wykrycie ewentualnych nieprawidlowoci...
Wiesz takiej blizny mozna nabawic sie przez przyslowiowa "glupote", bo ja nigdy nie podejrzewalam, ze usuwajac 2 mm zmiane , lekarz stwierdzi ze moze byc ona niebezpieczna i zostanie mi 2 cm blizna, usytulowana na przedramieniu, wiec jak mozna sie domyslic, w lecie nie wyglada zbyt pieknie Wink

Jak napisala olusiam03 bedzie dobrze Smile
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Gru 30, 2008 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny dziękuję Wam za odpowiedzi Very Happy

Olusia przepraszam że pytam a czy Tobie ten wycinek wykazał jakies zmiany ?

Ja dziś miałam pobrany wycinek , ufff, mam juz to za sobą , muszę powiedzieć , że lekarz który mi pobierał zrobił to bardzo szybko i sprawnie, ładnie znieczulił , nie bolało, natomiast teraz boli , bo znieczulenie przestało działać . Mam nacięcie na przedramieniu , założył mi 3 szewki. Po wynik za około 2-3 tyg, natomiast w poniedziałek do zdjęcia szwów. HMMM , ciekawe co będzie w wyniku.
Powrót do góry
olusiam03
Gość

PostWysłany: Wto Gru 30, 2008 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Olusia przepraszam że pytam a czy Tobie ten wycinek wykazał jakies zmiany ?

tak wyszły, w wycinku skórno- mięśniowy wyszło: w skórze wyszły mi zmiany morphea, a zaś w mięśniach nic nie wyszło. Zaś ten wycinek pomógł mi w postawieniu diagnozy. A co mogę jeszcze powiedzieć ja żadnych widocznych zmian na skórze nie miałam, jedynymi są tylko przykurcze oraz zaniki mięśni Cieszę się że wniósł trochę w postawieniu diagnozy zaś na kolejny napewno się nie zdecyduję. Bardzo się cieszę że masz już to za sobą Very Happy A to jeszcze troszkę poboli, najgorszy jest pierwszy dzień kiedy znieczulenie przechodzi. A to masz mało szwów ja zewnętrznych miałam chyba z cztery. Trzymam kciuki aby wynik był po Twojej myśli. Jakbyś miała jeszcze pytania służę pomocą. Very Happy
Pozdrawiam Laughing
Powrót do góry
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 05, 2009 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj , pozdrowiam serdecznie

wszystkiego dobrego

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
asti76
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Sty 14, 2009 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich Very Happy
Blizna po pobraniu wycinka zagoiła się bardzo ładnie , boli jeszcze przy dotyku ale nie jest zle Smile
Nie odebrałam jeszcze wyniku osobiście , ale przez telefon powiedziano mi w pracowni gdzie robili że wyszło nadmierne odkładanie kolagenu w badanym wycinku ale nie świadczy to jeszcze o twardzinie .
Co o tym myslicie ?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: