Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MonisiaK Junior

|
Wysłany: Pią Lis 14, 2008 3:25 pm Temat postu: Czy ujemne ANA, AMA, ASMA całkowicie wykluczają toczeń i twa |
|
|
Czy ujemne ANA, AMA, ASMA całkowicie wykluczają toczna i twardzine. Mam wszystkie objawy z cyklu:
"Jesteście czasem zmęczeni i napięci bez powodu?
Macie często bóle stawów lub bóle kończyn?
Jest wam czasem niedobrze?
Często wypadają wam włosy?
Cierpicie często na bóle głowy?
Śpicie dużo i mimo tego nie czujecie się wypoczęci?
Czasem usta i oczy są podejrzanie suche?
Cierpicie na zapalenie spojówek?
Często macie znów podwyższoną temperaturę lub nie wytłumaczalnie wysoką temperaturę?
Obserwujecie u siebie czasem wysypkę na twarzy w formie motyla lub czerwone plamy w innych miejscach ciała?
Jesteście wrażliwi na światło i żle znosicie słońce?"
Byliście już u wielu lekarzy i żaden nie mógł znależć wytłumaczenia waszej choroby?
Ostatnio zmieniony przez MonisiaK dnia Pią Lis 14, 2008 3:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
MonisiaK Junior

|
Wysłany: Pią Lis 14, 2008 3:29 pm Temat postu: PS |
|
|
Opis wycinku histopatologicznego : przewlekły stan zapalny |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 14, 2008 7:50 pm Temat postu: |
|
|
ja mam ujemne ANA ale mimo to mam tocznia .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MonisiaK Junior

|
Wysłany: Nie Lis 16, 2008 7:35 pm Temat postu: ??? |
|
|
To w takim razie jak ci go zdiagnozowano?? i jakie miałas objawy.
Ja morfologie i OB mam bardzo dobre. |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Lis 16, 2008 8:52 pm Temat postu: |
|
|
co do objawow to zaczelo sie od zaniku miesnia, potem mialam bole stawow, rumien.
ANA wyszlo mi ujemne co mialo niby wykluczyc tocznia ale mialam robiony wycinek skory potem tam gdzie mialam zanik miesnia i z niego wyszedl toczen rumieniowaty gleboki, potem mialam robione badania tkankowe z reki wyszedl toczen ukladowy.
ja to mam mix tych chorob chyba bo z kapilaroskopi wyszlo podejrzenie w keirunku sklerodermi .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MonisiaK Junior

|
Wysłany: Nie Lis 16, 2008 9:25 pm Temat postu: No cóż, kolejny wycinek histopatologiczny mam na początku |
|
|
grudnia. Pozostaje czekać. U mnie jeszcze dochodzi podejrzenie liszaja płaskiego bądź twardzinowego. Trzy lata trwa diagnoza i nic. Jak nic konkretnego nie wyjdzie z histo-pata to już mam to wszystki gdzieś. Nie szukam dalej.
Sengo , a jak u ciebie z morfologią i OB?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 8:51 am Temat postu: |
|
|
OB od poczatku mialam w normie, ostatnio jak robilam to mialam 3mm/h
a co do morfologi to jak trafilam we wrzesniu na rozpoczecie leczenia do szpitala to mialam bardzo niskie leukocyty 2,8 2,3 ale od czasu jak mam wlaczoe leki to mi sie podniosly do 8,1 reszta w miare ok |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 12:29 pm Temat postu: |
|
|
u mnie tez ANA było ujemne a mino tego tocznia mi zdiagnozowano i bez tego , samo ANa nie jest najwazniejszym kryterium w diagnostycie ,
pamietaj tez ze kazdy ma troche inne objawy choroby i nie jest wcale standartem to co wypisałas , mozna do tego dołozyc wiele innych oraz wyniki innych badan ktore wziete razem moga posłuzyc do diagnostyki
ten temat tez juz było poruszany moze uzyj wyszukiwartki a znajdziesz to czego szukasz _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|