Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolek Junior

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 11:01 am Temat postu: Witam |
|
|
No i w końcu wpadłem na Wasze forum, szukam chyba porady może jakiś sugestii. Od ponad 5 lat dziwnie się czuje, pobolewają mięśnie, stawy, czasami dołącza się stan podgorączkowy. Troche się swego czasu naszukałem co może być przyczyną moich dolegliwości i jedyne co udało się ustalić jakieś 4 lata temu to choroba Hashimoto. Przyjmuje leki ale znaczącej poprawy nigdy nie było. Troche to w pewnym momencie odstawiłem i jakoś tak sobie funkcjonowałem ale od pewnego czasu znowu nie daje mi to wszystko spokoju. Każdy endokrynolog, u którego byłem twierdzi, że to nie są objawy Hashimoto i przyczyna zapewne leży gdzie indziej.
No więc zaczęło się znowu latanie po lekarzach. Zrobiłem troche badań, z których jedynie OB wyszło lekko podwyższone 13. Przeciwciała ANA wyszły ujemne, czekam na wynik anty CCP. Chciałem poradzić się Was co dalej ? Moge z tym żyć tak jak żyłem ostatnie 5 lat tylko ta ciągła niepewność, że coś się zbiera do ataku jest mało komfortowa. Pobolewania mięśni czy stawów nie utrudniają mi póki co życia i da się z tym funkcjonować no ale co zrobić żeby czegoś nie przeoczyć ? Do kogo się udać i czy na takim etapie ktoś jest w stanie już jakoś zacząć mnie leczyć ? Póki co to troche patrzą na mnie jak na wariata, młody chłop a przychodzi i narzeka.
Poradźcie coś, jakie badania zrobić żeby mieć jakąś podstawe / obraz tego co może się dziać ?
Pozdrawiam Wszystkich gorąco i z góry dzięki za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 11:15 am Temat postu: |
|
|
cześć karolek witaj na forum
Radziłabym iść do reumatologa (może poproś endokrynologa o konsultację lub rodzinny niech wystawi skierowanie) Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną więc niewykluczone,że przyplątało się coś jeszcze...
Zerknij tutaj lekarze specjaliści
zdrówka życzę _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Karolek.Najgorsza jest niewiadoma.Skoro endokrynolog wykluczył Hashimoto to pomęcz rodzinnego o dodatkowe badania i konsultacje reumatologa. To powinno co nieco rozjaśnić a może nawet przybliżyć diagnozę. Diagnoza to czasem bardzo długotrwała sprawa ale przynajmniej jest nakreślony kierunek.
Życzę cierpliwości i jak najmniej dolegliwości.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 2:44 pm Temat postu: |
|
|
witaj karolek
dziewczyny dobrze ci podpowiadają - reumatolog może coś wyjaśnić. co prawda ustalanie trochę trwa, ake warto.
pozdrawiam serdecznie _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolek Junior

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Czy warto zrobić jakieś badania na pierwszą wizyte u reumatologa żeby nie iść tak zupełnie w ciemno ? Co byście proponowali ?
Czy we Wrocławiu jest jakiś naprawde dobry fachowiec, który nie zbagatelizuje tego wszystkiego tylko sprawdzi jak należy ? (może ktoś na forum gdzieś się leczył we Wrocku)
Pozdrowionka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 3:43 pm Temat postu: |
|
|
Witaj karolek
Jak pierwszy raz byłam u reumatologa, nie miałam żadnych badań- to pani doktor wypisała mi skierowania na takie które chciała mieć celem wykluczenia bądż potwierdzenia (w moim przypadku RZS)...
pozdrawiam _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 4:18 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum!
Pozdrawiam ola |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 5:45 pm Temat postu: |
|
|
witaj Karolek najrozsądniej iść do lekarza przedstawić dolegliwości i jak co wziąść skierowanie do reumatologa on juz pokieruje na specjalistyczne badania choc te akura są ujemne jak ANA ale jeszcze warto sprawdzić dopełniacze C3, C4....i pewnie jeszcze inne co zleci ważne by nic nie zaniedbac bo niektóre choroby przez kilka lat daja tylko objawy a niekoniecznie zmiany w badańiach..powodzenia w załatwianiu i daj znac...pozdrawiam..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Cytat: |
Póki co to troche patrzą na mnie jak na wariata, młody chłop a przychodzi i narzeka. |
Tak niestety bywa- stereotypem chorego reumatologicznie, czy w ogóle chorego jest raczej osoba starsza, i młodsze osoby miewają problemy z przekonaniem lekarzy do czasu aż się zrobi naprawdę krytycznie...
Trzymam kciuki, aby doszło do długotrwałej poprawy... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Karolek ja leczyłam i nadal leczę się we Wrocławiu. Polecam Poradnię Reumatologiczną przy Szpitalu Kolejowym lub prywatnie odwiedzić gabinet prof.Szechińskiego lub docenta Wilanda. Obaj przyjmują we Wrocławiu:)
Mnie postawili na nogi 3 lata temu, i to oni stwierdzili, że mam tocznia...To naprawdę świetni fachowcy... _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
powodzenia w diagnostyce.Ja osobiscie zgłosiłam sie juz z kompletem badań podstawowych na pierwsza wizyte,ale o to najlepiej spytac w rejestracji-nie zawsze jest taki wymóg.pozdrawiam _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Nie do końca jestem zwolennikiem przychodzenia na pierwszą wizytę z pakietem wyników- czasami lekarz potrafi się zasugerować nimi i nie spojrzeć na problem ogólnie i poszukać także innych możliwych przyczyn.
Jeśli już - to byłabym jedynie za podstawowymi  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Karolku
Co do badań , z doświadczenia wiem że każdy lekarz przeprowadza swoje badania i każe niejednokrotnie powtarzać nawe te które już są zrobione-tak było bynajmniej w moim przypadku.
Więc może tak jak podpowiadają powyżej weź skierowanie do reumatologa i poczekaj co on zaproponuje-szanuj krew ,bo w naszych chorobach i tak ona nie jest ,,rewelacją,,w badaniach
Życze szybkiej diagnozy i odpowiedniego leczenia  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolek Junior

|
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za rady i sugestie. Jestem na etapie szukania dobrego reumatologa we Wrocku.
paproshka dzięki za info, będe próbował się dostać do doktora Wilanda lub Szechińskiego.
Co do badań to chyba macie racje, poczekam spokojnie na wizyte, nie ma co być "takim wyrywnym"
Troche ta wizja "tocznia" przeraża powiem szczerze, rodzina, małe dziecko a tu człowiek musi stawić czoła czemuś takiemu, ale pewnie każdy z Was to przeszedł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|