Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dorota Ka Senior
|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 10:16 pm Temat postu: pomocy - jakie ciasto? |
|
|
Kochani od 15 lat pieke mężowi do pracy na urodziny ciasta ale już mi sie powoli repertuar konczy dlatego pomozcie za kilka dni znowu mnie to czeka a ja nie wiem co w tym roku upiec. Ciacho ma być przesmaczne NIEDROGIE i w miare efektownie wygladać. Licze na was napewno macie swoje sekretne przepisy ktorymi sie podzielicie.Pozdrawiam Dorota |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2005 10:21 am Temat postu: |
|
|
Możesz zrobić to ciasto co się nazywz "Metrowiec".zrobić z całej porcji następnego dnia przekroić na dwa placki,.zrobić krem albo na bazie gotowego dietetycznie albo,Zagotowac szklankę mleka z 1/4 szklanki cukru dodac szklankę mielonych orzechów i jeszcze cheilę podgrzewać.pozostawić do całkoeitwgo wystudzenia/można zrobić piekąc ciasto i zostawić do następnego dnia/Jedno żółtko ubić na parze .kostkę masła utrzeć dodając ubite żółtko i zimne orzechy i utrzeć na jednolity krem.
8 dużych jablek obrac i zetrzeć na grube wiórki dać do garnka wlać 4 łyzki soku z cytryny/nie dodawać cukru/gdy zacznie sie gotawać wsypać galaretkę jabłkową i bardzo dokładnie rozmieszać bez gotowania.jedną warstwę ciasta posmarować 2/3 porcji kremu przykryć 2 plackiem .Bardzo cienko posmarować kremem robiąć dookoła rancik i wyłożyć krzepnącą galaretk.całość można przybrać resztą kremu i orzechami .Jest efektowne i pyszne.niedrogie i wbrew pozorom niezbyt pracochłonne.
powodzenia
Lidka
ps.wszystko robimy mikserem |
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota Ka Senior
|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2005 12:59 pm Temat postu: |
|
|
Lidia dzięki zrobię to ciasto w sobotę i zobaczę czy mi wyjdzie jeśli tak to zrobię je mężowi do pracy ale może jeszcze jakiś niedrogi przepisik ktoś podsunie bo potrzeba mi dwoch ciast jedno to malo znajac pracowników mojego męża oni mają apetyt ze hej.Pozdrowionka Dorota |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2005 4:39 pm Temat postu: |
|
|
Możesz zrobić to z owocami tylko polać polewą.jset niedrogie i szybko się robi.po ubieczeniu możesz polukrowac lub polewą.ewentualnie to z serem.wygląda super i jest smaczne.Jak nie ma sera mielonego to zwykly można przecisnąć przez praskę.
powodzenia
Pozdrawiam
Lidka
ps.napisz na co się zdecydowalas i jak poszło |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 9:01 am Temat postu: |
|
|
Witam
Dorotko jak tam ciasto i na co się zdecydowałaś?
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota Ka Senior
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 10:43 am Temat postu: |
|
|
Cześć Lidia zdecydowalam sie na z metrowiec z kremem orzechowym ale nie tym gotowym tylko tym co podalaś mi przepis ciasto wyszlo pyszne i zdecydowalam ze w tym roku moj mąż pojedzie do pracy z metrowcem orzechowym. bardzo ci dziekuje za przepis jak bedzie juz po imprezie to dam ci znać jaką opinie wystawili koledzy męża.Pozdrawiam Dorota |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Cieszę się bardzo Dorotko i życzę powodzenia
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota Ka Senior
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2005 5:10 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Lidzia ciacho na urodziny sie udalo wszyscy się najedli do syta i mieli zadowolone miny jednym slowem wszystkim smakowalo. Pozdrawiam Dorota |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2005 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.Cieszę sie że się przydałam ze swoim przepisem.
Polecam się na przyszłość.
Pozdrawiam cieplutko
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
|
|