Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hector Junior

|
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 11:14 pm Temat postu: Kolagenoza proszę o pomoc. |
|
|
Witam serdecznie.
sześc lat temu stwierdzono u mnie SM (liczne zmiany demienilizacyjne w rezonansie). Rozpoczęła się moja wędrówka od neurologa do neurologa. Każdy stawiał inne diagnozy, ale wszystkie ocierały się z większą lub mniejszą pewnością o SM. Dopiero w tym roku trafiłem do prof. Selmaja do Łodzi wybitnego specjalistę z zakresu SM, który stwierdził, że wielce prawdopodobne , że to nie jest SM. Moje objawy nie są typowe dla SM. Zaniepokoiły go moje wyniki badań przeciwciał przeciwjądrowych. Skierował mnie do reumatologa z podejrzeniem kolagenozy. Reumatolog w mojej przychodni skierował mnie do szpitala na badania. Wcześniej bo jakieś 3 lata temu byłem z moimi wynikami przeciwciał identycznymi jak teraz u dr Wilanda we Wrocławiu na konsultacji pod kątem tocznia. Wtedy stwierdził, że wyniki są na pograniczu i nie może nic powiedzieć (nawet nie kazał ich rozszerzyć). Kazał tylko robić badania co pół roku. No i robię, tyle , że wyniki są cały czas takie same. Teraz inny reumatolog wysyła mnie do szpitala. Moje pytanie skierowane jest do osób które być może były w podobnej sytuacji podejrzenia kolagenozy. Czy nie można tych badan zrobić bez pobytu w szpitalu, na zasadzie przyjazdu do laboratorium klinicznego (pomijam fakt płacenia) i z kompletem badań udac się na konsultację lekarską ? Czy pobyt w szpitalu daje mi jakieś większe, szersze możliwości diagnostyczne ? Byłbym wdzięczny za informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Hector. Moim zdaniem na dochodzący nie da się wszystkiego zrobić. W szpitalu na podstawie jednych wyników mogą zlecić dodatkowe i o wiele szybciej coś ustalić i jest możliwość konsultacji z innymi lekarzami. Szpital nie jest taki straszny a może wiele się wyjaśnić.
Pozdrawiam ,życzę zdrówka i cierpliwości bo diagnoza w kolagenozie to nieprosta sprawa i czasem wlecze się latami.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 2:52 pm Temat postu: |
|
|
Hectorze,
Witam bardzo serdecznie na forum
Czy konieczne są badania w szpitalu czy nie powinien zdecydować lekarz.
Podstawa to znalezienie dobrego reumatologa.
Pozdrawiam  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hector Junior

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo serdecznie dziękuję Ziarence i Lidii za informacje. Pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 12:25 am Temat postu: |
|
|
Hectorze, tez mialam podejrzenie sm ale stwierdzono ze to raczej kolagenoza. borykam sie z ta niedokonczona diagnoza od 2 lat. polecam szpital przy Borowskiej we wrocku. jesli jestes zainteresowany podam na priva nazwiska lekarzy reumatologow z wroclawia. samemu ciezko, dobrze jest miec mądrego lekarza.
pozdrawiam i powodzenia zycze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 9:28 am Temat postu: |
|
|
Hector szpital o tyle jest niezbędny że masz na miejscu wykonywane wszystkie potrzebne badania co ambulatoryjnie ne jest możliwe ze względu na ograniczenia te kilka dni nie powinno byc bardzo uciążliwe a może przyblizyc do własciwej diagnozy powodzenia...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
|