Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gleba Junior

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 1:34 pm Temat postu: Witam wszystkich :) |
|
|
Witam wszystkich
Podczytuję Was już od kilku lat z większymi i mniejszymi przerwami, ale dopiero teraz odważyłam się zalogować.
Od 2,5 roku jestem w trakcie diagnozy tocznia (moja mama choruje na toczeń z zespołem antyfosfolipidowym).
Na początku przeciwciała przeciwjądrowe wynosiły u mnie 1:640 (o homogennym i ziarnistym typie świecenia).
Obecnie wzrosło miano PPJ do 1:5120 (typ świecenia taki sam).
Przeciwciała przeciw dsDNA: ujemne
Mam ciągłe problemy z gardłem, zatokami, lodowate ręce i stopy, pojawiają się czerwone plamy na twarzy i dekolcie pod wpływem słońca, stresu, bądź zmiany temperatury otoczenia.
Od ok. 1,5 roku doszły stany podgorączkowe, nawracające przeziębienia.
Badania podstawowe mam w normie, nieznacznie obniżone C3.
To tak w skrócie moja historia.
Na razie dalej mam czekać aż …. ??? …i tu jest wielka niewiadoma (czy zaczną się te objawy nasilać i uaktywni się toczeń czy nie)
Przy okazji mam pytanie: Czy jest ktoś na forum w podobnej do mnie sytuacji, bądź był zanim stwierdzono u niego toczeń?
Gorąco pozdrawiam!!! _________________ "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu.
Czas i tak upłynie..."
Ostatnio zmieniony przez gleba dnia Wto Sty 06, 2009 11:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Fajnie ,że zdecydowałas się do nas dołaczyć Czytaj ile wlezie , napewno znajdziesz sporo przydatnych informacji. I oczywiscie zapraszam do kawiarenki  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 1:49 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię serdecznie na forum!
Ja trochę z innej "półki",ale z tego co wiem ,w tego typu chorobach podobne sytuacje nie należą dforumowicze do rzadkości.Jeśli podczytujesz,to wiesz ,ze forumwicze nie zostawią Cie.
Z pewnością musisz skończyć diagnosykę żey jak najszybciej zacząć leczenie.Toczeń jest b.trudną chorobą,ale ma też długie okresy remisji,trzeba tylko panować nad nim.
Powodzenia życzę i zdrówka!
P.S-co będzie dalej?Też pytanie-dobrze będzie!Z tym smożna w miarę normalnie żyć.  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
jak napisała Margaret74, najważniejsze dla Ciebie jest teraz doprowadzenie diagnostyki do końca (tym bardziej, że pewne działania w tym kierunku już podjęłaś)- dopiero jej wyniki i Twój obraz kliniczny pozwolą lekarzom wdrożyć właściwe leczenie...
Trzymam kciuki, aby wszystko ułożyło się po Twojej myśli  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Witaj w naszym gronie Pozdrawiam serdecznie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 3:26 pm Temat postu: |
|
|
witaj glebo
choć do mnie powinno pasowaś "gleba" bo ciągle mdleje
ja też podstawowe badania mam oki,
mam czerowną buźkę całą, bolące kości, żyły, mięśnie, stawiki i jakieś różne zmiany w tych stawikach (zwężenia, sklerotyzacje i geody), do tego ogólnie problemy ze skórą i gardłem, wypadające włosy i anemie.
od czasu do czasu ASO = 1200 pozatym wszystko oki a specjalistycznych badań jeszcze nie robiłam i tak się bujam i czekam na pierwszą wizyte w poradni chorób tkanki łącznej i tam się okaże co dalej
pozatym mam "trochę" problemów kardiologicznych i jakieś drobiazgi typu przewlekła choroba nerwk st 1
na forum znajdziesz wspaniałe osoby a od nich wsparcie i kopalnie wiedzy
serdecznie jeszcze raz witam i zapraszam do nas  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 4:25 pm Temat postu: |
|
|
witaj Gleba ja byłam w podobnej sytuacji co Ty teraz przed własciwym rozpoznaniem tocznia ale to było dawno 84 rok więc dzisiaj są o wiele lepsze i skuteczniejsze metody zdiagnozowania toczniaale tez potzrebny dobry specjalista któy ma często do czynienia z chorymi na toczeń..życze Ci powodzenia w szybkiej diagnozie a przy okazji jak masz na imę i ile masz lat jesli to nie tajemnica  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
gleba Junior

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje wszystkim za tak miłe powitanie Na imię mam Gośka i mam 25 lat. Jeśli chodzi o specjalistę to jeżdżę do dr Swadźby na Skawińską _________________ "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu.
Czas i tak upłynie..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 11:13 pm Temat postu: |
|
|
witam Ciebie bardzo serdecznie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 8:23 am Temat postu: |
|
|
czesc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 11:50 am Temat postu: |
|
|
witaj w naszej kopalni
kop ale i pisz jak dalsza diagnostyka , leczenie
i tak co u ciebie
też podobnie jak twoja mama mam APS I SLE _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beata B. Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 11:50 am Temat postu: |
|
|
Witaj Gosiu!
Ja tak jak Ty bujam się z różnymi, mniej lub bardziej, dokuczliwymi dolegliwościami bez diagnozy. Badania ciągle trwają i jak mawia moja Pani doktor, mogą jeszcze potrwać. Tobie życzę szybkiej i trafnej diagnozy i zaglądaj do nas!
Pozdrawiam!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
XXX Senior

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  |
|