|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wojti Junior

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:42 pm Temat postu: usability czyli ledwie przyszedłem i już mieszam ;) |
|
|
Witam,
myślę, że dobrze będzie jeśli ułatwi się ludziom oglądanie postów w kolejności od najnowszego do najstarszego. Wiem, że taka funkcjonalność jest zaimplementowana w phpBB i obecna na tym forum, jakkolwiek wydaje mi się, że jest za bardzo "ukryta".
Bardziej ergonomicznie jest chyba domyślnie prezentować wątki od najnowszego wpisu do najstarszego. Załóżmy, że znam już jakiś wątek i rozmowę na nim prowadzoną, a konwersacja rozciąga się powiedzmy na 50 podstron. Przychodzę na forum i domyślnie "zmuszony" jestem do rzucenia okiem na post'y z początku wątku (np. 2003 rok) i "przeklikania" się do ostatniej wypowiedzi. Brakuje niestety przycisku łatwego i bezpośredniego przejścia do końca wątku bez konieczności wcelowania się w cyferki z numerem podstrony. Swoją drogą ciekawi mnie, jak zachowa się lista podstron jeśli zrobi się ich np. 470 Sortowanie sprowadzone jest na sam dół, wymusza scroll i niestety jest dość słabo wyeksponowane.
Fajnie by było, jakby opcja sortowania wypowiedzi (od najnowszych do najstarszych) była łatwiej dostępna. Można by wprowadzić do profilu użytkownika taką zmienną, którą użytkownik ustala sam i za każdym razem jak się loguje, brana jest ona pod uwagę jako domyślna wytyczna sortowania postów. Dodatkowo można by uwidocznić sortowanie na górze strony.
Nie jest to pretensja lecz jedynie tzw. "wniosek racjonalizatorski", co by było łatwiej i szybciej
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 2:38 pm Temat postu: |
|
|
no przecież tak jest....
klikasz na stronę którą chcesz czytać...jak np. temat ma 16 stron (u nas jest to góra 20.), to klikasz na 5 , 6 czy którą tam chcesz stronę
wszystko jest łatwe i przejrzyste  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|