Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wojti Junior

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 11:54 am Temat postu: witam - mężczyzna (29 lat) |
|
|
Witam,
jakkolwiek ostatecznie postawionej diagnozy jeszcze nie ma i nie wiem czy w ogóle powinienem się na tym forum wypowiadać, wydaje mi się, że dzieją się ze mną rzeczy, które mogą wskazywać na chorobę tkanki łącznej :/ Taka też była wstępna diagnoza po wizycie u endokrynologa.
Rzecz przedstawia się następująco. Mniej więcej półtora roku temu pojawił się obrzęk dłoni (głównie palców) oraz podudzi i stóp, przy czym największe nasilenie wspomnianego objawu można było zauważyć w okolicy kostek. Wtedy też zacząłem odczuwać poranną sztywność mięśni w tamtych okolicach. Jedyną zmianą skórną na jaką zwróciłem uwagę są drobne (od około 2 do 5 mm średnicy) białe plamki na skórze (głównie dolne partie pleców), sporadycznie pojawiająca się wysypka na górnych powiekach oraz zaciemnienie wokół dolnej powieki przybierające najczęściej barwę śliwkową o różnym natężeniu. Reszta organizmu zdaje się funkcjonować normalnie poza sporadyczną nierównomierną pracą serca i powiększoną prostatą :/
W pewnym momencie pojawiło się uczucie za ciasnej skóry na palcach dłoni oraz w okolicy kolan, w połączeniu z ograniczoną ruchomością oraz lekkim przykurczem tych pierwszych. Nie jestem w stanie, ani do końca rozprostować palców, ani też zacisnąć pięści w sposób wystarczający by utrzymać np. ołówek. Palce w okolicach stawów są też nieco grubsze niż w pozostałych odcinkach. Przy zginaniu w pięść skóra na palcach robi się biało-różowa. Ruchomość kolan też jest ograniczona. Nie mogę zrobić pełnego przysiadu, odczuwam opór jakby mięśnie albo ścięgna były za krótkie. Towarzyszy temu również ból jakby coś zaraz miało w środku pęknąć. Kiedy zdarzy się wykonać jakąś pracę fizyczną, zwłaszcza w obniżonej temperaturze albo w ogóle schłodzić ręce pojawia się uczucie "braku smaru" w niektórych ścięgnach dłoni i przedramienia. Bywa, że jest to nawet słyszalne. Uczucie to pojawia się także w przypadku stawu barkowego i łokciowego.
Obecnie obserwuje się u mnie objaw Reynaud oraz refluks żołądkowy. Ten drugi dokucza mi właściwie bez względu na rodzaj spożytego pokarmu i występuje nawet w pozycji stojącej lub siedzącej. Ostatnio przeżyłem epizod "ulania się" treści żołądkowej do tchawicy podczas drzemki :/
Badania krwi i moczu ogólnie bardzo dobre, poza podwyższonym poziomem eozynofili we krwi. Badanie na obecność ANA stwierdziło obecność przeciwciał w mianie 1:320, typ świecenia ziarnisty, plamisty. Wynik ostatniego badania ANA-1 (EUROLineScan) wygląda następująco (antygen, intensywność, klasa):
RNP/Sm, 1, o
Sm, 3, o
SS-A natywne (60 kDa), 8, (+)
Ro-52 rekombinant, 1, o
SS-B, 1, o
Scl-70, 0, o
Jo-1, 1, o
CENP B, 0, o
dsDNA, 5, o
Nukeosomy , 2, o
Histony, 2, o
Rib. P, 1, o
Tyle mogę na ten moment napisać.
Pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:00 pm Temat postu: |
|
|
witaj WOJTI na forum
a u reumatologa byłeś? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:03 pm Temat postu: |
|
|
witaj Wojti..milo powitac kolejnego mężczyznę na naszym forum..
masz sporo delegliwości dobrze byś zostal do konca własciwie zdiagnozowany bo rozpocząc wlaściwe leczenie..co do refluksa sa bardzo dobre leki które daja pełne wyleczenie z tej nieprzyjemnej dolegliwości wiem z doświadczenia..pozdrawiam Cie serdecznie i bierz udział w naszym forum a także pytaj i dziel sie doswiadczeniem..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojti Junior

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:19 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
a u reumatologa byłeś? |
Byłem, jakkolwiek powiedzmy, nieformalnie. To właśnie reumatolog zasugerował bym poddał się badaniom ANA i specyfikacji. Zobaczymy, co dalej powie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:23 pm Temat postu: |
|
|
wojti napisał: |
Byłem, jakkolwiek powiedzmy, nieformalnie |
Co to znaczy być u lekarza nieformalnie  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojti Junior

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 12:30 pm Temat postu: |
|
|
Ziarenko napisał: |
Co to znaczy być u lekarza nieformalnie  |
Tzn. była to "luźna" rozmowa zaaranżowana przez rodzinę ze znajomą Panią lekarz bez skierowań, karty pacjenta itd. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 2:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam kolegę wśród nas  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam kolejnego Pana na forum .
Czytaj,czytaj,pytaj i dziel się nowinkami,wątpilwościami,złym i dobrym humorem.Pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga L Senior

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 3:44 pm Temat postu: |
|
|
witam cię serdecznie, miło poznac kogoś w tym samym wieku, pa _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
XXX Senior

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko. Myślę że do reumatologa to trzeba się wybrać i to całkiem formalnie. Trzeba zająć się tymi wszystkimi dolegliwościami i właściwie odczytać wyniki a prawdopodobnie jeszcze ich dołożyć. Powodzenia.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 7:53 am Temat postu: |
|
|
Wojti odnalazłam nazwę leku który pomógł mi bardzo skutecznie na reflux to był LOSECT 28 tbl z tym że ja to miałam w 97 roku i nie wiem czy to lekastwo jeszcze jest dostępne a może cos bardziej udoskonalone..pozdrawiam..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojti Junior

|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 9:23 am Temat postu: |
|
|
kasiakuc napisał: |
...LOSECT 28 tbl... |
Dziękuję za radę. Mi pomagał GASEC, którego istota działania jest taka sama jak wspomnianego przez Ciebie leku. Wedle mojego rozeznania GASEC jest zdecydowanie tańszy.
Korzystając z okazji pozwolę sobie dopisać aneks do swojej autoprezentacji
Mogę pomagać w tłumaczeniach z angielskiego jeśli ktoś potrzebuje.
Doskwiera mi także poczucie humoru
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|