|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:09 pm Temat postu: |
|
|
no właśnie u mnie też z angielskim coś bardzo cienko
az wstyd się przyznać  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 7:03 pm Temat postu: |
|
|
trzeba było się nie przyznawać
jeśli chodzi o dietę to lekarze niejednoznacznie o niej mówią.
spytałam po diagnozie od razu jak dieta?
pan doktor powiedział ,że to nie ma żadnego znaczenia .
lekarka rodzinna powiedział że ma.
i to tak jest
dopiero na forum normalny artykuł _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
cola-gen Junior

|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 8:46 am Temat postu: |
|
|
Tiberium napisał: |
Czy dieta wpływa na układ immunologiczny :
http://www.dbc.wroc.pl/Content/1897/d14krzysik.pdf
Podsumowanie tej pracy odpowiada jasno - dieta ma znaczenie ,szczególnie tłuszcze . dla zainteresowanych przypominam film "Olej Lorenza" .
Ale nie zachęcam do stosowania jakiejś własnej diety - najpierw trzeba pytać lekarza , istnieje ryzyko uszkodzenia wątroby przy diecie wysokotłuszczowej i terapii lekami sterydowymi . W kwasach tłuszczowych jest jednak jakaś nadzieja , siła . |
Co do kwasów tłuszczowych - to jest nadzieja. Podejrzewam u siebie mieszaną chorobę tkanki łącznej, do tego dziwne odczyny alergiczne. Zaczęłam spożywać tabletki oleju z wiesiołka, pierwsze zmiany - na dobre - zauważyłam na skórze stóp, mniej więcej po dwóch miesiącach stosowania. Nie wiem, jak z tkanką łączną "pod skórą", bo nie widzę. Odwlekam terapię sterydami. Co o tym myślicie? Uważam, że dieta w naszych przypadłościach jest jednym z filarów polepszenia zdrowia.
Pozdrawiam. Cola-gen. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 10:12 am Temat postu: |
|
|
witaj Cola-gen
dieta i odpowiednie leczenie to podstawa
terapia sterydami nie zawsze jest potrzebna, ale o tym decydują już specjaliści, dlatego też warto się do nich wybrać i kontrolować regularnie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 10:24 am Temat postu: |
|
|
Równiez myślę,że decyzja w kwestii ewentualnej sterydoterapii nalezy do specjalisty.Mam nadzieję,że masz lekarza którego darzysz zaufaniem.
I pewnie,że dieta ma znaczenie-"jesteśmy tym co jemy "
A przewlekłe chorowanie wymaga większej uwagi nad swją dietą.  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 8:11 pm Temat postu: |
|
|
cola-gen napisał: |
Tiberium napisał: |
Czy dieta wpływa na układ immunologiczny :
http://www.dbc.wroc.pl/Content/1897/d14krzysik.pdf
Podsumowanie tej pracy odpowiada jasno - dieta ma znaczenie ,szczególnie tłuszcze . dla zainteresowanych przypominam film "Olej Lorenza" .
Ale nie zachęcam do stosowania jakiejś własnej diety - najpierw trzeba pytać lekarza , istnieje ryzyko uszkodzenia wątroby przy diecie wysokotłuszczowej i terapii lekami sterydowymi . W kwasach tłuszczowych jest jednak jakaś nadzieja , siła . |
Co do kwasów tłuszczowych - to jest nadzieja. Podejrzewam u siebie mieszaną chorobę tkanki łącznej, do tego dziwne odczyny alergiczne. Zaczęłam spożywać tabletki oleju z wiesiołka, pierwsze zmiany - na dobre - zauważyłam na skórze stóp, mniej więcej po dwóch miesiącach stosowania. Nie wiem, jak z tkanką łączną "pod skórą", bo nie widzę. Odwlekam terapię sterydami. Co o tym myślicie? Uważam, że dieta w naszych przypadłościach jest jednym z filarów polepszenia zdrowia.
Pozdrawiam. Cola-gen. |
Zgadzam się z twierdzeniem ,że dieta jest podstawowym filarem zdrowia .Swoje przekonanie opieram na swoich osobistych doświadczeniach. Od pojawienia się pierwszych symptomów (2001 rok) nikt nie potrafi mi postawić diagnozy (w Polsce i Wlk.Brytanii) póki co głośniej się sugeruje Syndrom Sjogrena . Były fazy NLZP jak i polecenia odstawienia jakichkolwiek leków. Nikt nie potrafił mi pomóc. Postanowiłam w końcu pomóc sobie sama. Ponieważ jestem sceptykiem pozwoliłam sobie na leczenie homeopatyczne i fitoterapię.Działy się pozytywne rzeczy ale najskuteczniejsza okazała się dieta
Od pół roku jestem na ścisłej diecie wegańskiej (bez nabiału i jaj i oczywiście mięsa i tłuszczów zwierzęcych) - czuję się świetnie i co najważniejsze gołym okiem widzę ,że moja nigdy-nie-ustająca-i-nie-zmniejszająca się opuchlizna ślinianek znika!!!Przestały mnie boleć stawy, mniej mnie pieką oczy itd.
Od czterech miesięcy zażywam również olej z wiesiołka- myślę,że nie jest on głównym remedium lecz ważnym "wspomagaczem".
Nie wiem czy to przypadek czy jakaś odgórna interwencja ale dzisiaj trafiłam na film jedzenie ma znaczenie i obejrzałam go z wielkim zainteresowaniem - pozostawiam go osobistej ocenie każdemu kto zobaczy
Nie jestem lekarzem - ale zawsze będę powtarzać ,że o swoje zdrowie trzeba zadbać- a zacząć należy od tego co mamy na talerzu  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 8:26 pm Temat postu: Zobaczcie ten artykuł: |
|
|
Zobaczcie proszę ten artykuł:
http://journals.indexcopernicus.com/fulltxt.php?ICID=868348
Znalazłam go szukając informacji o stabilizacji lizosomów, czyli jednego z mechanizmów działania Quensylu - hydroksychlorochiny, którą biorę teraz w podwójnej dawce 400mg/dobę.
Pomyslałam sobie: jak tu te lizosomy jeszcze przydusić.
No i: Eureka. Zaczynam wcinać jabłka Mackintosh. Bo grejpruty to nie bardzo lubię. No i resztę będę jadła, no może oprócz kaktusa jadalnego? Ale zdaje się sa jakieś soczki z niego )))
grejpfrut
jabłko (Macintosch)
jabłko (Granny Smith)
jabłko (Red Delicious)
słodka wiśnia
morela
pomarańcza (bez skórki)
cytryna (bez skórki)
kaktus jadalny
kiełki alfalfa
brokuły
kiełki fasolki azuki
brukselka
pomidor
kalafior
kiełki fasoli
szpinak
zielona papryka
seler
kapusta
sałata
na koniec mały kotlecik, żeby żelastwa nie zabrakło ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
fifek Junior

|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 9:15 am Temat postu: |
|
|
Moja Żona (o co biega, odsyłam do mojego wątku tutaj: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3297) jest właśnie antytłuszczowa. Ja tam uwielbiam i nigdy nie miałem z tym problemu (poza dzieciństwem). Choć Asia ma za to straszne ciągoty mięsne. Ona by codziennie mięso jadła. Mnie tam z reguły się mięso przejada. Nie muszę często jeść, choć generalnie lubię (w sensie problemów kolagenozowych nie mam).
Aha, Asia jest antymleczna - jogurt, serek to zje, ale mleko - w życiu! Podobnie jak jej rodzeństwo i mama.
Co do jedzenia, to nie demonizowałbym tłuszczy, węgli, białek itp. Prawda jest taka, że wszystkei składniki są potrzebne, a w jakich ilościach, to sobie człowiek sam powinien dopasować. Jedyny problem, to aby spożywać w naturalnej postaci - upiec samemu chleb, ciasto, zrobić masło, upiec mięso, a nie kupować składników BTW w gotowych produktach, chyba, ze ze sprawdzonego źródła, gdzie mamy wiedzę o ich wytwarzaniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 11:25 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie-we wszystkim zdrowy umiar.
Ja staram sie ogranoczać mięso,bo ono generalnie nie służy Wprowadzać więcej warzyw.Z mlecznych rzeczy-raczej jego przetwory niż płynne.Jesli ktos ma problemy z lipidogramem,to wiadomo,ze goudę lepiej zastąpić chuda szynką.Nasz gastroenterolog się śmieje zawsze,ze mleko jest dla cielaków Poza tym,nie oszukujmy się -z jakim mlakiem ,a raczej substytutem do czynienia my tak naprawdę mamy?
Marzy mi się przejście na wegetarianizm,ale zawsze przy dłuższej próbie mam ,jak Twoja Żona-ciagoty na mięcho Zapewne zle diete komponuję alo stare nawyki zywieniowe biora górę... _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Uzumaki Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 11:55 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo chcialabym wrocic do diety weganskiej,bylam na niej ok 3 lata,moze krocej.
Mialam bardzo restrykcyjna diete.Tzn nic ze sloika,nic z puszki,nic z kartonu.Dopuszczalam soki z butelki.Nie gotowalam jakis cudow,wszystko jak najprostsze.Bez soli,przyprawialam ziolami i sosem sojowym.Pilam na zmiane imbir i cynamon zalewany wrzatkiem.Tluszcze-tylko maslo gee.Chleb jadlam.Bialko-soja,fasola,orzechy.Z alkoholi dopuszczalam sporadycznie piwo.Zadnych slodyczy,tylko suszone owoce i miod.Czulam sie swietnie i schudlam bardzo.Potem rozszerzalam diete,potem wrocilam do normalnego jedzenia na jakis czas,z miesem.Nastepnie znowu dieta wegetarianska.Chociaz dzisiaj jak zapychalam sie krewetkami z Polskim chlebkiem,maslem czosnkowym,salata i oliwkami,tak sobie pomyslalam,ze chyba trzeba skonczyc z krewetkami i rybami.To tez zwierzeta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Uzumaki napisał: |
To tez zwierzeta. |
no jasne
jak potrzebujesz wsparcia to pisz na priv.
mgła nie podam Ci teraz źródła- ale gdzieś już tutaj na forum wklejałam info, że kiełki alfa alfa - czyli lucerny są przeciwwskazane przy chorobach autoimmunologicznych gdyż prowokują reakcje immunizujące. _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|