|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
patka Junior

|
Wysłany: Pią Mar 06, 2009 10:40 pm Temat postu: Czy to dobra diagnoza? |
|
|
witam,jestem tutaj nowa,chociaż od dłuższegoczasu obserwuje to forum z dużym zainteresowaniem.Czekałam na wyniki badań żeby mieć się czym podzielić i dowiedzieć czegoś więcej z waszych doświadczeń.Choroby jak na razie nie mam rozpoznanej,jednak coś we mnie siedzi i mój lekarz do końca nie wie co.Może przedstawię pokrótce obraz mojego stanu,a nóż ktoś zrozumię coś z tego więcej niż ja.Dolegliwości zaczęły się 4 lata temu od spuchnięcia palca serdecznego llewej ręki,udałam się do reumatologa,który po badaniu walera rosego,wynik był ujemny stwierdził,że wszystko jest w porządku.Po jakimś czsie zaczęły puchnąć mi kolana,palce obu rąk,na dłoniach zrobiły się zgrubienia,które znikały i pojawiały się,obecnie ich nie mam,wchłonęły się.Poszłam do innego reumatologa,który bez żadnych badań przepisał mi salazopyrynę en,po której dostałam silnego uczulenia,musiałam brać sterydy.Dałam sobie spokój.Zaszłam w ciążę,czułam się świetnie,oprócz tego,że prawie całą ciążę miałam katar,ale po porodzie zniknął.Mam śliczną 19 miesięczną córeczkę i syna 12 letniego.Po porodzie zaczęły się jazdy,bóle nadgarstków,łokci,puchły pale,bóle w klatce piersiwej.Brałam apap i ciągłam ten wóz dalej,a do tego karmilam córcie.w 2008 roku poszłam do kolejnego reumatologa,przestałam karmić,zleciła badania, latex rf ujemny,ccp najpierw 0,1 potem 0,9,ob 22,płytki skaczące ku dołowi,ale mieszcze się w nawiasach,tak samo leukocyty,anemii nie mam.Następne ana dodatnie,ana 2 metodą paskową ss-a 53,ro-52 50.Dostałam steryd diprofos w zastrzyku po którym poczułam się jak młody bóg,ale częściej bolała mnie głowa i brzuch.Po tych badaniach poszłam do szpitala aby sprawdzić diagnozę czy to rzeczywiście toczeń(przypuszczenia lekarza).Wyniki po szpitalu lateks rf-ujemny,przeciwciała ss-a obecne,przeciwciała ss-b,sm,sm rnp,scl-70,cenp-b te wszystkie nieobecne,przeciwciała dsdna obecne,jądrowe też obecne,obecne świecenie jąderkowe,homogenne i ślad cytoplazmatycznego,ama,asma,lkm nieobecne,lateks crp 0,5,lateks le ujemny.rozpoznani przy wypisie takie-niezróżnicowana układowa choroba tkanki łącznej do obserwacji,nawracające zapalenia stawów.I co sądzicie,może ktoś z was wie jakie mogłabym jeszce zrobić badania żeby dowiedzieć się co mi jest dokładnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 06, 2009 11:19 pm Temat postu: |
|
|
witaj Patka
widzę, że zrobili Ci cały zestaw badań i kazali obserwować....często się zdarza właśnie taka sytuacja-niepełna i niepewna diagnoza
co mi teraz przychodzi do głowy-kontrolować to wszystko w miarę regularnie-to raz; dwa-maltretować lekarzy...
a gdzie się leczysz? zadowolona jesteś ze swojego doktora?
pozdrawiam serdecznie
i tak jeszcze dodam-u nas nie ma żadnego lekarza i nie możemy stawiać diagnozy; jesteśmy żeby sobie pomagać  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 7:37 am Temat postu: |
|
|
Hej Patko
Słuchaj KINI- dobrze Ci radzi No i oczywiście odwiedzaj nas, jak najczęściej, bo to forum to kopalnia wiedzy i dobrych duszyczek, które zawsze coś poradzą  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
patka Junior

|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 9:48 am Temat postu: |
|
|
dzięki Kinga za radę.Ja leczę się w będzinie w przychodni rejonowej u pani doktor Sołtysik,ona pracuje w szpitalu dawniej zwany górniczy,i tam właśnie miałam robione te wszystkie badania.Ogólnie jestem zadowolona,ale to dzięki temu forum czytając różne posty,podsuwałam,a wręcz byłam nachalna,drukując jakie badania powinna mi zrobić.I tak w ciągu pół roku coś wiadomo.Polecam ją,jest otwarta na propozycje i rozmawia jak z człowiekiem,a nie kolejną sztuką.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 9:57 am Temat postu: |
|
|
Witaj Patka!
No niestety musisz sie obserwować,ale nie wpadaj w panike-ważne,że masz zaufanie do swojego lekarza,Niestety reakcja po porodzie jest b.częsta w ch.autoagresywnych(u mnie niestety też wystąpiła).Tak jak dziewczyny pisały-bądż w kontakcie z lekarzem,rób regularnie badanka i miej dużo cierpliwości-ja czekam już 20 lat na pełną diagnozę-choruje objawowo
Pozdrawiam _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 10:04 am Temat postu: |
|
|
witaj Patka tak jak pisały dziewczyny wązne jest by leczenie było trafione i kontrola okresowa zrobiona i Twoje obserwacje powinno Cię to uspokoic gdy nie dzieje się nic niepokojącego w azie czego natychniast do lekarza ..ciesze się że masz zdrowe dzieci macierzyństwo spełnione i to daje Ci siłę w walce z chorobą masz dla kogo życ..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 10:45 am Temat postu: |
|
|
Dziewczyny już podały konkrety, mnie pozostaje powitać cię cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 4:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie w wirtualnej rodzince. W takiej grupie to nawet choruję się jakoś łatwiej.
Zdrówka
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
aneta75 Junior

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2009 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Patka
Musze Ci powiedzieć, że ja też walcze od września zeszłego roku i też nie mam diagnozy tylko podejrzenia. Jestem pod stałą kontrolą reumatologa. Po wyniku ana2 dostałam leki bo wykryto obecność przeciwiał ss-a. Robie badania co miesiąc, bo tak ustaliłam z lekarzem. Póki co bez zmian jeżeli chodzi o wyniki, opuchlizny mi po lekarstwach zeszły i bardzo dobrze się czuje. Najważniejsze, że stawy mnie nie bolą i normalnie chodze. Czekam teraz na miejsce w Klinice Reumatologicznej, bo może tam mi postawią diagnoze.
Dzieki temu forum dowiedziałam się bardzo ciekawych rzeczy i jakoś mi lżej, bo na początku byłam załamana. obie też życze dużo zdrowia i witaj. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|