Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 1:33 pm Temat postu: Sterydy a nadciśnienie |
|
|
Kochani, chciałabym was zapytać czy cierpicie na nadciśnienie poststerydowe...nie chodzi tu o mnie a o moja mame...od kilku dni bierze metypred, zawsze miała niedociśnienie a teraz skacze jej nawet do 160/100. nie wiemy czy dalej je ma brać czy nie?ja juz biore 3 lata i nic sie nie dzialo. prosze o szybki odpis.obawiam sie...nadciśnienie może sie różnie skonczyc....Moniko B ty pisałas na forum że bierzesz 8 lat i masz po lekach nadcisnienie...i co? poprostu bierzesz do sterydów leki na nadciśnienie?
dzieki za szybka odpowiedz
pozdrawiam kasia _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 1:54 pm Temat postu: |
|
|
hej,
tez mnie trawi nadcisnienie, ale nie probuje dociec czy jest ono skutkiem sterydow, czy tocznia. Od 2 lat biore juz leki na nadcisnienie stale, bez wzgledu na wartosci cisnienia.
Aha, lecze sie juz od lat 10, poczatkowo zazywalam encorton, a metypred biore chyba od 4-5 lat, dokladnie nie pamietam, wiec nie zauwazam zadnej analogii w zwiazku z wprowadzeniem do mojego leczenia tego specyfiku,
zycze milego dnia, pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 1:59 pm Temat postu: |
|
|
kasia, przejrzyj wątek o nadciśnieniu, tam kilka osób niedawno opowiadało o swoich doświadczeniach:
Nadciśnienie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Mnie po podaniu pierszej dawki sterydow........cisnienie skoczylo do gory .........po paru dniach wlaczono mi leki na nadcisnienie..i tak jest do
dzisiaj ......biore leki i jest ok......Wiem ze cisnienie mialo zwiazek z wlaczeniem sterydow........bo tak powiedzieli mi lekarze .....i po kilkudnoiwej obserwacji ...........wlaczono leki .........bylo to po tygodniu zazywania sterydow......A cisnienie wzroslo zaraz na nastepny dzien ........gdy zaczelam zazywac sterydy .......
Mysle ze wystarczy wizyta u lekarza i wlaczenie lekow na nadcisnienie.......
.......wtedy wszystko wroci do normy........
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja metypred biore prawie od poczatku choroby. Ciesienie mialam wysokie ale potem dostalam enarenal i juz jest wszystko w porzadku nawet czasami mam za nicsikie cisnienie. Ja nie konniecznie musialam miec od lekow bo przytylam prawie 20 kigo i moze z otyloscui ze troche _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Wrz 23, 2005 7:59 am Temat postu: |
|
|
dzieki dziewczyny
jeszce dzis podesle mame do lekarza...pozdrawiam _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 23, 2005 10:10 am Temat postu: |
|
|
biore encorton od 2 lat a od czerwca br w dawce 7,5mg i mam za wysokie ciśnienie zwłaszcza dolne i dostałam teraz leki na stałe i kontrolować musze ciśnienie cały czas |
|
Powrót do góry |
|
 |
janet Kadet

|
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja choruje na rzs od 21 lat i nigdy nie miałam problemów z nadcisnieniem ani z sercem. Od poczatku choroby biore sterydy i inne leki. Tego roku w marcu zaczęłam mieć problemy z cisnieniem z poczatku myslalam ze to stres przed operacja jaką miałam mieć. Po operacji skonsultowałam się z reumatologiem
i okazało się że mam nadciśnienie byłam przerażona dlaczego?! p.dr. powiedziała ża to po lekach i tak mam juz kolejną chorobę biore leki i pomagają pozdrawiam pa |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniams Kadet

|
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 1:47 pm Temat postu: |
|
|
Ja zawsze miałam niskie ciśnienie, czasem tak niskie że nie mialam siły wstać z łóżka i oddychać , nawet kawa nie bardzo pomagała. Jak zaczęłam zażywać sterydy - encorton, leukeran, azathioprina - ciśnienie po jakims czasie poszło do góry i to dość znacznie. Dostałam leki na nadciśnienie, odstawiłam kawe i jakoś przeszłam ten okres. Teraz mam remisje od 4 lat , nie zazywam lekow i cisnienie wróciło do normy , mam praktycznie książkowe.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 2:35 pm Temat postu: |
|
|
tak jak i ty ja zuważyłam,że wysokie cisnienie przyszło wraz z włączeniem dużej dawki sterydów i imuranu, od tego momentu zaczęło sie lecznie, , teraz sterydów mniej tak wiec i ciśnienie jest nizsze, nawet zmniejszono mi leki na nadcisnienie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 24, 2007 4:48 pm Temat postu: |
|
|
ja też mogę potwierdzić że przy braniu pulsów z solu-medrolu ciśnienie dodatkowo poszło do góry i i ten rodzaj lezenia musiałam mieć odstawiony...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniams Kadet

|
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 9:34 am Temat postu: |
|
|
Żeby było zabawnie po odstawieniu lekow cztery lata tmu nigdy nie wróciłam już do tak niskiego ciśnienia jak przed zażywaniem sterydów. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sie 22, 2008 3:28 pm Temat postu: |
|
|
kochani, od pobytu w szpitalu czyli od 2 miesięcy jestem na wysokiej dawce encortonu, na poczatku przy 30 mg nie czułam sie najgorzej, ale w tej chwili (zeszłam do 20), fakt, trwa juz to troche, mam straszne problemy z wysokim tentnem i bezsennością. serce kołacze jak oszalałe, dopiero za 2 tygodnie bede na dawce 10 mg. po Metypredzie nie miałam takich objawów, ale trzeba było zmienic leki bo sie pogorszyło. nie wiem jak sobie z tym radzic, moze znacie jakis sposób na obniżenie tentna(wynosi około90 - 100) _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 22, 2008 3:49 pm Temat postu: |
|
|
a potas i magnez masz w normie? też tak miałam przed długi czas, nawet mi porobili usg serca i holter ekg miałam
średnio miałam koło 100, a kilkanaście razy na dobę (także w nocy) dochodziło do 130; a ciśnienie niskie przy tym
brałam magnez + B6 (Slowmag) b.dobry, ale drogi
piłam melisę z kilku torebek, czasami skutkowała _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 11:04 am Temat postu: |
|
|
dzieki Kinia, potas i magnez biorę od zawsze, teraz podwójna dawke, nic nie pomaga....moze spróbuje z ta melisą. bede cierpliwie czekac na zmniejszenie dawki leków. pozdrawiam _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|