Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

matki małych dzieci

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hyacintha
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Mar 06, 2009 10:52 pm    Temat postu: matki małych dzieci Odpowiedz z cytatem

są wątki o ciążach, ale nie znalazłam nic o tym jakie było w waszych przypadkach postępowanie medyczne wobec noworodków, niemowląt i jeszcze późniejsze?? Jakieś badania tuż po urodzeniu i później??
Jak to wygląda w waszym przypadku??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Mar 06, 2009 11:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewnie już przeglądałaś ten wątek
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=748

poczekaj cierpliwie aż zjawią się wszystkie doświadczone Mamusie Very Happy

tu jeszcze o dzieciach
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1395&highlight=dzieci

i tu
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=994&highlight=stare+jak+%B6wiat

Powrót do góry
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 07, 2009 7:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mojego synka we wkrwi nie wykryto po urodzeniu niczego niepokojącego, potem przy nastepnych badaniach jedynie lekką anemię i to wszystko...
Młody kończy 10 marca roczek i odpukać nic złego się z nim nie działo i nie dzieje...
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Mar 07, 2009 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,ja urodziłam w 2007 roku córcie nie wiedząc jeszcze wtedy o podejrzeniu choroby tkanki łącznej,może i lepiej bo przynajmniej nie myśleliśmy o tym.Wcale nie musi tak być,że Twoje dziecko będzie chore.Ja dopiero od kilku dni mam diagnozę,jeszcze do końca nie sprecyzowaną,ale będziemy starać się o skierowanie do kliniki reumatologii dzięcięcej w zabrzu,jest jeszcze w Warszawie.Nadmienie,że mam 2 dzieci i na razie nie widać nic złego,ale będziemy działać.Tak więc do przodu i działaj,bo niestety w tym naszym kraju o niektóre rzeczy trzeba walczyć,a tu jest o kogo,o te nasze kochane słoneczka. Idea
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Mar 07, 2009 10:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja córcia na razie ma się nieżle-odziedziczyła po całej naszej rodzinie sporą alergię i astmę.Jednakże jest pod czunm okiem moich i jej specjalistów ponieważ jak już sie pochoruje to nie jest nic lekkiego.Po urodzeniu miała zalecony tylko poziom chlorków(mając 2 mies.przeszła powikłane pierwsze zapalenie płuc),ale na szczęście mukowiscydozy nie stwierdzono.Urodziła się ponad miesiąc wcześniej,ale w inkubatorze tylko się się dogrzewała ze wzgledu na niską masę urodzeniową(2.250kg)-karmiłam ja piersią ponad rok,będąc na diecie eliminacyjnej(duża wrażliwość na białko mleka krowiego)-rozwijała sie prawidłowo.Urodziłam ją w naszym szpitalu powiatowym-nie chciałam żadnych klinik-czułam,że będzie wszystko dobrze Wink
Jest po prostu "delikatna"-trzeba ją mieć na oku.Ale na razie nic strasznego sie nie dzieje więc równiez bądż dobrej myśli Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 07, 2009 6:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja oboje dzieci rodziłam już po zdiagnozowaniu o ile pierwsze nie było badane w kierunku tocznia tak drugie w wieku 3 miesięcy miało przeprowadzone badania ale na szczęscie były ujemne córcia ma 19 lat syn 18 i nic się nie dziej do tej pory zatem póki co nie ma dziedziczenia w ich przypadku tocznia zreszta w mojej odzinie do kilku pokoleń wstecz nikt na choobe autoimmunologiczna nie chorował..życze powodzenia i dobrych wyników badan u dzieci wszystko bedzie dobrze...pozdrawiam.. Smile Slonko
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 11, 2009 11:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj!
Mam troje dzieci,ostatnią moją pociechę,córcię która ma już 3 latka urodziłam już po diagnozie.
Od razu po porodzie mała miała pobieraną krewkę na obecność przeciwciał.Okazało się ,że obecne były moje Ro i La oraz ANA o mianie 1:40. Po półroku badania miały być powtórzone,lekarze mnie zapeniali,że Oliwcia przejęła te przeciwciała ode mnie i w ciągu poł roku sama je zwalczy. Tak też się stało,kolejny wynik mała miała 9 m-cu i był w porządku.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
oladudek
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Mar 11, 2009 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.Urodziłam syna w 2003 i miał robione badania ANA wyszły ujemne do dzisiaj jest wszystko ok.Córke urodziłam w 2007 i badan nie miała robionych (szkoda).A rodziłam w tym samym szpitalu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hyacintha
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 30, 2009 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje się zatem, że tylko u nas aż taka sprawa jest rozbudowana - otóż prosto z neonatologii (ciągły monitoring w kierunku bloku serca) przewieziono Synka do klinikii reumatologii dziecięcej - wyniki były ok, miał tylko moje p/ciała anty Ro i La i po 3 dniach wróciliśmy wreszcie do domu. Wyznaczono nam wizytę kontrolną i zarówno po 3 jak i po 7 m-cach p/ciała ciągle były. Teraz synek ma rok i 7 miesięcy i ma być przyjęty na oddział, żeby mu zrobić pełną diagnostykę.
Powiem Wam, że nie wiem czy to jest potrzebne i czy niepotrzebnie się nie nakręcam. Synek miewa na buzi delikatne liszajowe zmiany - coś co przypomina motyla:-( i jest to dla mnie argument za tym by go tej diagnostyce poddać, z tym, że sama nie wiem co to da i co jeśli będzie miał p/ciała... jeśli będzie je miał to co z tego?? Jest radosnym, psotnym, ruchliwym , normalnie rozwijającym się dzieckiem.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: