Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aneta Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 8:01 am Temat postu: Nawilżanie - Zespół Sjögrena ? |
|
|
Witam,
Kochani moi poratujcie.... (szukałam na forum, nie znalazłam).
Szukam sprawdzonych środków nawilżających, które można stosować stosowac w zespole. Szczególności chodzi o suchość w miejscach intymnych.
Nie pogardzę też środkami do oczu i nosa (woda w spraju prawie nie pomaga)
ps. Nie pamiętam czy się chwaliłam - w końcu mnie zdiagnozowali . Z tocznia układowego przekwalifikowno mnie na Zespół Sjögrena. _________________ Chron bakterie! To jedyna kultura u niektorych ludzi
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
DorciaR Master butterfly

Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 11:42 am Temat postu: |
|
|
Witam Aneta,
Ja nie choruje na Zespół Sjorgena, ale z tego co mi wiadomo problem z suchością pojawia się na forum wielokrotnie.
Przejrzyj te tematy:
Zespół Sjögrena
Macie problemy ze śluzówkami?
mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedź na zadane pytanie.
Pozdrawiam. _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! Osobiście stosuję żel Feminum, a ostatnio słyszałam wiele dobrego o zelu Alkagin - z nagietkiem, lipą, flawonidami, pantenolem, glicerolem i aloesem.
Pozdrawiam serdecznie.  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
M_wilczek Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, znam twój ból, mi ginekolog nie pomógł znalazłam sposób sama otóż kupuję w aptece parafinę i wlewam ją do kąpieli w czasie nalewania wody. Nie dużo tak na wyczucie, żeby woda była tłustawa. Super działa na skórę nóg i miejsc inymnych. 2 razy w tygodniu wystarczy. A na wysuszone uszy - na patyczek kropelkę rownież parafiny i wystarcza na kilka godzin. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga L Senior

|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 12:43 am Temat postu: s |
|
|
witaj, ja natomiast uzywam kosmetyków z atopry, zel pod prysznic, balsam do ciała, i dodatkowo capivit a+e hydrocontrol, też mi pomaga, czuje sporą różnicę, a co do suchości w miejscach intymnych to na tą chwile wystarczy żel intymny nawilzajacy z durexa, pozdarwiam
a no i najwazniejsze nawilżacz powietrza w uzyciu non stop, buziaki _________________ Aga |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Popieram Agę ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu Senior

|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 10:10 am Temat postu: |
|
|
Chciałbym Was zapytać jak wygląda badanie na Zespół Sjorgena.Mam mieć we wtorek i jestem ciekaw. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 9:57 am Temat postu: |
|
|
Endriu jesteś już po badaniu ?? jak to wygląda ?? ja narazie badania nie miałam bo u mnie to tylko podejżenia, no chyba że nasilą się objawy, ciekawe na co wpadnie mój pan dr na następnej wizycie. _________________
M. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu Senior

|
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 11:58 pm Temat postu: |
|
|
Tak jestem już po,badanie nazywało się kapilaroskopia i polegało na oglądnięciu pod mikroskopem moich palców u rąk posmarowanych wcześniej jakimś żelem-diagnoza od ręki
Doktor była rozmowna i dowiedziałem się że to badanie nie potwierdziło Sjorgena ale tego zespołu nie da się potwierdzić jednym badaniem więc pewnie będę miał robione kolejne. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 9:08 am Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedź _________________
M. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 1:58 pm Temat postu: |
|
|
Do oczy - Hyabac, do ust - Glosal, do intymnych: Durex gel, jw na chwilke co trzeba, wystarcza.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 8:09 pm Temat postu: No wiecie co, |
|
|
Właśnie przeczytałam, że żele do nawilżania pochwy znakomicie się nadają do nawilżania jamy ustnej, a to dlatego, że FDA każe je badać na śluzówkach jamy ustnej... Ha, ha, ha, uśmiałam się i pocieszyłam trochę. Oczywiście najpierw przeładuję do innego opakowania, a potem do buzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 7:34 am Temat postu: |
|
|
Mgła czy ten Glosal jest w areozolu? Pomaga?
Ja uzywam juz drugą flaszeczkę Mucinoxu (sztuczna ślina na bazie mucyny).Pomaga,choć też nie na długo no i.....znika w błyskawicznym tempie a opakowanie (50ml)kosztuje ponad 30zł.
Hi,hi...a może ten ten żel,o którym wspominasz to dla nas złoty środek
Już widzę minę mojego męża.  _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 12:18 pm Temat postu: |
|
|
M<nie Glosal nie pomaga, Mucinoxu nie ma w żadnej aptece, pytałam nawet nad morzem, tabletki SST jak na razie dla mnie są najlepsze. _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Agatko,muszę sprobować w takim razie. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|