|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Tak,układówki to "ciężki orzech" do zgryzienia.NARCYZIA,może weż sugestię KINGI pod uwagę i sama zasugeruj lekarzowi(?)Jeśli powie "nie"to przynajmniej argumenty poznasz... _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 9:04 pm Temat postu: A ja biorę: (podkreślam zalecone na stałe) |
|
|
A ja biorę: (podkreślam zalecone na stałe)
Rano:
prazol 20 na czczo na reflux
thiogamma 600 na czczo na neuropatię
calcort 6-12 mg (steryd)
czasem co 3. dzień - efectin 150 sr - przeciwdepresyjny
wieczorem:
quensyl 200 - odpowiednik arechiny
tran 3 kapsułki - wit D działa przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie
Magne b6 - uzupełnienie magnezu, na nerwy
zincteral - na skórę
doraźnie na suche gardło - glosal
doraźnie na suche oko - hyabac
doraźnie na suche oko - pilokarpina doustnie 10 mg w kroplach robionych
okresowo leczenie nawracających infekcji o różnej lokalizacji...
I jest znośnie.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 3:55 pm Temat postu: |
|
|
wróciłam z warszawki...30 marca znów na oddział...3 raz w przeciągu roku, zwariuje. Chcą mi podac cytostatyki ale pod kontrolą...zaczynam sie zastanawiac nad wystapieniem o grupe inwalidzką, bo jak tak dalej pójdzie to mnie z roboty zwolnia przez te zwolnienia.. _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanko odnośnie leku Lorista, czy ktokolwiek z Was brał ten lek, w jakich dawkach, jakie skutki uboczne i ogólne wrażenia
Pojawiło się u mnie białko w DZM i prof. dołączył Loriste dzisiaj i chciałabym poznać Wasze opinie (biorę 100mg Imuranu, Encortonu 7mg, Enarenalu 20mg, no i oczywiście osłonowo niezawodne siemię lniane)... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 4:27 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Leki z grupy sartanów są przede wszystkim stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz niewydolności serca przy istniejących przeciwwskazaniach do stosowania ACE-I.
Sartany są dobrze tolerowane, poza dolegliwościami żołądków - jelitowymi w ramach działań niepożądanych możliwe jest wystąpienie znacznego spadku ciśnienia tętniczego, szczególnie u osób stosujących jednocześnie leki diuretyczne lub odwodnionych z innych przyczyn. Obserwuje się również zapalenia zatok przynosowych w czasie terapii lekami z grupy sartanów. |
no ja tego nigdy nie brałam, tylko to znalazłam, pewnie to już wiesz
Cytat: |
Bóle i zawroty głowy. Osłabienie i uczucie zmęczenia. Kaszel, zapalenie gardła. Bóle brzucha, nudności, biegunka. Bóle w klatce piersiowej. Uczucie kołatania i szybka akcja serca.
Bóle i kurcze mięśniowe. Obrzęki. Bezsenność |
więc...wszystko się może zdarzyć...  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 4:32 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje Kinga
Hmmm.... to już wyczytałam wcześniej z internetu, ale wielie dzięki za chęci może ktoś brał, lub bierze i opowie o swoich spostrzeżeniach. Musze zadzwonić do prof. bo nawet nie wiem kiedy mam przyjmować tabletke, wiem że jedną. Dzisiaj byłam taka zdenerwowana, że zapomniałam spytać... hiehie...  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 4:48 pm Temat postu: |
|
|
hejka
ja biore loriste od pażdziernika....poprawił mi sie przesącz nerkowy, znaczy ubyło białka...tez zapisał mi ten lek nefrolog. biore jeszcze inhibace na nadciśnienie. odkąd zaczęłam brac te oba leki cierpie na chroniczny męczący suchy kaszel...tylko tak naprawde nie wiadomo po którym z tych leków sie pojawił bo zaczełam brac obydwa na raz. poza tym jest ok cisnienie ustabilizowane i żadnych innych skutków ubocznych nie zauważyłam:)pozdrawiam
wiem ze jeszce trzeba sprawdzić stan tętnic nerkowych przed podNIEM, ja mialam robionego dopplera tetnic nerkowych
aaa i ja biorę połówkę rano:)
EDIT _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Narcyziu ten doppler tętnic nerkowych to chyba ze względu na nadciśnienie bo mi nie robił żadnych badań konkretnie pod ten lek, tzn.morfologie, elektrolity, CRP, kreatynine i to wszystko. Wszystkie badania były ok, oprócz białka w DZM i powiedział, że zamiast jednej tab. enarenalu mam łykać loriste(jedną tab), a powiem jeszcze, że nie mam nadciśnienia moje ciśnienie to ok 100/75, a przed braniem enarenalu to 120/80 mniej więcej hehe  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 8:54 pm Temat postu: |
|
|
narcyzia napisał: |
odkąd zaczęłam brac te oba leki cierpie na chroniczny męczący suchy kaszel...tylko tak naprawde nie wiadomo po którym z tych leków sie pojawił bo zaczełam brac obydwa na raz. |
Na 100% po Inhibace - miałam trzy próby włączenia tego leku i wszystkie po dość krótkim czasie kończyły się podobnie, tylko z coraz większym nasileniem - okropnym, duszącym kaszlem. Dlatego łykam Pritor, choć lekarka twierdzi, że Inhibace byłby lepszym lekiem, niestety nie wszyscy go tolerują. _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 10:33 pm Temat postu: |
|
|
-eythyrox 75mg
-encorton 5 mg
-enarenal 2.5 mg
i narazie dobrze się trzymam, ale......... ile przeszłam wcześniej , złe wspomnienia i mam nadzieję że nigdy już nie wrócę do tego. _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 6:38 am Temat postu: |
|
|
Mela, a po tym nowym leku kaszel ustąpił?jak z cisnieniem? _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 9:03 am Temat postu: |
|
|
Narcyzia, kaszel ustąpił, gdy przestałam łykać Inhibace, a Pritor toleruję doskonale. Ciśnienie mam niskie - bardzo często poniżej 100 (góra), a nawet czasem po kawie 90/50, ale ja z natury nie mam wysokiego. Jak u większości "nerkowców" lek włączony ze względu na białko.  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Martita Junior

|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
metypred 6mg
imuran 2x 50
polprazol
kalipoz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 7:28 am Temat postu: |
|
|
hej
Mam do was pytanko....w jaki sposób bierzecie arechin?
kiedys brałam go 5 dni a potem dwa dni przerwy, teraz 5 dni biore 5 nie...zauwazyłam ze jest gorzej.
ciekawa jestem jaki sposób leczenia stosujecie? _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Mnie lekarz zalecił 2x dziennie po 1/2 tabletki przez 2 miesiące, potem przechodzę na plaquenil... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|