|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolinaa Junior
|
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:56 pm Temat postu: Witam!! |
|
|
Cześć!
Jestem tu nowa, więc wypadałoby coś o sobie napisać.
Moja przygoda zaczęła się 4 lata temu. Od tego czasu wiele razy leżałam w szpitalu, ale diagnoza wciąż nie jest znana. Mam podejrzenie tocznia układowego i zespołu Sjögrena . Wszystko zaczęło się od ciągłego zmęczenia. Stopniowo dochodziły nowe objawy: białko w moczu (potem okazało się, że utrzymuje się już od 9 lat), powiększanie węzłów chłonnych, niedrożne ślinianki (tzw. żabka ), lekka anemia, ból kości, szybko pogarszająca się wada wzroku, utrzymujący się stan podgorączkowy, zespół Raynauda, podwyższone ANA (ale nie pamiętam, o jakim mianie), lekki ból kolan. Reumatolog zapisała mi ARECHIN, więc biorę go od ok. 2 miesięcy - na razie nie czuje żadnej poprawy. Nawet nie wiem, na co ten lek jest, ponieważ pani reumatolog powiedziała tylko, że ludziom z taką chorobą pomaga. Zastanawiam się jak może przepisywać mi leki (skoro nawet nie potwierdziła choroby)? Na samym początku nie powiedziała mi nic na temat tych chorób. Stwierdziła, że mogę poczytać o tym w Internecie. Uważam, że nie jest profesjonalna i chcę zmienić reumatologa. Może moglibyście polecić mi kogoś z Bydgoszczy/ Torunia lub Poznania? Mam nadzieję, że Was nie zamęczyłam . Z góry dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
IvyBlue Senior
|
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 2:13 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Ja też póki co nie mam postawionej diagnozy, a biorę Arechin już od 5 miesięcy (brałam też Metypred przez 4,5 miesiąca, ale od 2 tygodni już nie muszę). Bierzesz dopiero pd 2 miesięcy arechinę, a tutaj na forum przeczytałam, że potrzeba 3 miesięcy żeby lek zaczął działać. _________________ If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ... |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
|
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 3:10 pm Temat postu: |
|
|
witaj
masz rację że szukasz innego lekarza, bo ta pani doktor nie jest ani zbyt profesjonalna ani chyba nie ma zbyt dużej wiedzy na temat naszych chorob
masz sporo objawów ale chyba diagnostyka nie jest doprowadzona do konca moim zdaniem sam Arechin to za mało
skorzystaj z porady denim , pacjenci chwalą tych lekarzy
może wtedy coś ruszy w diagnostyce i zaczną cię naprawdę leczyć
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum,
ja też na Twoim miejscu poszukałabym innego lekarza. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
karolinaa Junior
|
Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za miłe przywitanie . Na pewno skontaktuje się z nowym specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Sob Kwi 27, 2013 8:42 am Temat postu: |
|
|
Witaj Karolinaa
Wszystko o czym piszesz (toczen, zespo Sjögrena, zespół Raynauda) ja posiadam . Takie choroby lubia wystepowac wspolnie ( chyba nie lubia samotnosci )
Ja rowniez uwazam, ze sam Arechin moze nie byc wystarczajacy..
Wydaje mie sie, ze druga opinia, innego lekarza bylaby pomocna.
Trzymam kciuki za szybka i trafna diagnoze a w "miedzyczasie" rozgosc sie u nas
Witam cieplutko na forum.
Na dzialanie leku, trzeba niestety poczekac- tak jak dziewczyny pisaly- do 3 msc. Tak wiec- cierpliwosci.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|