|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
didulka Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 7:48 am Temat postu: |
|
|
spokojnie...
a jak dlugo je bierzesz?
mi po kilku miesiaca ta chomicza twarz zeszla jest tylko troche grubsza niz wczesniej ale juz nie wygladam jak chomik ktory wlozyl do ust cale ciastko |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 9:07 am Temat postu: |
|
|
witaj Magdalenka,
dobrze to ujęłas "choroba cie wykańcza", miej to na uwadze, bo własnie sterydy ci pomagają i walczą z chorobą, bilans zysków i strat ze sterydoterapii jest zawsze na plus! inaczej nikt by ci ih nie wprowadził do leczenia...
nie można ich niczym "zastąpić", nie na tym etapie rozwoju medycyny, ciągle nie ma skuteczniejszego leku, można obniżyć jego dawki wprowadzając np. immunosupresanty czy antymalaryki, ale to nie jest "zastępstwo". a raczej dopełnienie
efekt cushiga, czyli to co nazywasz "chomikiem" to tylko przejściowy efekt uboczny, znika samoistnie wraz ze zmniejszeniem dawki sterydu, nic na to nie poradzisz, musisz być cierpliwa i odczekać, aż poprawi cię się na tyle, że lekarz zadecyje o celowości powolnego schodzenia ze sterydów (nie wolno tego robić samodzielnie! to niebezpieczne).
zatem cierpliwości i odwagi, chomik nie jest taki straszny jak ci się wydaje, wszystkie tak wyglądałysmy
poczytasz więcej tu
Walka z Cushingiem |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Magdalenko, moja pani nefrolog przypisała mi Furosemid (lek usuwający nadmiar wody z organizmu), gdy brałam duże dawki sterydów. Brałam go co drugi dzień. Teraz biorę raz na tydzień, ale i tak nie mam opuchlizny, bo biorę małą dawkę leku. Twarz na sterydach zawsze jest trochę podpuchnięta... Trzeba to po prostu zaakceptować. Każdy z nas przeżył coś takiego... Wiemy, że to przykre.
A tak na marginesie: czy wyeliminowałaś sól z diety? To konieczne. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 9:44 am Temat postu: |
|
|
Magdalenko, wiem co przeżywasz
chomikowate policzki zmniejszą się z dawką sterydów
ja unikam luster i mi to pomaga bo się nie widzę, tylko żyję i zachowuję się normalnie-czyli jestem sobą
w tym roku rozpoczęłam 3 rok studiów na nowej uczelni, akurat miałam zaostrzenie, duże dawki Encortonu i ogromne poliki-ludzie w grupie nie patrzyli na mnie dziwnie (czego się obawialam) tylko polubili za to jaka jestem-dla nich to jest mój normalny wygląd
Magdalenko, trzeba to jakoś przetrwać i starać się normalnie żyć-serio
są gorsze rzeczy
trzymaj się Skarbie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Melduję, że ma moim liczniku jest już 20 zrzuconych kilogramów |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 6:31 pm Temat postu: |
|
|
łooo! Ita gratulacje, ale zostawisz coś sobie, tak? jeszcze kilka kg i znikniesz |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki! Spoko Maroko, jak to zwykła mawiać moja koleżanka. Za 10kg dopiero będę laska |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 7:34 pm Temat postu: |
|
|
tiaa, Ita, taka laska jak z Kate Moss po 5 latach wciągania koki |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Za 10kg będę raczej taka 'w sam raz' - taka, jak byłam przed chorobą. Po zrzuceniu tych 20kg moja kondycja bardzo się poprawiła, mam świetne (odpukać!) wyniki, no i oczywiście samopoczucie, bo w końcu mogę kupować ubrania w 'normalnym' rozmiarze. Żyć nie umierać |
|
Powrót do góry |
|
|
jagula Master butterfly
|
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 1:45 am Temat postu: |
|
|
Itunia, powodzenia tym bardziej,ze teraz wspomaganie nadciąga z całego świata-idzie wiosna wszystkie panie się odchudzją i mnie osobiście zaczynają denerwować te mnożace się przy okazji reklamy gadżetów na odchudzanie...10kg to niezłe wyzwanie...
powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 5:32 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio odkryłam nowy, fajny sposób ćwiczeń. Polecam Wam dużą dmuchaną piłkę do ćwiczeń! Można ją kupić w sklepie sportowym. Jest świetnia do rozciągania, można się na niej położyć, rozciągnąć kręgosłup, poskakać, oprzeć się brzuchem i robić niby-pompki. Jest fantastyczna i bardzo przyjemnie się na niej ćwiczy. Polecam gorąco, warto! |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasia0312 Stary wyjadacz
|
Wysłany: Sob Lip 14, 2007 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Magdalenko
W moim przypadu pomogło ograniczenie soli i picie dużej ilości płynow,na początku nie bylo łatwo,wszystko wydawało się niesmaczne,ale pomału przywykłam.
Na początku leczenia po 9 seriach pulsów przyjmowałam bardzo duże dawki encortonu,ale nie utyłam ani grama.Twarz była lekko opuchnięta przez kilka dni po solumedrolu,oczywiście w szpitalu dostawalam furosemid,ale nie radziłabym stosować go bez konsultacji z lekarzem,bo może dojść do odwodnienia organizmu.Moj lekarz ginekolog i inni lekarze patrząc na mnie pytali,czy ja na pewno przyjmuję sterydy w takich dawkach.
To wszystko bardzo zależy od kondycji organizmu i zaawansowania choroby,ale jak nie pomoże ,to na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Clarisa Stary wyjadacz
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Itunia a jaka jest ta Twoja dieta że schudłaś aż 20 kg
swoja drogą gratulacje _________________ "Wymagajcie od siebie choćby nikt od Was nie wymagał..." (Jan Paweł II, Jasna Góra 1983r.) |
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Poprawka: teraz to juz schudłam 30kg Jeszcze 3kg i będę miala swoją wagę sprzed choroby
Już kiedyś pisałam, co robię, więc tylko kopiuję:
nie jem prawie chleba (sporadycznie)
jem dużo ryb, nabiału, oliwy z oliwek, warzyw, owoców
zero słodyczy, masła, kupnych soków owocowych
godzina dziennie ćwiczeń, 100 brzuszków
staram sie nie jeść po 19.00 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|