|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 10:26 am Temat postu: Kuchnie świata - Włochy! |
|
|
Jestem wielką entyzjastką kuchni włoskiej. Macie może jakieś dobre przepisy? Ja umieszczam przepis na przysmak, który niedawno wypróbowałam.
Włoska zapiekanka ziemniaczana:
Składniki:
-ziemniaki
-pomidory
-cebula
-czarne oliwki
-kapary
-jajka
-parmezan tarty
-oliwa z oliwek
-ser żółty tarty
-pieprz i sól (jeżeli ktoś chce)
UWAGA Proporcje zależą od wielkości brytfanki i Waszych upodobań. Niektórzy wolą więcej ziemniaków, inni - więcej farszu warzywnego. Ja robiłam tak:
Ciasto:
1,8kg ziemniaków ugotować i wystudzić. Zmielić przez maszynkę do mięsa lub jak ktoś woli - potłuc. Na każde 60dag ziemniaków dodać 1 jajko i 3dag tartego parmezanu. Wyrobić ciasto rękami.
Farsz:
8 sporych pomidorów sparzyć, obrać za skórki, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Obrać 4-5 cebul i pokroić w drobną kostkę. Oliwki (może być nawet cały słoiczek) pokroić w plasterki. Odcedzić kapary (też może być cały słoiczek, jak ktoś lubi). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulkę do miękkości (ale nie na złoto!), dodać pomidory, oliwki i kapary. Można doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut.
Wykończenie:
Brytfankę wysmarować oliwą. Wyłożyć połowę ciasta, farsz, przykryć resztą ciasta. Posypać startym serem. Piec w temteraturze 200 stopni ok. godziny.
Smacznego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Lip 19, 2007 12:32 pm Temat postu: |
|
|
PIZZA
Ciasto
1 kg mąki chlebowej
0,5l letniej wody
21 g suchych drożdży
kilka szczypt soli
1 łyżeczka cukru
oliwa
Sos
pomidory
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano
Dodatki - według uznania, np. mozzarella i liście bazylii
Przygotowanie
Przygotować sos: z pomidorów dookoła odciąć plastry, pozbywając się wodnistego środka. Usunąć pestki i posiekać miąższ. Garść pomidorów wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Odcisnąć nadmiar płynu. Dosypać solidną szczyptę soli i pieprzu. Wrzucić kilka posiekanych ząbków czosnku. Skropić oliwą, dodać nieco oregano, wymieszać.
Wyrobić ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 10 porcji. Przygotować 10 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować na grubość dwóch podstawek pod piwo. Układać placki na posmarowanej folii. Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić dłonią. Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii.
Wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.
mniam mniam
szybko, łatwo i jak smacznie
PS. zamiast świeżych pomidorów można oczywiście użyć pomidorków z puszki lub kartonika
a do sosu ja dodałam posiekane listki świeżej bazylii  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:04 pm Temat postu: |
|
|
bardzo lubię włoską kuchnie , oprócz proponowanych przez was potraw uwielbiam lazanię no i wszystkie i pod każdą postacią makarony.
najbardziej spagetti ale z tuńczykiem, i makaron na gorąco z jajkiem , tuńczykiem warzywami i sosem whisky
( moja produkcjo-kombinacja) ale super  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 364
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:07 pm Temat postu: |
|
|
ja to myśle jak schudnąć a tu takie przepisy......
mniam mniam  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 11:18 pm Temat postu: |
|
|
monia włosi przecież są szczupli
przyprawy oliwa, warzywa i makaron al dente to dobry zestaw i nie tuczy _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam spożywam oliwię z oliwek litrami i jest bossssssko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 3:26 pm Temat postu: |
|
|
na pewno , ja podobnie uzywamy właściwie tylko oliwy
rzadko czegos innego _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Przepis Agnieszki Kręglickiej. Poniższy pochodzi z Wysokich Obcasów. Nieco odmienna, moim zdaniem lepsza wersja tegoż przepisu jest zamieszczona w książce Agnieszki i Marcina Kręglickich W kuchni u Kręglickich ( nota bene książka bardzo inspirująca... ).
Bakłażany z mozzarellą i parmezanem
1-2 bakłażany, 3 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, pół szklanki sosu pomidorowego (lub: 2 pomidory, ząbek czosnku, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól, pieprz, cukier, liście bazylii), 50 g świeżo startego parmezanu, 2-3 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry, sól, pieprz
• Bakłażana razem ze skórką pokroić w okrągłe plastry grubości ok. 8 mm. Posolić je delikatnie i odstawić na 25 min. Opłukać i wytrzeć do sucha. Posmarować z obu stron każdy plaster oliwą i ułożyć na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C) i piec, aż będą miękkie. Wyjąć.
• Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w poziome, dość grube plastry.
• Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy. Jeżeli nie mamy gotowego, można go szybko przygotować na patelni: zeszklić na oliwie posiekany ząbek czosnku, dodać posiekane dwa pomidory bez skórki, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól, cukier i pieprz, zagotować. Kiedy sos jest płynny, dodać posiekane liście bazylii.
( do sosu zgodnie z przepisem z książki należy dodać także ocet winny, chilii i czerwoną cebulę )
• Na sosie ułożyć stabilną piramidkę: plaster bakłażana, na to plaster pomidora, sól, pieprz, plaster mozzarelli i sporo parmezanu, znów plaster bakłażana, pomidora, sól, pieprz, mozzarella oraz parmezan.
( inne ułożenie warstw: bakłażan, sos, parmezan, pomidor, mozzarella, parmezan )
• Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika, aż ser się rozpuści i przypiecze. Podawać gorące.
• Danie można przygotować wcześniej: zrobić piramidki, schować do lodówki, a zapiec tuż przed posiłkiem.
Nota bene
Kuchnia włoska jest niezwykle prosta. Pomidory. Oliwa. Makarony. Parmezan. Zioła. Balsamico. Wino... Dlatego też ważna jest jakość każdego składnika. Im lepsza oliwa czy parmezan, tym lepsze będzie nasze danie.
Sos w powyższym daniu odgrywa zasadniczą rolę, koniecznie trzeba dodać do niego wino. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 11:39 pm Temat postu: |
|
|
smakowicie
o tej porze żarełko na forum
ja uwielbiam oliwę choć czasem urozmaicam sobie jedzonko olejem z pestek winogron _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 8:25 am Temat postu: |
|
|
Bo dobry jest Ja ostatnio wypróbowałam olej ryżowy-ma neutralny smak i zapach.Nasz rzepakowy jest troche po macoszemu traktowany,a znawcy nazywaja go "wschodnią oliwą z oliwek"
Ziarenko-pychotki,dziękuję.W sobote targ,to poszukam bakłazanów  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 4:34 pm Temat postu: |
|
|
Cannelloni z ricottą i szpinakiem
Przepis na 4 porcje :
Cannelloni (ok. 16 rurek) albo tyleż samo płatów lasagne
( Nazwa dania niejako sama wskazuje jakiego rodzaju pasty należałoby użyć, jednakże w większości włoskich restauracji do tegoż dania stosuje się płaty lasagne)
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Szpinak baby ok. 300 g ( można dodać mrożony, ale ja nie lubię tej bezkształtnej bezsmakowej zielonej mazi )
Ricotta jedno opakowanie ok. 300 g
Parmezan
Sól
Pieprz
SOS BIAŁY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml białego wytrawnego wina
250 ml mleka
sól
biały pieprz
Albo
SOS POMIDOROWY z przepisu Agnieszki Kręglickiej na bakłażany z mozzarellą i parmezanem
( sos powinien być jednak nieco mniej zredukowany niż przy bakłażanach, a gdy używamy surowej pasty nawet płynny, by mogła ona wchłonąć wodę )
1. Na oliwie z oliwek krótko podsmażyć czosnek, dodać szpinak. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Do przestudzonego szpinaku dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz ricottę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farszem napełnić rurki (w niektórych przepisach pisze, iż cannelleoni mają być surowe, ja zawsze je gotuję al dente) albo płaty lasagne ( je trzeba ugotować al dente, by można je było zwinąć).
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W międzyczasie przygotować sos.
Sos biały: W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z mąką, cały czas mieszając, aż do powstania jednolitej masy. Zaczynając od wina, na przemian wlewać niewielkie ilości wina i mleka, cały czas mieszając do czasu, aż skończą nam się składniki, a masa lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą soli i białym pieprzem.
Albo sos pomidorowy.
4. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu, ułożyć napełnione farszem cannelloni, polać pozostałym sosem, posypać resztą parmezanu. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 10:27 am Temat postu: |
|
|
dopisuje tu z przepisu podanego przez monie zupe czosnkowa po hiszpansku
Cytat: |
składniki na 4 porcje:
duża główka czosnku, 2 kromki czerstwego chleba, 5 szklanek bulionu warzywnego, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka gęstego przecieru pomidorowego, posiekana natka pietruszki, sól
Czosnek obrać, drobno posiekać. Chleb jak najdrobniej pokruszyć. W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Wsypać pokruszony chleb i cały czas mieszając lekko zrumienić. Wsypać słodką paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec gotowania wlać przecier pomidorowy. Jajka starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, wymieszać. Zdjąć z ognia, zanim zupa się zagotuje, przyprawić solą i ostrą papryką. Posypać natką i od razu podawać |
_________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2012 11:05 am Temat postu: |
|
|
No to wstawiam na życzenie Kasi, przepis na ciasto do pizzy wg mojego szwagra
CIASTO DO PIZZY
na 1 pizzę
1,5 szklanki mąki (zwykłej, ale ja daję pełnoziarnistą, wychodzi pycha, tylko trzeba dłużej piec)
3 łyżki oleju (lub oliwy)
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody ciepłej, ale nie gorącej, bo drożdże ukatrupimy
ok. 1 łyżeczka drożdży z kostki
Trzeba wymieszać wszystko, wyrobić ciasto. Potem ciasto musi rosnąć, by mniej więcej podwoić swoją objętość, ale szwagier mówi, że 10-15 minut wystarczy. Dalej postępujemy jak przy pizzy, dodajemy składniki, jakie lubimy i pieczemy w 250*C aż pizza się zrumieni. Tak jak pisałam, pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej piekła nam się nieco dłużej. Trzeba po prostu obserwować. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2012 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Mniammm.... Z ochotą i lubością przyłączam się do klubu miłośników kuchni włoskiej Jak się trochę ogarnę i pozbieram, to postaram się dorzucić co nieco. I niebawem powyciągam jakieś nowe przepisy od mojej siostruni, która jest spec od włoskich potraw (od prawie 30 lat terminuje u źródeł i robi to lepiej niż niektóre Włoszki )
Pozdrawiam
iwus |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 9:24 pm Temat postu: |
|
|
No to może tym razem lasagna?
Podaję przepis wg mojej siostry.
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku (można podać zgnieciony lub w całości i później wyrzucić)
ok. 30-40 dag mięska wołowego mielonego
puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej, ja używam Mutti
sól, pieprz, cukier, ewentualnie odrobina Vegety natur, oliwa
2-3 listki bazylii, oregano suszone (mam stałe dostawy sycylijskiego)
starta mozzarella
tarty parmezan
Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy mielone mięso, przyprawy (bez cukru), smażymy razem. W międzyczasie w garnku podgrzewamy pomidory lub pulpę pomidorową, dodajemy trochę cukru, przekładamy z patelni podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem (jak ktoś go nie lubi, może po obsmażeniu wyrzucić). Dusimy to razem przez ok. godzinkę, można dłużej, ale wtedy podlewamy trochę wodą, by nie było za suche. Można teraz doprawić wg uznania, ja dodaję kostkę Soffritto (produkt Knorra, u nas, niestety, niedostępny), ok. łyżeczki oregano i oczywiście, już na sam koniec, listki bazylii. Gotować jeszcze przez chwilkę. Powinno być raczej gęste.
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
0,5 l mleka
odrobina soli
odrobina gałki muszkatołowej ,świeżo startej
Stopić w rondlu masło, dodać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki, stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, dodać sól, gałkę. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Wcześniej obgotować przez ok. 3 min. płaty lasagnii w osolonej wodzie. Wyłożyć pierwszą warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, dodać mięso, na to sos beszamelowy, sypnąć mozzarellą i znów płaty ciasta itd. Na koniec na wierzchu kładę płaty ciasta, polewam sosem beszamelowym, sypię mozzarellą i parmezanem. Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i piec ok. 30-40 min. Trzeba zwrócić uwagę, żeby wierzch nie zrobił się zbyt brązowy, w trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę.
Najlepsze jest na drugi dzień
Na potrzeby mojej rodziny robię zdecydowanie więcej sosu beszamelowego, wtedy nie jest to zbyt suche.
Życzę smacznego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|