Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 11:13 am Temat postu: GOFRY |
|
|
oto przepis na pyszniutkie gofry wychodzą nawet w najtańszych gofrownicach (po 25 zł w marketach - ja taką mam ) i są chrupiące
przepis ten opracował (przez długi czas prób, pomyłek itp) brat mojego Szwagierka
składniki (na ok 10-15 sztuk):
-ok 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- ok. 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka prosku do pieczenia
- ok 4-5 łyżek mąki (aż będzie wystarczająco gęste)
- 1/3 szklanki maślanki/kefiru
przygotowanie:
masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę
dodawać po jednym jajku ciągle miksując
następnie dodawać na przemian mąkę + proszkiem do pieczenia i maślankę
PS. w zależności czy lubimy słodkie czy nie, ilość cukru ustalamy sami
PS.2 najlepsze gofry są w drugiej -trzeciej partii, wtedy już temp urządzenia jest odpowiednia
PS.3 swieżo po upieczeniu gofry są miękkie, ale po ilku minutkach stają się chrupiące
SMACZNEGO [/b] _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 12:08 pm Temat postu: |
|
|
kinga ile ty wazysz , co? bo ja jak zacznę próbowac te twoje pyszności to szybko dojdzie z 10 kg więcej
ale chyba przepis wypróbuje  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 12:26 pm Temat postu: |
|
|
wstyd się przyznać, ale mimo najlepszych chęci (od sierpnia) przybyło mi 6 kg teraz z nimi walczę
ale gofry i tak polecam ... z tego przepisu zawsze się udają  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 12:28 pm Temat postu: |
|
|
nie ma się czym przejmować, jak wróci apetyt po skonczeniu antybiotyku zabieram się za gofry  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Hmmmm....nic tylko kupuję gofrownicę...sprawdzony przepis jest....dzieciaki będą się objadać goframi.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 6:31 pm Temat postu: |
|
|
hehe chłopaki pewnie dużo jedzą
mój braciszek pochlania najwięcej ze wszystkich, dlatego robię zawsze z podwójnej porcji mi wystarczą 2 gofry, a jemu potrzebna do szczęścia góra taki mały a pojemny  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Wow, a ja mam gofrownicę, i smaku mi narobiłaś ogromniastego!!! Zasuwam do kuchni O wagę się na razie nie martwię, bo niezależnie od tego, co jem to i tak chudnę;)Napiszę, jak mi się udały )) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 6:48 pm Temat postu: |
|
|
no to smacznego
a gdybym miała whisky to bym sobie pyszną kawkę z Twojego przepisu zrobiła  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 8:29 pm Temat postu: |
|
|
MOżna kupić taką malutką piersióweczkę, akurat setkę A te Twoje gofry to rewelacja, tylko chyba trochę za dużo cukru dałam, bo mi teraz słodk, jak nie wiem co! A kawusia przydałaby się do nich, oj przydałaby się....
Tak przy okazji: nie cierpię ucierać masła z cukrem i w sumie nawet nie wiem dlaczego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
to ja jutro zabieram się za gofry mam gofrownice alejakos nigdy gorfry mi nie wychodziły zawsze jakies takie...miękkie... więc jutro uczta na całego....gofry zi kawusia zestaw nic dodac nic ując.. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 9:34 pm Temat postu: |
|
|
To ja wam napiszę jeszcze przepis na gofry, które sama często robię, w wersij zdrowe odżywianie (wegańskie), naprawdę dobre. Może nie tak, jak tradycyjne, ale i tak dobre.
Ale to już jutro, bo dziś buzia mi się drze, a jutro dyżurek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Aha, w sumie to gofry są najlepsze na świeżo, tuż po wyciągnięciu z gofrownicy, potem tak jakoś rzeczywiście trochę flaczeją...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniams Kadet

|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Ja też zabieram się za robie gofrow. Od dawna szukamy z mężem dobrego przepisu bo zawsze wychodzą nam miekkie albo zakalce.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 11:13 am Temat postu: |
|
|
chetnie wypróbuje ten przepis na gofry bo do tej pory nam nie wychodziły dobre..przepis wydaje sie prosty .. mniam lubie te rarytasy z bitą smietana i bakaliami choc same tez sa smaczne  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 1:07 pm Temat postu: |
|
|
ja najlepiej lubię z bita smietana i jagodami
albo w werski pikantnej z porem i pieczarkami posypane żółtym tartym serem , który rozpuszcza się na ciepłym farszu _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
|