|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 12:36 pm Temat postu: CIASTECZKA |
|
|
CIASTECZKA ORZECHOWE
na ok 40szt.:
- 20 dag mąki
- 5 dag gorzkiej czekolady
- szczypta proszku do pieczenia
- 15 dag margaryny
- 5 dag zmielonych orzechów laskowych
- jajko
- 2,5 dag brązowego cukru
na dekorację:
białko z jednego jajka
4-5 dag całych orzechów laskowych
przygotowanie:
czekoladę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę. Odstawić na 1-2 godz. (najlepiej na noc ) do lodówki.
Uformować ok 40 kulek, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Posmarować białkiem, wcisnąć w każde ciastko orzech. Piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO [/b] _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 9:19 am Temat postu: |
|
|
Kinga, bardzo Ci dziękuję za przepis, trzeba będzie wypróbować  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Najszybsze na świecie ciasteczka płatkowo-batonikowe:
-5 batoników (Mars albo Snickers, bo muszą być z karmelem )
-5-6 szklanek płatków Cornflakes
-1/4 kostki miękkiego masła
Batoniki połamać na kawałeczki i rozpuścić z masłem w rondelku. Dodać płatki. Uformować placuszki lub kuleczki. Wstawić do lodówki na min. pół godziny. Smacznego!
Uwaga Trudno dokładnie określić, ile tych płatków potrzeba, te 5-6 szkanek to porcja orientacyjna, trzeba po prostu znaleźć dobrą konsystencję  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 3:39 pm Temat postu: |
|
|
CIASTECZKA MAŚLANE
składniki:
-20 dag mąki
-15 dag masła
-3 żółtka (ugotowane na twardo)
-starta skórka z cytryny
-5 dag cukru
-cukier kryształ do posypania
przygotowanie:
wszystkie składniki dokładnie siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Niech odpocznie w lodówce min. 1 godz
ciasto rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości i wycinamy dowolne kształty
posypujemy grubym cukrem
pieczemy w temperaturze ok 180 stopni na jasno-żółty kolor
SMACZNEGO  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 6:42 pm Temat postu: |
|
|
CYNAMONOWE CIASTECZKA-śLIMAKI
składniki
-50 dag mąki
-3 łyżki cukru
-jajko
-szklanka mleka
-2 dag drożdży
-sól-szczypta
-3 łyżki masła lub margaryny
-2 żółtka
-10 dag cukru
-2 łyżeczki cynamonu
przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą soli, jajkiem. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wlej do mąki. Zagnieć na gładkie jednolite ciasto. Dodaj stopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Nakryj, pozostaw w cieple na 30 min.
Ciasto zagnieć, podziel na dwie części. Rozwałkuj cienko.
Żółtko rozmąć z łyżką wody. Posmaruj ciasto, posyp 10 dag cukru wymieszanym z cynamonem. Zroluj z dłuższego boku. Roladę potnij na plasterki.
Plasterki-ślimaczki połóż na blachę wyłożoną pergaminem i ponownie posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Piecz ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kazia Senior

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 8:43 am Temat postu: |
|
|
PIERNICZKI B SZYBKIE I SMACZNE
szklanka brazowego cukru, 3/4 szklanki miodu, 5 dkg masła, 2 jajka, 1/2 szklanki smazonej skorki pomaranczowej, lub drobno posiekanych moreli, lub duza garsc bakalii z orzechami( to moj ulubiony waraiant)
maka orzechowa 2i 2/3 szklanki maki pszennej, 3/4 szklanki zmielonych orzechow laskowych lub wloskich, 3/4 szkl. zmielonych platkow migdalowych, 3 lyzki kakao, lyzka cynamonu, lyzeczka zmielonego imbiru, 1/2 lyzeczki zmielonych lub utluczonych gozdzikow, 3/4 lyzeczki soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 1/4 lyzeczki sody
wymieszj skladniki maki orzech. w duzej misce zmiksuj maslo z miodem i cukrem na kremowa mase. nadal ubijajac, dodawaj po 1 jajku.porcjami wsypuj make orzech.na koncu skorke pomaranczowa. Wilgotnymi rekoma formuj splaszczone kulki, ukladaj na wylozonej papierem blasze. piecz 15 min w temp 180 .Po ostudzeniu mozna polukrowac, lub "poczekoladowac"
Sa super. moja rodzinka je uwielbia- moga b dlugo lezec zamkniete szczelnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 8:36 pm Temat postu: |
|
|
CIASTECZKA IMBIROWE
składniki:
-1 kg mąki
-250 g margaryny do pieczenia
-2 jajka
-250 g cukru
-2-3 łyżeczki miodu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka
-2 łyżeczki kopiate imbiru w proszku
-3-4 łyżeczki kurkumy
margarynę roztopić, miód też-jeśli trzeba
wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zagnieść ciasto
włożyć do lodówki na jakieś 2 godz.
rozwałkować na ok 0,3-0,5 cm wycinać dowolne kształty
piec w temp. 180 stopni ok 10-15 minutek
całkiem pyszne
muszę pilnować, bo chcą wyjeść większość
smacznego  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 7:32 pm Temat postu: pierniczki bez miodu |
|
|
Pół kostki margaryny lub masła
4 szklanki mąki
2 żółtka ( białka wykorzystać do lukru)
4 łyżki cukru
łyżeczka sody
przyprawa do piernika
można dodać kakao lub skórkę pomarańczową
wykonanie:
z łyżki cukru zrobić karmel i rozprowadzić go gorącą wodą ( ok. 2 łyżki)
dodać resztę cukru , margarynę, przyprawę do piernika wymieszać.
do wystudzonej masy dodać mąkę , wlać sodę rozmieszaną w wodzie lub odrobinie alkoholu, dodać żółtka, zagnieść.
porcję można podzielić lub pomnożyć
piec w piekarniku ok.180 stopni.
lukier barwię buraczkami, likierem miętowym , sokiem albo po prostu barwnikiem do jaj. _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 8:53 pm Temat postu: |
|
|
OPONKI
Składniki:
- 1/2 kg twarogu,
- 50 dkg mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy,
- 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu,
- łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Na stolnicy posiekać nożem a potem zagnieść wszystkie składniki. Następnie rozwałkować na średnią grubość ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka. A potem jeszcze w środku kółka wyciąć mniejsze kółeczko np. kieliszkiem. Smażyć w rozgrzanym oleju/plancie w garnku jak pączki. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony, aby się nie spaliły. Na koniec posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 8:58 pm Temat postu: |
|
|
FAWORKI
Składniki:
-20 dkg mąki
-3 żółtka
-3 łyżki gęstej śmietany
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, bądź sody
-1 łyżka spirytusu
-2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
-sól
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - aby powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.
Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Ludmila czy mogłabyś podać przepis na Twoje pączusie? mam kilka swoich, ale nie są sprawdzone _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 11:21 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Batoniki połamać na kawałeczki i rozpuścić z masłem w rondelku. Dodać płatki. Uformować placuszki lub kuleczki. Wstawić do lodówki na min. pół godziny. Smacznego! |
Batony można też zawinąć szczelnie, powtarzam- szczelnie w ciasto od naleśników i według oryginalnego przepisu wrzucić do głębokiego smażenia (jak frytki), chociaż próbowałem obsmażyć na patelni i też wyszło całkiem, całkiem, poza tym w tej wersji można przymknąć oko na szczelność. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 11:14 pm Temat postu: |
|
|
mogłabym
jutro przetrzepię swoją szufladę
właściwie to troche mam w głowie
ale jak dla kogoś to wolę nie pokręcić  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 9:25 am Temat postu: |
|
|
Ludmiła mam nadzieję że pami etasz o przepisie i znajdziesz go zresztą jakby ktoś jeszcze mial przepis na pyszne pączki to napiszcie mozna wszystkich sprobować niekoniecznie musi to byc tłusty czwartek...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 10:51 am Temat postu: |
|
|
Może podam Wam bardzo prosty sposób na pączusie, takie inaczej...Mozna sie potem pobawic w nazywanie kazdego tworu, jaki powstanie po usmazeniu, szczególnie z dzieciaczkami...
40 dag twarozku homogenizowanego,
1,5 szklanki maki,
1 łyżeczka sody,
3 łyzki cukru,
2-3 jajka
Wszystko zmiksowac, tzn. najpierw jaka z cukrem, dodać ser, make z soda. Rozgrzac w rondelku olej i wkładać porcje łyzeczką. Wychodza fajne kształty i sa przepyszne. My wczoraj wmłucilismy całą porcję-były tam psy, koty, swinki, chmurki, maczugi, no i ...pełne brzuchy!
A..mozna dodac cukru waniliowego i trzeba wyjąć na papierowy ręcznik a potem,po przełozeniu na talerz,posypac cukrem pudrem.
Smacznego! _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|