Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam i proszę o pomoc
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ninka
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 28, 2007 4:23 pm    Temat postu: Witam i proszę o pomoc Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich. Ostatnie kilka dni spędziłam na przeglądaniu tego forum a wszystko z powodu mojej córeczki. Zacznę od początku. Mam 35 lat. 8 lat temu urodziłam moją pierwszą córkę. Po 4 latach znów zaszłam w ciążę. Niestety płód obumarł w 10 tc. To się zdarza- słyszałam od lekarzy. Potem straciłam jeszcze 3 ciąże. Przegrzebałam cały internet i wpadłam na przeciwciała kardiolipidowe. Po zrobieniu tych badań okazało się, że mam zespół antyfosfolipidowy. Ucieszyłam się jak diabli bo wiedziałam, że to jest rozwiązaniem moich problemów. Grzecznie łykałam encorton i aspirynę, robiłam sobie zastrzyki z clexane i donosiłam szczęśliwie ciążę. Urodziłam i o zespole zapomniałam...
We wrześniu tego roku zauważyłam niewielki łysy placek na główce mojej młodszej córki. Wystraszyłam się i od razu zaczęłam przekopywać internet. Pierwsze co, to trafiłam na łysienie plackowate, ale jakoś mi to nie pasowało. Włoski się nie łamią i nie wychodzą lekko na granicy łysienia. Parę dni temu trafiłam na Wasze forum. Dużo tu skomlikowanych jak dla mnie informacji ale liczę na Waszą wiedzę. Mam dwa pytania:
1. Czy łysienie mojej córeczki może mieć jakiś związek z tym zespołem? Pani dermatolog dała nam jakieś 2 wcierki i póki co zakończyła temat Evil or Very Mad
2. Czy ja powinnam sobie zrobić teraz jakieś badania ze względu na APS czy tak żyć beztrosko? Confused W zasadzie to nic mi nie dolega...

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
pozdrawiam wszystkich
Ninka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 28, 2007 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Very Happy

Typologia łysienia jest stosunkowo bogata, jak teraz czytam. Podobnie może być różne podłoże, niekoniecznie zaraz związek np. z APS. Dużą rolę mogą odgrywać uwarunkowania genetyczne, zaburzenia ze strony układu immunologicznego, poprzez grzybice lub po prostu silny stresor.
Trudno cokolwiek sugerować. Z ciekawości zobacz tutaj: http://www.info-med.pl/katalog/choroby/indeks/lysienie.html
Jeśli obecny lekarz wg Ciebie nie spełnia oczekiwań - próbujcie u innego. Natomiast jeśli niepokoi Cię ewentualność dziedziczenia jakiejkolwiek przypadłości - lepiej będzie wykonać badania córki. Ale kierunek powinien określić lekarz. Bo co podejrzewasz? Są jeszcze jakieś inne objawy? Jakiś punkt wyjścia? Czy córka na coś choruje, bierze jakieś leki?
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Nie Paź 28, 2007 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum,
na początku chcę odkreślić, że wszystko co wyczytasz od nas to tylko opinie laików, nie ma wśród nas lekarza, więc nasze odpowiedzi to tylko skojarzenia plus mieszanka wiedzy teoretycznej i doswiadczen własnych.

materiały o APS mamy tutaj:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1692

zrozumiałam, że masz zdiagnozowany pierwotny APS, czyli tylko ten zespół bez innych chorób tkanki łącznej. mimo, że nie daje on dotkliwych objawów, myślę że bezpieczniej będzie być pod stałą opieką lekrską i monitorowac przynajmniej parametry krzepliwości krwi.
to, że na pierwszy rzut oka nic ci nie dolega, nie znaczy, że choroba "sama przeszła". lepiej miec rękę na pulsie niż potem żałowac z powodu zaniedbań, ale to tylko moje zdanie.

nie znalazłam tam nic o dziedziczeniu APSu, więc wydaje mi się, że nie ma podstaw przypuszczac że twoja choroba ma bezpośredni związek z łysieniem twojej córki.
przyczyn wyadania włosów może być od groma, oprócz miejscowego leczenia zaproponowanego przez dermatologa radziłabym dla spokoju wybrac się jeszcze na innego lekarza, może trzeba sprawdzic stan tarczycy? zwrócić uwagę lekkarzowi na twoja chorobę, może on potrafi znaleść jakis związek, a może definitywnie wykluczy takie powiązanie.
i zasugeruje inne badania....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ninka
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 28, 2007 7:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robercie dziękuję za odpowiedź i linka.
Robert napisał:
Bo co podejrzewasz? Są jeszcze jakieś inne objawy? Jakiś punkt wyjścia? Czy córka na coś choruje, bierze jakieś leki?

Do tej pory nic nie podejrzewałam bo nic się nie działo. Jak zaczęły się problemy z wypadaniem włosów to zaczęłam szukać. Być może wyciągnęłam zbyt daleko idące wnioski?

nenya Tobie też bardzo dziękuję. Chyba faktycznie czs wybrać się do lekarza na jakąś kontrolę. Dziękuję za wskazówki.
nenya napisał:
przyczyn wyadania włosów może być od groma, oprócz miejscowego leczenia zaproponowanego przez dermatologa radziłabym dla spokoju wybrac się jeszcze na innego lekarza, może trzeba sprawdzic stan tarczycy? zwrócić uwagę lekkarzowi na twoja chorobę, może on potrafi znaleść jakis związek, a może definitywnie wykluczy takie powiązanie.
i zasugeruje inne badania....

Tak właśnie zamierzałam zrobić. Jak na nieszczęście przyplątała nam się teraz ospa więc najpierw musimy zająć się tym tematem. A co do lekarki to kazała nam się zgłosić za miesiąc do kontroli i powiedziała, że za wcześnie na jakiekolwiek diagnozy. A ja z doświadczenia już wiem, że trzeba szukać od razu a nie biernie czekać na rozwój wypadków...

Jestem Wam bardzo wdzięczna za tak szybką odpowiedź. Jednocześnie mam nadzieję, że to nie będzie nic groźnego....
Powrót do góry
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 28, 2007 11:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bądźmy dobrej myśli- ściskam Was dziewczyny!!!
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Ninka Very Happy
Powrót do góry
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Nninka.A ja tam wierze że to tylko jakieś przejściowe objawy i wszystko minie.Zdrówka i pomyślnych rezultatów dociekania przyczyn. Zawsze jednak lepiej pewne rzeczy wykluczyć.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam 3mcie sie ..i oby jak najszybciej wszystko sie wyjasniło... zdrówka zycze !!!
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 2:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Ninka dużo zdrówka dla Ciebie i córeczek mam nadzieję że wszystko bedzie dobrze ale swoja droga faktycznie powinnas byc na stałe pod opieka specjalisty bedziesz spokojniejsza pozdrawiam.. Smile Slonko
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, hej, a jak to się stało, że ja się jeszcze nie przywitałam Embarassed Wink
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 12:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ninka, duzo zdrowka dla Ciebie i dla twoich coreczek. Buziak
Powrót do góry
Ninka
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lis 02, 2007 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za ciepłe przyjęcie Smile Fajna jest tu ekipa na forum. Na razie sobie podczytuję.
Wczoraj zauważyłam u małej drugie miejsce dość spore z tyłu głowy. Całkiem łyse:( Do tego z przodu cały obszar znacznie przerzedzony... Jak tylko ospa się skończy idę z nią do lekarza. Badanie krwi chyba będzie konieczne.
Powrót do góry
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 10:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej,hej, Nino! Witam Ciebie serdecznie i zapraszam do naszej Kawiarenki na pogaduchy....
Miłego dnia! Smile
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 06, 2007 8:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cię Ninko!
Koniecznie zwróć uwagę lekarzowi na Twoją chorobą,czy przypadkiem nie ma związku.Łysienie plackowate może mieć związek z chorobą autoimmunologiczną.Organizm wytwarza przeciwciała atakujace własne mieszki włosowe .Trzeba znależć przyczynę.
Natknęłam się w necie,że W Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWIAw Warszawie kierownikiem Kliniki Dermatologii jest prof.dr.hab.Lidia Rudnicka.Metoda leczenia ,którą stosuje pani prof. jest skuteczna. Podaję adres: Centralny Szpital Kliniczny MSWIA w Warszawie ul.Wołoska 137, 02-507 Warszawa.Profesor przyjmuje też ponoć prywatnie,można znależć to w internecie.

pozdrawiam serdecznie.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 06, 2007 3:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Nino ... Smile
Bądź dobrej myśli, przebadaj córeczkę...na razie nie zamartwiaj się...przynajmniej spróbuj...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: