Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 6:04 pm Temat postu: Pączki |
|
|
Pączki Lusi
20 żółtek
ok. 1 l mleka
kostka masła ( stopione)
1 szkl. cukru
1 kg mąki
13 dag drożdży + łyżka cukru -rozetrzeć
arak , kieliszek spirytusu
olej i smalec do smażenia( pół na pół)
wykonanie:
drożdże rozetrzeć z cukrem zostawić aż podrosną
szklankę mąki zaparzyć wrzącym mlekiem
ubić na parze żółtka z cukrem
do mąki dodać mąkę zaparzoną ciepłą , dodać żółtka dodać arak i spirytus
wlać drożdże , stopione letnie masło i dodawać mleka ( na wyczucie)
wyrabiać dokładnie.
zostawić do wyrosnięcia
nadziewać marmoladą , powidłami wyjetymi na noc z lodówki( ja jeszcze je stawiam na parze by były letnie, jak są z lodówki pączki padają
smażyć pod przykryciem, jeszcze rosną i szybciej dochodzą.
no i mają złotą obwódkę.
z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk pączków
( można smażyć na samym smalcu ale czasem do smalcu wkładam kawałki ziemniaków by zmniejszyc temperaturę , by się nie przypiekały za bardzo)
s m a c z n e g o  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 8:27 pm Temat postu: |
|
|
ale żółtkowe te pączusie
no to dla porównania przepis od koleżanki (wychodzi taniej)
Składniki:
- 30 dkg mąki tortowej,
- 20 dkg mąki krupczatki,
- 0,5 paczki drożdży,
- 2 żółtka,
- 1 jajo,
- 4-5 łyżek cukru,
- ok. 300 ml mleka,
- 5 dkg masła,
- 1-2 łyżki octu lub spirytusu,
- szczypta soli,
- gęsty dżem lub marmolada,
- cukier puder,
- Planta.
Przygotowanie:
1. rozrobić drożdże (drożdże+1łyżeczka cukru+trochę ciepłego mleka+1-2 łyżeczki mąki).
2. mąkę wsypać do miski, na wierzch rozczyn, poczekać aż wyrośnie.
3. roztopić masło, lekko zagrzać mleko.
4. gdy drożdże wyrosną - dodać wszystkie składniki oprócz masła, zarobić drewnianą łyżką, ma być dosyć gęste. Najlepiej wyrabiać robotem 10 min (wtedy musi mieć taką gęstość, żeby mikser mógł pracować na najmniejszych obrotach).W czasie pracy miksera dodać masło.
5. odstawić do wyrośnięcia - powinno "wychodzić" z pojemnika do miksowania.
6. kłaść łyżką na stolnicę (ok. 20 szt.).
7. delikatnie nadziewać dżemem lub marmoladą i dokładnie zlepiać.
8. gdy wyrosną - smażyć na małym ogniu na rozgrzanej Plancie.
9. smarować lukrem zrobionym z cukru pudru z odrobiną mleka można dodać startą skórkę pomarańczową.
Uwagi:
Nie obtaczać dużą ilością mąki - bo będzie się paliła w tłuszczu.
Zlepiać dokładnie i kłaść stroną zlepioną do dołu nie przyciskać i nie zgniatać formowanych pączków.
Smażyć/kłaść do dołu najpierw górną stronę pączka, jednocześnie przykrywając naczynie z tłuszczem szczelną przykrywką, przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywać. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 9:39 pm Temat postu: |
|
|
niech wszyscy wstawią swój przepis na pączki i wydamy potem książkę
pt,, Pączki z wilka"  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 10:39 pm Temat postu: |
|
|
tak czy inaczej, ciągle się waham nad pączkami
oponki na 100% będą w dużej ilości-tłusty czwartek
ostatki w klinice spędzę (jak mnie przyjmą)
a jak nie to we wtorek też zaszaleję  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 11:40 am Temat postu: |
|
|
sama nazwa tłusty mi się bardzo nie podoba
wolę już ten wtorek zwany ostatkami.
ja juz sie namysliłam i upiekę pączki w nocy by były swieże na czwartek
i by móc je zabrać do pracy
w domu nie będę się po kryjomu opychać
przecież się odtłuszczam  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Rany!!!!Jestem pełna podziwu dla was dziewczyny, przeczytałam przepisy na pączki i kupie jutro tak po prostu - jak co roku. Może za rok dojrzeję do tak dla mnie skomplikowanych wypieków (wysmażeń???) _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
DorciaR Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 5:07 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiedziałam gdzie ten przepis wrzucić, ale jak pączki to faworki.
Faworki
składniki:
35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder
przepis:
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu.
Źródło!
Faworki robiłam, pycha. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 9:37 pm Temat postu: |
|
|
a ja znowu mam w przepisie wiecej jajek
niedługo kury zaczną strajować
Dorcia dzięki , ja do stukania wałkiem wynajmuję męża
stuka , stuka bardzo duże ilości
potem mrożę ciasto i smażę kiedy chcę
zagniatam ciasto tylko raz w karnawale _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Moja mama robi świetne pączki... Ale wcale za nimi nie tęsknię. Nie zjadłam nic słodkiego od ponad 1,5 roku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 3:21 pm Temat postu: |
|
|
podziwiam  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Jak się dłuższy czas czegoś nie je, zapomina się o istnieniu tego czegoś. Przynajmniej u mnie tak jest. Słodycze przestały mnie kusić już po miesiącu, a chipsy dopiero po pół roku. Teraz przechodzę obok stoisk z tego typu żywnością bez żadnej emocji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 1:07 pm Temat postu: |
|
|
chipsów nie jadam nigdy , ale czasem cos słodkiego albo choć cząsteczke czekolady gorzkiej wrzucić do kawy
od razu inny humor _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Odkopuję temat pączkowy, jako, że za tydzień z kawałkiem Tłusty Czwartek, a ja zamierzam zrobić pierwsze pączki w swoim życiu
Znalazłam fajny przepis na pączki z czekoladą, ale mam pytanie do osób zaprawionych w bojach:
Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki?
[/b] _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly


Dołączył: 24 Wrz 2012 Posty: 487
|
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 12:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio robiłam z tego przepisu to wyszło mi ich 19 takich średnich ale i tak jak smażyłam po 3 to mi się obnudziło i dodam że jest to najprostrzy przepis jaki znalazłam a jak na to że 3 raz w życiu robiłam to naprawde dobre wyszły bo wcześniejsze to bardziej drożdzówki przypominały
http://www.youtube.com/watch?v=TYQ_GL7cong
według siostry Anieli _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly


Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 6572 Skąd: Opolskie
|
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Monia nie mam pojęcia nigdy nie liczyłam a zawsze wychodzi mi inaczej zależnie od wielkości
Pączki z ziemniaków gotowanych;)
Ponoć pyszne i łatwe do zrobienia.
przepis mam od znajomej dostałam rok temu i do dziś nie wypróbowałam
75dkg ziemniaków gotowanych
10dkg drożdży
pół szklanki cukru
1kg mąki
pół margaryny
ziemniaki ciepłe przemielić z drożdżami dodać resztę składników!
smażyć!!!
Smacznego! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|