|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 9:59 pm Temat postu: PIEROGARNIA ; cuda z mąki |
|
|
Zachęcam do zamieszczania sprawdzonych przepisów,charakterystycznych dla każdego regionu- czy to Polski,czy świata-dań tego typu.
Po konsultacji ze "straszną Mod" ,doszłyśmy do wniosku,że co do przepisów tego typu panuje spore rozproszenie.
Pierwszy sprawdzony przepis-podstwa wszelkich wariacji pierogowych
CIASTO
*250ML.ciepłej wody(może byc wrząca),
*1 jajo,
*2 łyżki oleju,
*530 g mąki
*pół łyżeczki soli;
Wiadomo-zagnieść.Gotować od momentu wypłynięcia 3 min.
USZKA INACZEJ
ciasto
*0,5 kg.mąki,
*jajko,
*olej,
*2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*woda(ja biorę naprawdę gorącą,o ciasto należy do tych ciężkich );
farsz
*kiszona kapusta,
*suszone grzyby,
*cebula,
*mogą byc ziarenka jałowca,
*sól,pieprz;
Grzyby ugotwać z odrobiną vegety,odcedzić,wywaru nie wylewać.
Kiszona kapustę pokroić drobno i zasmażyć na odrobinie oleju,dodając drobno poszatkowana cebulkę,grzyby i przyprawy wg uznania-po podsmażeniu zalać wywarem grzybowym,udusić.
Te uszka smaży się na głębokim oleju-wyśmienicie smakuja na zimno(genialne następnego dnia),szczególnie do zupy rybnej,ale to akurat moja ulubiona opcja,do barszczu też sa extra.
Czy macie sprawdzone przepisy na pierożki z pieca  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Nie Sty 16, 2011 7:58 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly


Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 4903 Skąd: kraków
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 6:50 am Temat postu: |
|
|
Marrgo co do przepisu na ciasto pierogowe to ja robie na 1 kg mąki 1/2 l wrzątku 2 łyżki oleju ale bez jajka no boję się że się zetnie od wrzątku...ciasto najlepeij po zagnieceniu odkrawywać po kawałku a resztę do folii bo tylko ciepłe dobrze się wałkuje wykrawa i lepi.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 8:34 am Temat postu: |
|
|
Tak,najlepiej je chowac lub przykrywać. Co do jajka-ja tu dalam wg przepisu i naprawdę jest super-może tylko w Twoich proporcjach zwiększyć ilość oleju trzeba by było do tego jaja  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 9:44 am Temat postu: |
|
|
podstawowe ciasto robię jak KASIAKUC
bez jajek
polecam także pierogi z mąki razowej (na opakowaniu pisze razowa pszenna )
można zrobić z samej lub zmieszać z normalną pszenną;
wtedy dodaję jednak 1-2 jajka
i albo troszkę soli do ciasta albo więcej go gotującej się wody, bo inaczej są takie "niewyraźne"  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly


Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 4903 Skąd: kraków
|
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 3:01 pm Temat postu: |
|
|
Mago o takich pierogach nie wiedziałam nawet nie wiem czy były na świecie pieogów ale musza byc pyszne kto wie może się skusze kiedyś...dobry przepis..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Kasiu,uwierz mi -pierogi "z pieca" sa extra
Z czasem wkleję wiecej przepisów  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Gru 08, 2010 10:11 am Temat postu: |
|
|
PIEROGI RUSKIE PIECZONE
CIASTO:
*500G maki tortowej,
*1 jajko,
*1 żółtko,
*2łyzki oleju,
*1Łyżka cukru,
*50g drożdży,
*3/4 szkl.ciepłego mleka,
*kostka miekkiej margaryny,
*sól do smaku
Wyrobic ciasto drożdżowe-odstawić,by lekko podrosło.
W tym czasie przygotowac farsz;
*600g ugotowanych ziemniaków,
*250g białego sera,
*50g cebuli,
*1 łyżka kaszy manny,
*sól,pieprz
Podsmażyć cebulkę i reszta wiadoma-połączyć skł.do uzyskania gładkiej masy.
Z ciasta formowac pierogi w kształcie bułeczek-nadziewać farszem,na wierzchu posmarowac białkiem-piec na złoty kolor w temp. 170 stopni,ok.30 min.
_________________
MROŻONE PIEROŻKI MIĘSNE Z POMIDORAMI
opakowanie mrożonych pierogów mięsnych,
4 twardych pomidorów,
5 plasterków boczku wędzonego,
duża cebula,
2 łyżki startego sera żółtego,
2 łyżki masła roślinnego;
pierogi ugotować i osączyć;pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki i posolić;dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku i układać rzędami obok siebie pierogi i pomidory;wolne miejsca wypełnić pokrojoną w kostkę cebulą;całość posypać tarta bułką wymieszaną z serem i wiórkami masła;zapiec ok.20min.w temp.200st.
Pieczone pierożki
* opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
*10 dag.suszonych grzybów,
* 2 jaja,
* sól,pieprz,
* 1 cebula,
* olej,
Ciasto francuskie rozmrozić.Grzyby opłukać,namoczyć w letniej wodzie i ugotować kiedy zmiękną.Następnie zemleć je ,dodać jaja,sól,pieprz i podsmażoną cebulkę.Ciasto rozwałkować na 1-2 cm.,wycinac krążki itd.
Ułożyc na blaszce,posmarować rozmąconym jajkiem i piec 30 min. w 220 stopniach. _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Placki do kebaba
składniki:
* 1.5 szkl.mąki,
* 3 łyżeczki oleju(moim zdaniem może być ciut więcej),
* 1/2 szkl.wody ciepłej,
* 1/4 łyżeczki soli;
Łączymy wszystkie składniki-ciasto powinno być elastyczne,miękkie i odchodzić od ręki.Wałkujemy bardzo cienko,po czym wykrawamy duże koła,np.-kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy chwilę.
Resztę znacie
Przepis dziś osobiście testowały nasze żołądki-polecam
stronki -na jednej z nich jest ciekawie wyglądający przepis na chlebek pita :
MojePrzepisy.pl
f.kuchnia.o2.pl
 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Sob Sty 29, 2011 5:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 5:07 pm Temat postu: |
|
|
Placuszki a'lla pizza
składniki:
*4 jaja,
*6 łyżek mąki
z powyższych składników zrobić gęste ,naleśnikowe ciasto i dodać do niego przyprawę do pizzy
*1/2 puszki groszku,
* 1/2 puszki kukurydzy,
* 1/2 pora,
* 15 dkg.pieczarek,
* 2 papryki-zielona i czerwona,
* 2 laski kiełbasy,np.śląskiej,
* 20 dkg.żółtego sera;
Pieczarki,paprykę,kiełbasę pokroić w kostkę,a por w krążki(por radze uprzednio zeszklić przynajmniej prędzej z pieczarkami-ja tak lubię),po czym dodać
kukurydzę,groszek,ser żółty-na koniec wymieszać wszystko z ciastem .
Piec tak jak racuchy-na głębokim oleju,po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku.
Myślę,że każdy ma swoje smaki i spokojnie można zmodyfikować "farsz"-pomysł jest super-koleżanki Kaśki zachwalają bardzo:)
smacznego  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 3:13 pm Temat postu: |
|
|
PIECZARKOWE PIEROŻKI PIECZONE
(z przepisu wychodzi ok. 40 pierożków)
Ciasto:
- 20 dag twarogu
- 7 łyżek mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 dag mąki
- 2 dag drożdży
Farsz:
- 8 dag cebuli
- żółtko
- 50 dag pieczarek
- natka pietruszki
- 4 dag bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Twaróg utrzeć z mlekiem i olejem.
Dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę. Następnie wkruszyć drożdże. Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę i przysmażyć ją na złoty kolor, pod koniec dodać pieczarki i dalej razem smażyć.
Pozostawić do wysudzenia.
Następnie wymieszać z żółtkiem, bułką tartą oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Doprawić pieprzem i solą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie a następnie rozwałkować.
Wycinać kwadraty. Na każdy kwadracić nakładać farsz, zlepić boki po przekątnej ( wychodzi trójkąt). Przygotowane pierogi ułożyć na blaszcze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
Piec w 175 stopniach C. do czasu, aż pierożki nabiorą złocistego lekko brązowego koloru.
Pizza capricciosa
Składniki na ciasto: ( z przepisu wychodzi 1 krążek ciasta, o średnicy 30 cm.)
- 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
- 2/3 szklanki letniej wody (150 ml)
- 2 - 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- oliwa do wysmarowania blaszki
nadzienie:
- sos pomidorowy (użyłam Sosu cygańskiego)
- szynka
- boczek wędzony
- pieczarki
- suszone pomidory
- czosnek
- cebulka
- starty ser żółty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz , oregano
Na ciasto na blaszce ,wpierw wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni pizzy.
Następnie wykładamy pozostałe składniki farszu, na wierzch ser. Całość skrapiamy łyżką oliwy z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 250 stopniach C. ( w termoobiegu),przez 15-20 minut, (ja piekłam 15 min.).
Pizzę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Moja pizza najlepiej smakowała z sosem czosnkowo-koperkowym, własnej produkcji
Sos czosnkowo-koperkowy
- 100 g serka śmietankowego
- kika łyżek jogurtu naturalnego
- garść posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku ( wycisnąć przez praskę)
- odrobina przyprawy jarzynki
Wszyskie składniki wymieszać , tak aby utworzyć płynną ale i lekko gęstawą konsystencję. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
ŹRÓDŁO _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly


Dołączył: 03 Lut 2012 Posty: 1270
|
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 5:18 pm Temat postu: |
|
|
To może dorzucę mój dzisiejszy obiad
Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie śmietanowo-serowym
Ciasto:
proponuję przepisy powyżej bo sama robię zawsze na oko (a tekst "żeby się nie kleiło" albo "ile się wrobi" do wielu nie trafia)
W każdym razie składniki to mąka, wrzątek, sól i jajko.
Farsz:
40dag świeżego, rozdrobnionego szpinaku (poza sezonem brykiet)
20dag serka ricotta (jak nie mam to w zastępstwie daję kostkę chudego twarogu i małą kulkę mozzareli)
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkat.
Troszkę startego parmezanu (w wersji bez mozzareli)
Na rozgrzany olej z gałką wrzucamy posiekany czosnek (nie może się przypiec), dodajemy obgotowany szpinak lub brykiet, zalewamy odrobiną wody i gotujemy chwilkę pod przykryciem, solimy do smaku.
Ricottę (lub twaróg z mozzarelą) rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jeszcze ciepłym szpinakiem dodajemy tarty parmezan. Doprawiamy do smaku.
Jak kleimy i gotujemy pierożki pisać nie muszę
Sos:
duża, słodka śmietanka 30% (samobójstwo wątrobowe)
tarty parmezan (ja daję 1/3 parmezanu, 2/3 zwykłego sera żeby nie było zbyt gorzkie)
sól do smaku
Śmietankę gotujemy aż zacznie gęstnieć, dodajemy tarty ser i doprawiamy do smaku.
Pierożki podaję polane sosem, posypane parmezanem, tartą gałką muszkat. i świeżą bazylią.
Całość mniam  _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

Dołączył: 21 Paź 2014 Posty: 352 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon Gru 29, 2014 11:04 pm Temat postu: |
|
|
KINGA a jaką mąkę użyjesz? gryczaną, ryżową, kukurydzianą? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|