Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 5:00 pm Temat postu: Rumień heliotropowy |
|
|
Jak w temacie Walczył ktoś z tym paskudztwem ?
Od pół roku nic się nie zmienia. Ani leki ( toczniowe, na alergię ) , ani maści ( sterydowe, niesterydowe ) nie pomagają. Oczy puchną, całe powieki purpurowe... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 11:43 pm Temat postu: |
|
|
Katarzynko, ogladalam zdjecia w necie...
Czy u Ciebie zmiany sa drastyczne?
Oczy mam opuchniete ale nie takie fioletowe jak na fotach. Przykro mi, ze Ciebie takie coś dopadlo.
Probowalas ulzyc sobie zimnymi okladami? Ja mam takie cos z metalowa kulka, lekko ogorkowe, zimne jest zawsze i troche ulgi przynosi. Moze i Tobie by pomoglo, choc troche..  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Maj 23, 2014 8:32 am Temat postu: |
|
|
Mam okulary żelowe, przetestuję w weekend. Na szczęście zmiany są tylko na powiekach, a kolor jest... pomidorowy z odcieniem fioletu. Nie zmienia to faktu że atrakcyjnie to to nie wygląda
Dzieki Ewela  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 8:24 am Temat postu: |
|
|
Katarzynko jak tam Twoje poduchy na oczetach?
Czy zimne oklady daja ulge?
Jesli tak to kup sobie taki sztyft o jakim pisalam.( Jesli bedziesz miala problem ze znalezieniem to kupie u siebie i wyske). Zawsze mozesz go miec przy sobie w torebce i sie ratowac do woli.
Czy lekarze wyczerpali juz swoje pomysly ? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Taki rumień widziałam w szpitalu u kobiety z zapaleniem skórno- mięśniowym. Rumień ustąpił po 60 mg encortonu, ale mięśnie nóg i rąk dalej ją bardzo bolały, nie mogła rak podnosić. Czy ktoś badał Cię ostatnio w kierunku zapalenia skórno-mięśniowego? Czy masz zmiany skórne też w innych miejscach ciała? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Ewela - działają jak na razie maści sterydowe czyli jak smaruję to jest względnie , jak nie smaruję to masakra - więc wnioskuję że działają.
Okłady pomagają ale jak jest tak średnio źle, jak jest masakra to pogarsza. Staram się nie dopuszczać do tego żeby było aż tak źle.
Alva - ogólnie jestem cała "kropko-plamiasta" Ale najgorsze zmiany dotyczą oczu. Czekam na zmianę lekarza i wyniki kontrolnego ana. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Kasiu o ile dobrze pamiętam, to właśnie ten rumień jak i wiele innych "ciapek" bywa objawem występującym wyłącznie w zapaleniu skórno-mięśniowym. Rozpoznaje się je m.in. właśnie po tych zmianach. Jeżeli nie masz zdiagnozowane tego, oczaj w necie co występuje i sprawdź swoje ciałko  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 8:57 pm Temat postu: |
|
|
abi w zapaleniu skórno- mięsniowym głowną przyczyną i najważniejszym objawem jest osłabienie siły mięsniowej która obejmuje tez zajęcie przełyku , mięsni oddechowych , sródmiązszowe włoknienie płuc , zmiany na skorze sa dodatkiem _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Monika chodziło mi o ten rumień i inne zmiany skórne charakterystyczne w tej chorobie.
Cytat: |
- zmiany rumieniowe w obrębie twarzy z nasilonym obrzękiem i rumieniem w okolicy oczodołów („rzekome okulary”, "heliotrop") - jest to objaw patognomiczny,
- grudki Gottrona - sinawe grudki na powierzchni wyprostnej stawów - międzypaliczkowych i śródręczno-paliczkowych - objaw patognomiczny,
- objaw Gottrona - rumieniowe plamy lub zmiany rumieniowo-obrzękowe na powierzchni wyprostnej stawów międzypaliczkowych i śródręczno-paliczkowych - objaw patognomiczny, |
Osłabienie mięśni jak i zajęcie narządów bywa w wielu chorobach, lecz taki rumień na powiekach już nie[/quote] _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2014 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Ta babka, z którą leżałam miała znaczne osłabienie i ból kończyn górnych i dolnych, ale bez problemów z oddychaniem czy przełykaniem. Miała robione HRCT płuc, bez zmian było. Miała też zmiany na skórze nóg- na udach w okolicy majtek oraz w okolicach łokci. Wyglądało to jak strupy.Typowe jest wysokie CK w takim zapaleniu, wysokie OB, CRP często. Myślę , że przy objawie takiego rumienia trzeba by może się jednak położyć na kilka dni do szpitala i zrobić przegląd organizmu, włączyć agresywniejsze może leczenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Maj 28, 2014 5:48 am Temat postu: |
|
|
Dzięki, badania są ok, do końca tygodnia będę miała ana.
Kilka razy w kadencji mojej choroby miałam zapalenie mięśni a raz nawet tkanki tłuszczowej(!) ale teraz jest ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chilled Kadet

|
Wysłany: Sro Mar 04, 2020 12:04 pm Temat postu: |
|
|
No to chyba mnie też to dopadło .. opuchnięta cala prawa powieka i pomiędzy brwiami, do tego trochę zaczerwienione poliki ale nie mocno .. 2 lata temu po takim czymś wywaliło mi czerwone placki na policzkach, to mógł być toczniowy motyl .. ale wtedy nie miałam pojęcia co to i nie skojarzyłam.
Mam termin na szpital na 18 marca, myślicie, że mogę czekać czy iść gdzieś już ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 04, 2020 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Może warto pokazać lekarzowi co by do 18 nie zeszlo ewentualnie porobić warto fotki jak to wygląda by mieć dokumentacje.
Dużo zdrowia życzę i pozdrawiam serdecznie _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chilled Kadet

|
Wysłany: Czw Mar 05, 2020 10:20 am Temat postu: |
|
|
Dorwałam na dziś termin ale u dermatologa. Do reumatologa nie ma miejsc na 2 tyg! Luxmed schodzi na psy
Mam nadzieję, że dermatolog pomoże .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 05, 2020 10:48 am Temat postu: |
|
|
Oby pomógł daj znać co wydumał trzymaj kciuki _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|