Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2005 9:01 pm Temat postu: Plaquenil, QUENSYL |
|
|
Witam mam pytanie czy ktoś się spotkał z tym własnie lekiem ..
jak mozna to kilka slów na ten temat ..
wiem tylko tyle ,ze jest to lek przeciwko malaryczny ..
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2005 7:24 am Temat postu: |
|
|
Plaquenil (hydroksychlorochina) to taka ulepszona Arachina (chlorochina), czyli lek przeciwmalaryczny stosowany także w chorobach reumatycznych, jej mechanizm działania opiera się na zdolności do hamowania replikacji DNA i zmniejszenia produkcji immunoglobulin.
Z tego co czytałam jest skuteczny przy leczeniu zmian skórnych.
Niestety jak każdy lek obarczony jest możliwościami różnych skutków ubocznych np.
- złogi w rogówce
- retionopatia
- uszkodzenie szpiku
- zaburzenie ze strony przewodu pokarmowego
jednak jest bezpieczniejszy niż Arechina i podobno nie ma tak szkodliwego wpływu na oczy (choć okresowe kontrole okulistyczne pewnie będą potrzebne, ale to lekarz prowadzący powinien ci powiedzieć jak często)
poczytaj jeszcze:
Encyklopedia leków - Plaquenil
Leczenie chorób reumatycznych
na forum:
Skąd plaquenil?
Leki - warto wiedzieć/nie wiedzieć
Leki - co wam podają?
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sob Paź 22, 2005 10:49 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dorota Ka Senior

|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2005 4:12 pm Temat postu: |
|
|
Ja też biorę plaquenil i narazie jest ok. jeśli tak można powiedziec troszkę słoneczko przyświeciło i zaczynają się robić plamki ale co na to poradzimy taka nasza motylkowa uroda.Pozdrawiam Dorota |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izaaa Junior

|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2005 7:29 pm Temat postu: |
|
|
Hm...ale jest lepszy od arechiny?....też właśnie zasugerowano mi taki lek, dzięki Waszym informacjom wiem coś więcej....i super!
Stokrotne dzięki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dorota Ka Senior

|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2005 2:12 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli możesz to spróbuj zastosować plaquenil zapewne nie zaszkodzi a pomóc może.Zawsze można go odstawić. Pozdro Dorota |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 1:11 pm Temat postu: |
|
|
witam prubowałam czytać stare watki tutaj ale nic mi nie wyskakuje posty nie istnieją szkoda..:... da się cos z tym zrobić .. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 2:24 pm Temat postu: |
|
|
poprawilam już odnośniki, tamte wątki zniknęły prawdopodobnie w trakcie remanentu ale co dziwne na starym forum też ich nie mogą znaleźć...
za to masz PLUS u moda, że poszukałaś zanim zadałas pytanie. Brawo |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 4:23 pm Temat postu: |
|
|
niop najpierw szukam potem jak nic nie znajduje to zadaje pytanie ... juz inne posty czytałam i doczytałam..... dzięki sliczne...   _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdusia Junior

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 5:09 pm Temat postu: |
|
|
czesc biore plaouenil od 1.5 roku i jest ok oprocz plam na calym ciele po sloneczku, ale taka juz nasza uroda!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dagmara Kadet

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 10:37 am Temat postu: |
|
|
a jak wyglada to cenowo w porownaniu do arechiny? [/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 10:47 am Temat postu: |
|
|
przeczytaj do końca ten wątek, tam jest odpowiedź:
Skąd Plaquenil? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dagmara Kadet

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2005 11:12 am Temat postu: |
|
|
Dzieki, cenowo to nawet bym przezyla ale ta procedura? Sprowadzam sobie calcort wiec moze i plaquenil tez by mozna ale jakos nie mam juz ochoty do martwienia sie o jeszcze jeden zapas leku. Juz chyba sobie arechine zostawie, chyba po niej nie padne Mam jeszcze pytanie, na ktore nie znalazlam odpowiedzi w wyszukiwarce, bo pewnie zle szukalam. Czy wrastajace wlosy maja cos wspolnego z toczniem? Zbliza sie zima a u mnie momentalnie, chyba pod wplywem zimna, zaczynaja sie ztym problemy. W lecie jakos mi to specjalnie nie dokucza. Bardzo pomaga smarowanie balsamami i oliwkami, ale wieczorami to ja nie mam sily sie do lozka doczolgac a rano lece do pracy na 7 i jeszcze dzieci zaprowadzic wiec odpada. Po weekendowej balsamowej kuracji 2 dni jest spokoj a potem to samo. Musze poruszyc ten problem na kolejnej wizycie u lekarza. Myslalam, ze arechina cos pomoze ale ona tylko na skore glowy ma u mnie wplyw. Prosze o jakies moze odnosniki albo moze ktos ma jakas recepte? Moze obdarcie ze skory? [/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jagienka Junior

|
Wysłany: Wto Lis 01, 2005 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Ja biore plaquenil juz pare dobrych lat. Ma on rzeczywiscie pomoc na skore, i tak jest. Moja twarz nie ma teraz zadnych plam. Dostaje je jednak na palcach u rak oraz na stopach. Pojawia sie to zawsze jak zaczynaja sie chlodne dni, albo moze suche powietrze, bo to idzie w parze.
Chodze na kontrolne badanie co 6 miesiecy do okulisty, a takze co dwa lata badanie kosci (bone density test). Jak do tej pory nie mam zadnych skutkow ubocznych od brania tego leku.
Zapomnialam jeszcze napisac, ze biore 400mg 5 razy w tygodniu i 200mg 2 razy w tygodniu.
Pozdrawiam,
Jaga |
|
Powrót do góry |
|
 |
monika.kala Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Znalazlam ten stary watek o tym leku i mam pytanie.
Moj reumatolog przepisal mi ten lek.Jakies trzy tygodnie temu tydzien przed moimi wakacjami.Dostalam takie uczulenie cala w czerwonych plamach a twarz czerwona jak burak.Najpierw myslalam ze to uczulenie po antybiotyku ale tak zebralam fakty ze to uczulenie zaczelo sie dwa dni po tym jak rozpoczelam Plaquenil.Tydzien sie meczylam w koncu przeslalam brac po czterech dniach wszystko zniknelo.
Skontaktowalam sie z lekarzem a ona mowi ze mam sprobowac jeszcze raz bo moj organizm moze nie byc juz tak wrazliwy na ten lek.
Teraz siedze i mysle sprobowac czy nie.Wlasciwie od poczatku jakos nie jestem nastawiona dobrze do tego leku.jakos mnie niepokoi intuicja?
Moze moglibyscie mi cos doradzic?
Monika kala |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 4:58 pm Temat postu: |
|
|
najlepiej skonsultuj sie z twoim lekarzem , nie bierz tego jesli chociaz masz cien podejrzenia ze to własnie on był przyczyną, nie warto ryzykować, i wcale nie jest powiedziane ,że jak komus nie szkodzi to tobie tez nie bedzie, ja sama jestem uczulona na leki , na sporo leków ,z ktorych częśc biorą wszyscy i jest ok, organizm to złożona materia, i byc może włsnie tobie nie wszystko pasuje, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|