|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 6:09 pm Temat postu: |
|
|
nie , nie znam ,
wiem tylko ze robi się je pól na pól z miesem oraz filtem z ryby,wszystko się mieli dodoaje do tego jajko, formuje kulku i smazy w oleju a potem wkladzdo zaprawy octowej takiej jak na sledzie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 9:48 pm Temat postu: |
|
|
a o to dwa przepisy na śledzie:
1.płaty wymoczyć, skropić sokiem z cytryny, poroić w romby, układać w naczyniu przesypując pokrojonym czosnkiem i majerankiem, zalać olejem, wstawić do lodówki(mogą stać miesiąc ale tyle nie wytrzymują ))
na półmisek obsypać dookoła cebulką.
2. 4 cebule pokroic w kosteczkę , zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli, 3-4 łyżki octu, 4 łyżki cukru, 8 ziarenek ziela angielskiego 8 listków laurowych, mozna wsypać pieprz ziarnisty albo wsypać mielony potem.
doprowadzić wszystko do wrzenia i wyłączyć, wystudzić , dodać 2 duże jabłka z czerwoną skórką, wymieszać to z majonezem(4- 5 łyżek)
wstawić do lodówki, obkładać śledzie (wyjęte z oleju lub solonej zalewy)przed podaniem taką sałatką, przybrać natką.
s m a c z n e g o _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Wigilijne śledzie z miodem
Skladniki: paczka śledzi (pokroić na kawałki), 2-3 średnie cebule (obrać i pokroić w połkrążki), 2 łyżki miodu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki normalnego ketchupu, 1-2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Cebule podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, ketchup i miód, odstawić do ostudzenia i następnie wymieszać z pokrojonymi śledziami. Przed podaniem odstawić na 24 godziny. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Monia - dziękuję Na pewno zrobię, to zawsze coś nowego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Ach, śledzie należy najpierw wymoczyć. Ja nie wymoczyłam i są za słone, wcale tego miodu nie czuć. Na święta zrobię jeszcze raz, tym razem prawidłowo  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2014 7:04 pm Temat postu: |
|
|
Podbijam!
Niedługo nadejdzie czas "śledziowania". A śledziki w miodzie powyższe są godne uwagi Polecam! Aż mi się zachciało, chyba zrobię dla zaprawy przed świętami  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2014 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Monia masz rację śledziowanie tuż,tuż...  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

Dołączył: 08 Lip 2014 Posty: 405
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 6:47 pm Temat postu: |
|
|
To ja Wam wrzucę ciasto, które robiłam na ten weekend, jest pracochłonne ale uwierzcie mi że warto
Składniki na kruche ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
350 g masła, zimnego
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Ponadto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
Krem:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacznej
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
150 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki
Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych. Posypać orzechami
Białka ubić w misie miksera na sztywną masę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Połowę ubitych białek nałożyć na powidła*.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut. W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego by powstały dwa jednakowe blaty.
Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Stopniowo dodawać alkohol, ucierając.
Wykonanie
Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
75 g masła
150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną
W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polać po cieście.
Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.
* białka również dzielę na pół, by ich druga połowa nie czekała na upieczenie pierwszego placka (mogłyby podejść wodą);
Smacznego . |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

Dołączył: 08 Lip 2014 Posty: 405
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 6:49 pm Temat postu: |
|
|
I Pani Walewska jest to oryginał, na którym został stworzony ten jesienny, Walewska zrobiła furorę w zeszłym roku na święta:)
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego*
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego**
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego
* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)
** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

Dołączył: 08 Lip 2014 Posty: 405
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 6:56 pm Temat postu: |
|
|
A i jeszcze mi się przypomniało, w tych ciastach do kremu ja dodaję ekstrakt z wanilii, polecam bo to cud miód, i nadaje się do większości ciast i kremów, a robi się go tak:
8 lasek wanilii wrzucić do słoika, takich całych nie przekrojonych, zalać pół litra wódki i odstawić w ciemne miejsce, taki ekstrakt dobrze by leżakował około miesiąca, wtedy jest najbardziej intensywny, Ja robię jeszcze sama cukier waniliowy więc dodatkowo wrzuciłam te wykorzystane laski, do mojego ekstraktu:) Po jakimś czasie kiedy on jest taki intensywny można dolać wódeczki:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly


Dołączył: 25 Lut 2012 Posty: 2773 Skąd: RP
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2014 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Monia85 twoj przepis na sledzie wigilijne sa rewelacjne,pycha...dzieki _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2014 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Aniu, też je uwielbiam, już stoją gotowe w lodówce  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2012 Posty: 1458
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2014 10:01 pm Temat postu: |
|
|
U mnie też! I u taty też (podzieliłam się przepisem)!
A pojutrze część powędruje do cioci Marysi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|