Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

moja twardzina w wersji ograniczonej :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 24, 2006 6:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadza się. Czy lekarz nic Ci nie wspominał? Ja przy każdej wizycie słucham konkretnego wykładu nt. co i jak stosować. Dermovate jest lekiem opartym na hormonie kortykosteroidowym. Silna sprawa. W każdym razie, miałem stosować przez trzy tygodnie, ale co dwa dni. Potem przerwa. Zdecydowanie spróbuj odwiedzić innego lekarza. Dla spokoju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Szemek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio rozmyślałem nad pobraniem wycinka do badań. Jak odbywa się taki zabieg i czy są jakieś przeciwskazania albo ujemne skutki Question Proszę o odpowiedzi, bo moja mama nakreśliła mi jakąś czarną wizję tego zabiegu jakby to miała być jakąś bardzo ryzykowna operacja Confused, więc chciałbym ją jakoś uspokoić w tym temacie. Z góry dzięki za wszelki odzew w tej sprawie.
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi zapewne o wycinek skórno-mięśniowy? Spokojnie, to akurat drobnostka - odbywa się od zewnątrz. Wycinają b. niewielki fragment skalpelem i tyle. W zasadzie nie ma czego opisywać Laughing
Powrót do góry
Szemek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki Robert, pokażę mamie ten post i się uspokoi Very Happy
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spoko, najpierw miejscowo znieczulają, wydziabują kawałek mięska a potem jeśli trzeba zakładają ze 2-3 szwy (ja miałam wycinek z łydki i 4 pętelki gratis Wink ).
to naprawdę drobiazg, nie jest to krwawa jatka w pełnej narkozie! Laughing

Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sob Lis 25, 2006 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przebiega to szybko i nie ma jakiś specjanych objawów po samym zabiegu, ot moze trochę poboleć, wystarczy paracetamol i ból zniknie, po kilku dniach wyciągną szwy i ok, żadna tam opercja , wytarczy jeden zastrzyk na znieczulenie miejscowe i ok , nie masz sie czym matrwić, a wycinek może sporo wykazać , nie ma żadych przeciwskazań aby tego nie można było zrobić,
Szemek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 27, 2006 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio czytałem, że można stosować krioterapię w problemach skórnych w określonych przypadkach. Może ktoś z Was był na takiej terapii ??? Ja nie mogę skorzystać, bo mam także niedoczynność tarczycy (leczę się już od 12 lat), które mnie wyklucza z tego sposobu leczenia.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 27, 2006 5:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest więcej czynnikw wykluczających takie lecznie ,ale zanam parę osób które korzystały z tego typu lecznia ,tutaj chodziło o leczenie bólu, pomagało zwykle na dosyć długi okres czasu,a pacjnci byli bardzo zdowoleni ale nam tez osobę która doatała wstrząsu po wyjciu z komory , dlatego trzeba dokładnie rozważyc stosowanie tego typu lecznia, tylko ze swoim lekarzem , nigdy nie wolno samemu decydować
Szemek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 10:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowy Rok się zaczął i jak tak patrzę tak na swoją twardzinkę to widzę, że trochę przybladła Wink . Skóra w tym miejscu już nie różni się tak bardzo od zdrowej skóry: kolor zbliżony do reszty i wydaje się to miejsce trochę miększe. Jak na moje oko, to jest dobrze Cool
Powrót do góry
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 2:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oby tak dalej, Szemek!!!
Trzymam kciuki!!!
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 6:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KRIOTERAPIA - PRZECIWWSKAZANIA:

Przeciwwskazania bezwzględne to:
nietolerancja zimna

ciężkie choroby serca i układu krążenia, np. niewydolność krążenia, zburzenia rytmu serca, stan po zawale mięśnia serca

nadciśnienie nieuregulowane

krioglobulinemia

kriofibrynogemia

choroba Raynauda

hemoglobulinuria napadowa

ropno-zgorzelinowe zmiany skórne

agammaglobulinemia

choroby ośrodkowego układu nerwowego

neuropatie układu współczulnego

niedoczynność tarczycy

miejscowe zaburzenia ukrwienia

znaczna niedokrwistość

działanie leków, zwłaszcza neuroleptyków i alkoholu

wyniszczenie i wychłodzenie organizmu

zaawansowana miażdżyca, zaburzenia mikrokrążenia tkanek w miażdżycy zrostowej tętnic, cukrzycy) w przewlekłej niewydolności żylnej

choroba nowotworowa

zespół Prinzmetala

obecność miejscowych odmrożeń

uszkodzenia skóry

choroby nerek i pęcherza moczowego

choroby neurologiczne: parestezje, polineuropatie

bardzo młody wiek pacjenta (dzieci do lat 10) (dyskusyjne)

Przeciwwskazania względne to:

wiek powyżej 65 lat

przebyte zakrzepy żylne i zatory tętnic obwodowych

nadmierna labilność emocjonalna wyrażająca się m.in. nadmierną potliwością skóry

Ja odpadłam w przedbiegach ze względu na zaburzenia rytmu serca , brałam zabiegi miejscowe na stawy kolanowe, ale coś mój rzs-ik nie był zachwycony Confused jednemu osobnikowi pomoże innemu nie.
Pozdrawiam życząc zdrowia w Nowym piekniejszym Roczku Very Happy
Powrót do góry
Szemek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 17, 2007 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio zakończyłem współpracę z panem doktorem i dzisiaj miałem wizytę u pani doktor Młynarczyk w rzeszowskiej przychodni w "Medyku". Pani zaleciła zastosowanie maści Protopic, dostałem jeszcze do zestawu medykamentów: maść robioną do natłuszczanie mojej skórki i witaminę młodości Wink E. Na wstępie wizyty pani poleciła zrobienie badań na boreliozę (podobno standardowe badanie na początek). Za tydzień kolejna wizyta i bardzo możliwe, że ferie będę spędzał sobie w szpitalu.
Powrót do góry
sawona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Sty 17, 2007 9:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę Przemku, że trafiłeś pod dobrą opiekę Smile . Zastanawiam się tylko co będzie z Tobą po kuracji odmładzającej Laughing . A tak serio odnośnie wczorajszego artykułu - witamina E ma właśnie silne działanie przeciwutleniające, a więc cytoprotekcyjne (chroniące komórkę). Od kilku lat również ją zażywam (pod różnymi postaciami) w dużych dawkach. Nie tak dawno ukazała się w aptekach witamina E naturalna (Tokovit E), która wykazuje znacznie silniejsze działanie biologiczne od tej syntetycznej. W sklerodermii niektórzy zalecają też inne źródła naturalne tej witaminy np: Piascledina (jest znacznie droższa) czy jak obecnie w moim przypadku - Biogal (olej z ogórecznika lekarskiego zawierający m.inn. duże ilości wit. E i F).

Co do badań na boreliozę, to faktycznie powinno być ono standardowo wykonywane przy diagnostyce schorzeń reumatycznych. Choć w moim przypadku miałam je zlecone dopiero rok po stwierdzeniu sklerodermii, gdy byłam na konsultacji w Monachium. U mnie wyszedł wynik ujemny, mimo wcześniejszego, częstego kontaktu z kleszczami.
Życzę Ci zdrówka i mam nadzieję, że będziesz miał dobre ferie niezależnie od okoliczności Very Happy .
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 9:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Informuj o postępach diagnostyki. Widzę, że u Ciebie nieco inaczej przebiega. Czy pani dr zleciła tylko badania w kierunku boreliozy, czy również inne? Mnie "prześwietlili" całościowo już w szpitalu. Po wakacjach na Oddziale lekarz zlecał już badania. Nie warto bronić się przed szpitalem, jeśli ma to pomóc w przyspieszeniu procedury "leczenia". I tak termin miałbyś w miarę przyzwoity - zimy nie widać, więc niewiele stracisz. Mi wypadło w czerwcu... Ciepło, słonecznie... ludzie psy na spacer wyprowadzali - przez okno można było zobaczyć, a tu kicha - żadnej przepustki, spacerku... nic. Laughing Ze świętowania obrony mgr też nic nie wyszło.
Badania na boreliozę są w zestawie standardowych. Podejrzewa się przecież udział krętek w całym procesie chorobowym. U mnie też było czysto. Z kleszczami nie miałem bliskiego kontaktu.

PS. Sawona, podanie Piascledine nie ma na celu aplikowania poprzez ten lek samej witaminy E (mimo, iż jeden ze składników - olej sojowy - zawiera kwas linolowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wit. E), ale chodzi przecież o łagodzenie zwyrodnieniowego uszkodzenia chrząstki stawowej i związanego z nim bólu, czyli usprawnienie aparatu ruchowego osoby chorej. To jest główny cel działania. Chodzi tutaj jednak o działanie wspomagajace w chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz w towarzyszących jej bólach artrozowych. Nikt przecież nie podaje tego leku zamiast konkretnych preparatów zawierających witaminę E.
Fakt, cena zaporowa - za 30 tabletek średnio 100pln wypada z kieszeni Rolling Eyes Bez recepty i bez zniżki.
Na początek oprócz Piascledine dostałem też zestaw witaminy A+E. Oba przyjmowane równolegle. Oczywiście na poprawę stanu zewnętrznej "powłoki".
Powrót do góry
Szemek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co się dowiedziałem od pani doktor to badanie ma wykluczyć ogniska zapalne. Zapytała się również o stan mojego uzębienia. może zęby nie są jak perełki, ale na razie jest wszystko jest w porządku (chociaż przydałoby się już odwiedzić dentystę, bo zapomni jak wyglądam Wink )

Ostatnio zmieniony przez Szemek dnia Czw Sty 18, 2007 2:39 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: