Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Monika, a czy u Ciebie wyszly zmiany w rezonansie magnetycznym, czy TK??????(zmiany dymilizacyjne czy jakos tak...), bo ja mam czysto a jednak zaburzenia rownowagi, koncentracji mialam i mam ale teraz w mniejszym stopniu, natomiast w EEG mam zmiany niewielkiego stopnia i ostatnio lekarz mysli o wprowadzeniu mi depakiny przed czym ja sie bardzo bronie, bo slyszalam o dosc powaznych skutkach ubocznych...nadmienie, ze nie mam typowych objawow padaczki, choc slyszalam, ze jak sie ma zmiany czolowe, to nie musi byc napadow typu drgawek, tylko moga byc zaburzenia swiadomosci, pamieci, co czasami mi sie zdarzalo bardziej z pamiecia i rownowaga. Pozdrawiam serdecznie z pieknego Zakopanego gdzie aktualnie jestem na urlopie  _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 6:55 pm Temat postu: |
|
|
nie trzeba miec typowych napadow drgawek czy utraty przytomności aby stwierdzic padaczke, ma ona rozne oblicza, nie tylko te ktore sa widoczne
ja mam zmianyw mozgu ktore wyszły w rezonansie magetycznym oraz EEG, biorę leki na padaczke oraz na ukrwienie mozgu , miałam tylko raz pełny napad padaczkowy z utratą przytomności na samym początku choroby,teraz wygląda to inaczej, czyli okresy wyłączenia , jakby urwany film, oraz same drgawki po lekach ktore biore ustąpiło
takie uraty pamięci tez moga swiadczyc o padaczce jesli jeszcze znajduje to potwierdzenie w badaniach to moga być potrzebne leki _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 7:35 pm Temat postu: |
|
|
jej popołudniu przejrzałam swój stary zeszyt z wynikami i wpisami lekarza i byłam w szoku jak policzyłam dawki
łykałam co dzień 16 tabletek Encortonu 5mg co daje 80mg  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina7 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 7:57 pm Temat postu: |
|
|
ja jak mialam ostre zaostrzenie to dostawałam ponad 70 mg encortonu pozniej zchodzilam 40,35,30,25,20 a obecnie biore 10 mg. co drugi dzien co wychodzi srednio 5 mg dziennie.Juz prawie rok nie ma sladu bialka w moczu _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Karolina7 z 70 mg encortonu odrazu zeszlas na 40 mg??? nie schodzilas stopniowo???
Kinga- bralas 80 mg entka na tydzien, czy dziennie??? Przy jakiej wadze??  _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 8:32 pm Temat postu: |
|
|
80mg dziennie
a ważyłam ok 58kg
masakra... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Ojej to rzeczywiscie duzo, musialas sie fatalnie czuc...Czytalam gdzies, ze przy duzych dawkach sterydow moze nawet dojsc do zatrzymania akcji serca i troche mnie to przerazilo(chyba jestem stracholcem) ale skoro braliscie takie dawki przy takiej wadze, to mi jeszcze daleko  _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 4:21 pm Temat postu: |
|
|
80mg... Bożeeeeeeee  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 6:15 pm Temat postu: |
|
|
ja miałam 90 mg przez okres 5 miesiecy , a wazyłam wtedy 50 kg, czasmi trzba na jakiś okres byc na takich dawkach jesli nic nie pomaga, zaczynałam od 60 mg
przy dawce 90 mg miałam wrazenie jakby stalowa obrecz opasywała mi pluca, takie dawki wprowadza się raczej w szpitalu, aby moc reagowac gdyby cos złego się działo, puchałam bardzo, i od razu wyskoczyło nadcisniene, oraz trachykardia _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 7:54 pm Temat postu: |
|
|
a ja nie puchłam i ciśnienie miałam ok
nawet sobie nie zdawałam sprawy że to 80mg, teraz to policzyłam...
brałam rano 10 tabletek a w południe 6
a wszystkie z trójkącikiem-to 5mg
z resztą jak patrzę na dawkowanie, to strasznie pokręcone miałam-tak jak lekarka pediatra w poradni
a jak schodziałam z 60mg/24h na 60mg/48h-to odbyło się to z dnia na dzień  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Kinga, to duzo bralas - a co to bylo? encortonik? Poza tym bralas dwa razy dziennie a slyszalam, ze lepiej dla zdrowia jest brac tylko rano. Dziewczyny, czy robilo Wam sie zgrubienie przy szyii???? Zeszlo przy zmniejszeniu dawki? a policzki chomikowate mialyscie po enkortonie, czy tylko metypred tak cudownie wzbogaca nasza urode???
Monika, 90 mg ale encortonu czy metypredu? dostawalas to w podzielonych dzialkach jak mniemam, czy wszystko naraz lykalas??? Ehhhh
edytowano w celu połączenia dwóch postów.
prośba o samodzielne korzystaniez opcji EDIT. _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 10:36 pm Temat postu: |
|
|
ja encortonik
po zmniejszeni dawek buzia tez sie zmniejszała-a tak to księżyc w podwójnej pełni
jak kiedyś przeszłam na metypred to dodatkowo mnie strasznie wysypałao czyt. wypryszczyło
i wróciłam na encorton, który tego u mnie nie powoduje _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 11:04 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
ja encortonik
po zmniejszeni dawek buzia tez sie zmniejszała-a tak to księżyc w podwójnej pełni
jak kiedyś przeszłam na metypred to dodatkowo mnie strasznie wysypałao czyt. wypryszczyło
i wróciłam na encorton, który tego u mnie nie powoduje |
buzka w pelni to standardzik ale metypred jescze powoduje napompowane policzki, wiesz o czym mowie??? _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 3:25 pm Temat postu: |
|
|
jesli beirze się tak duze dawki to dzieli się je na dwie czesci większa rano , a ta mniejsza na wieczor a raczej pozne popoludnie do godz 17
encorton 5 ma albo miał trojkącik  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwona38883 Kadet

|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Ja od czerwca biorę calcort, 12 mg(2 tabletki) dziennie, do tego 2x dziennie calperos, 1 x polprazol i od niedawna zapisano mi enarenal 1 tabl. gdyż w czasie kiedy jestem w szpitalu na kolejne pulsy endoksanu+ solumedrolu mam wysokie ciśnienie(dotychczas zawsze było w normie), ważę obecnie 69 kg,waga się zwiekszyla o 2,3 kg ale to z powodu rzucenia palenia bardziej, jedyny problem mam własnie z buzią która siłą rzeczy trochę się zaokrągliła.
Zastanawiam się czy jest szansa aby twarz wróciła do normy???
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|