Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam Wszystkich!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Gru 03, 2007 12:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smile Jeszcze raz dziękuję serdecznie za mile powitania. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 06, 2007 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, hej Exclamation Skąd ja znam ten brak diagnozy... Trzymaj się cieplutko Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 06, 2007 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ty też. Smile
Powrót do góry
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 06, 2007 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy
Powrót do góry
monia n
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 06, 2007 10:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam z uśmiechem na twarzy Very Happy Very Happy Very Happy
ilę ludzi jest na tej stronce...... Shocked
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 06, 2007 11:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka, też Cię witam serdecznie. Brak diagnozy.....hmmmm Rolling Eyes . Dużo nas. Ja także nie mam diagnozy. Ale co najważniejsze ktoś się Tobą zajął i zaczęły sie poszukiwania. Co często się słyszy że nawet niektóre osoby czekają na diagnozę 8 lat, więc daleka droga, ale może też bliska bo niektóre były zdiagnozowane już po 3 miesiącach. Najważniesze to cierpliwość i dystans. Więc także życzę Ci tego jak i szybkiej diagnozy i leczenia. Trzymaj się.
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 06, 2007 11:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o samą diagnozę, to chyba będzie proste, albo mam te przeciwciała i jestem chora, albo nie, prawda? Na wyniki muszę cierpliwie poczekać jeszcze ze dwa tygodnie. Potem... Nie wiem.
Powrót do góry
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 07, 2007 12:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem w tym, że wcale p/ciał możesz nie mieć Confused Ja mam zupełnie czystą krew i oprócz odchyleń w morfologii, niewielkich z resztą, nic złego w krwi się nie dzieje...Ale gorączki, bóle i zapalenie stawów skądś się wzięły Confused Niestety, lekarze nie potrafią postawić diagnozy, ale ponieważ ewidentnie coś się dzieje, zaczęli mnie leczyć...
W tym sęk, że to wcale nie jest takie proste...
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 07, 2007 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hihi Sugar napisałaś jak wielu lekarzy uważa. Przeciwciała są - jesteś chora. Przeciwciał nie ma - nie jesteś chora. Tak jak pisze Ani to nie jest takie proste. Gdyby było tak jak piszesz to większość nie zdiagnozowanych było by zdiagnozowanych. A tych co narzekają na jakieś bóle i dolegliwości zaczeli by leczyć psychiatrycznie. Czasami choroba rozwija się latami, tli. A czasami nie ma żadnych symptomów a jak się rozwinie to na całego. Chociaż nie ma nigdy pewności czy się rozwinie i jak długo ten proces trwa. Nawet tak bywa że choroba nie daje o sobie znać długo - remisja. To wszystko zależy od tego jaki mamy organizm.
A na wyniki musisz czekać i już coś będzie wiadomo. Najważniejsze że ktoś się Tobą zajął i już pierwszy poważniejszy krok w celu wyleczenia Ciebie.
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 07, 2007 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcecie powiedzieć, że mogę nie mieć tych przeciwciał, a mimo to mieć tocznia? Shocked
Powrót do góry
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Gru 10, 2007 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, widzę, że to było głupie pytanie, bo nikt nie odpowiedział.
Powrót do góry
Jagusia
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Gru 10, 2007 10:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Sugar.Nie martw sie tak bardzo bo z ta choraba da sie zyc.Ja mam trzy lata zdjagnozowanego tocznia,na poczatku panikowalam jak przeczytalam ile sie zyje z motylkiem,czasy sie zmienily i wszystko idzie do przodu.To nie jest koniec świata.Ja sobie zawsze tłumacze ze ludzie maja gorsze problemy i od razu jest mi lepiej. moze byc tak ze u Ciebie poza tym ze potwierdza diagnoze nic sie nie bedzie dzialo.Wiec nosek do gory,Bużka.
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sugar napisał:
Ok, widzę, że to było głupie pytanie, bo nikt nie odpowiedział.

nie głupie pytanie, a może jedynie w nienajlepszym miejscu Confused kto sie spodziewa rzeczowych dyskusji w wątku powitalnym, sorry, ale zaglądam tu zwykle raz na dzieńdobry i koniec...
po to są inne tematyczne działy - np. specjalnie stworzony i przyklejony żeby nikt nie przeoczył pt. Przeciwciała Wink

polecam tez podręczk dla toczniowców:

Toczeń.Choroba podstępna - znajdziesz tam wiele odpowiedzi i przystępne wytłumaczenie m.in znaczenia przeciwciał w tej chorobie.

co do twojego pytania to nie bardzo wiem o które pciała pytasz. o antyDNA czy o ANA?
co do pierwszych - są specyficzne, ale nie występują u wszystkich toczniowców, wg różnych żródeł częstośc ich występowania szacuje sie na 40-70 % chorych - więc tak , możesz mieć tocznia i negatywny wynik badań na pciała antyDNA. jednak jeśli wynik jest pozytywny to najprowdopodobniej świadczy właśnie o toczniu.
ANA - są bardzo niespecyficzne, mogą występować u toczniowców, ale ich obecnośc nie jest bezpośrednim potwierdzeniem choroby (występują w wielu innych schorzeniach, wskazują więc jedynie na proces autoimmunoloiczny w organizmie), natomiast ich brak nie wyklucza tocznia, bo zdarzają się seronegatywne przypadki tocznia, czyli takie z negatywnymi wynikami pciał ANA.
Powrót do góry
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jagusiu Dziękuję Ci za pocieszenie. Smile Ja widzę, że Wy, motylki, doskonale dajecie sobie radę i da się z tym żyć... Jednak to chyba zrozumiałe, że gdybym miała wybór, wolałabym nie być chora. Najgorsza jest chyba niewiedza i oczekiwanie na diagnozę. Jestem już zmęczona tym bieganiem po lekarzach i badaniami, kolejnymi teoriami na temat tego, co mi jest, chciałabym, żeby to się już skończyło.
Nenya Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, czytałam już trchę o toczniu, ale nadal nie wszystko jest da mnie jasne. Jakoś tak tutaj się zaczęła ta dyskusja, bo myślałam, że skoro już zrobiłam te badania to wystarczy poczekać na wyniki i diagnoza będzie raz, dwa, a tu mi dziewczyny piszą, że to nie takie proste... Confused Chodziło mi o przeciwciała antyDNA, bo tylko takie badanie miałam robione. Nie wiem dlaczego reumatolog nie zleciła od razu tych drugich. Pewne miała swoje powody.
Chyba dla własnego spokoju zrobię jeszcze ANA. Coś mi nie wygląda, żeby przyczyną moich wszstkich dolegliwości były migdałki. Oczywiście lekarze wiedzą lepiej, ale przecież migdałki miałam badane już wcześniej, wielokrotnie, i niby były ok, a niektóre z dolegliwości, za które winę "zwalają" właśnie na migdały, już wtedy występowały.
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Gru 11, 2007 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

antyDNA są o tyle "lepsze" że w razie ich pozytywnego wyniku łatwiej o jednoznaczną diagnozę, wiąze sie je zwykle własnie z toczniem,
natomiast jak masz robic ANA to od razu ANA2 czyli tzw. panel antygenów (zwanych też inaczej ENA), bo wtedy również łatwiej o identyfikacje konkretnej jednostki chorobowej niż przy oznaczeniu samego ogólnego ANA - samo ANA to jedynie wskaźnik że "coś" sie dzieje, ale nie będzie widomo "co"...
zresztą poczekaj najlepiej na wyniki tych pciał które już zobiłaś i pogadaj z lekarzem, czy warto szukać dalej.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: