Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam wszystkich - niezdiagnozowana :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 10:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie! Widzę ,że świetnie sobie radzisz i juz sie u nas zadomowiłaś...
Miłego buszowania po Forum. Smile
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, hej, miło Cię powitać Very Happy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam Cię bardzo serdecznie Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
maria.s
Kadet
Kadet

PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(...)

Ostatnio zmieniony przez maria.s dnia Czw Wrz 01, 2011 11:29 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
cat4444
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lut 09, 2008 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj. Ja mam podobny problem a dokładnie mój synek i też w tej chwili czekamy na wynik biopsji mięśnia bo EMG nic nie wykazało.Czy miałaś robione badania takie jak JO-1, Mi-2 albo PM/Scl?To są typowe badania dla chorób autoimmunologicznych mięśni, u mojego synka wyszły podwyższone JO-1 dlatego bardziej ,,obstawiamy" zapalenie niż dystrofię.Jeżeli masz chorobę autoimmunologiczną to biopsja mięśnia może nic nie wykazać bo trzeba pobrać odpowiedni mięsień ale powinno dać pewność co do dystrofii.Jeżeli chodzi o sterydy to myślę że zastosują odpowiednie co do zapalenia i dystrofii ponieważ w obydwu przypadkach leczenie jest podobne i ,,nie zaszkodzi ' ani przy jednej ani przy drugiej chorobie a stosuje się je po to żeby zmniejszyć wydzielanie enzymów mieśniowych bo im jest ich więcej tym szybciej zanika mięsień.Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Powrót do góry
maria.s
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Lut 10, 2008 10:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(...)

Ostatnio zmieniony przez maria.s dnia Czw Wrz 01, 2011 11:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
cat4444
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lut 10, 2008 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój synek nie miał robionych ANA tylko konkretnie JO-1 i Scl. Jeżeli CPK masz w normie to raczej mało prawdopododne żeby to była dystrofia bo właśnie przy chorobach autoimmunologicznych zdarza się że CPK jest w normie.U nas w rodzinie też wystepowały choroby autoimmunologiczne lecz niestety przeglądając forum odnośnie dystrofii większość ludzi pisze że to pierwszy przypadek w rodzinie więć różnie to bywa.Jeżeli chodzi o dystrofię to niektóre jej odmiany są podobne do zapalenia mięśni, ale z opisu twoich objawów i wyniku EMG bardziej to wyglada na zapalenie.Ja na twoim miejscu jak najbardziej skonsultowałabym się z reumatologiem.Nasza pani reumatolog stwierdziła że żeby przez biopsję miesnia lub EMG ,,wykryć" zapalenie należałoby badać obręcz barkową i miedniczą bo tam są zmiany a mojemu synkowi zarówno EMG jak i biopsję robiono ,,na udzie" więc jest prawdopodobieństwo że biopsja
nie wykryje zapalenia za to będziemy mieć pewność co do dystrofii.Mój synek ma bardzo wysoki CPK dlatego podejrzewano go o najgorszy rodzaj dystrofii-dystrofię typu Duchenne'a.Podwyższony poziom kwasu mlekowego też jest moim zdaniem niepokojący i należałoby wykonać więcej badań w tym kierunku a przede wszystkim powinno zostać powtórzone bo jednorazowy wynik nie jest do końca prawdziwy bo zdarzają się pomyłki.Na twoim miejscu poprosiłabym również o skierowanie do Poradni Chorób Mięśni w Warszawie ponieważ tam kierują chorych z całej Polski a nie oszukujmy się specjalistów w dziedzinie chorób mięśni jest jak na lekarstwo, nam pani neurolog też mówiła że nasz synek ma dystrofię i koniec kropka bo ona się na tym świetnie zna a okazało się że jednak nie do końca.Jeżeli chodzi o dystrofię to ludzie piszą że jak pojechali z dzieckiem do tej poradni to wystarczyły tylko ,,oględziny" dziecka i pani doktor potrafiła stwierdzić czy to jest dystrofia Duchenne'a czy nie dlatego namawiam cię do wizyty w tej poradni bo może zrobią bardziej profesjonalne badania i będziesz mieć pewność co do choroby.Życzę pozytywnych wyników biopsji:)
Powrót do góry
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 7:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie na naszym forum mario.s mam nadzeje że dowiesz sie tego co po naszym forum oczekujesz pozdrawiam.. Smile Slonko
dori792
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: