|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zupka Junior

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 12:15 am Temat postu: |
|
|
Napisałam w sumie tylko o dziecku,
to jeszcze podzielę się tym co u mnie:
Usilne starania o dziecko, pracoholizm, w tle przygotowania do biegu przełajowego (gdy kolana pozwalają).
I wrócił problem z dłońmi, z którym nie potrafię sobie poradzić:
Na bocznych częściach palców skóra początkowo robi się czerwona, po kilku dniach pojawiają się podskórne pęcherzyki, następnie pękają, skóra zaczyna obumierać, po kilku dniach schodzi grubymi i twardymi płatami. I cały proces przebiega od początku. Pokazywałam to już kilka razy reumatologom i za każdym razem robili wielkie oczy i mówili, że to nieswoiste dla tocznia i żeby poszła z tym do dermatologa.
A dermatolog, że to dziwne zapalenie naczyń i jak mam toczeń to pewnie on to powoduje...
Zapewne nie umrę od tego, ale piecze, boli, swędzi, wygląda bardzo źle. Może ktoś miał/ma coś podobnego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2016 9:32 am Temat postu: |
|
|
Zupka, nie wiem czy podobnego ale gdy skora peka i schodzi, tak jak opisalas, to chyba jest w tych miejscach mocno przesuszona.
Ja mam atopowe zapalenie skory i to tez pierunsko swedzi, piecze a skora peka i powstaja ranki. Smarowac, smarowac, smarowac tylko kup cos odpowiedniego w aptece.
Pecherzyki, no raczej guzki, tez mi sie robia.
Spróbuj, moze pomoże.
Edit: literowki _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. 
Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Pią Mar 11, 2016 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
BenOn Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2016 7:26 pm Temat postu: |
|
|
czesc zupka, nie mam pojecia co to jest. Zawsze mozesz zasiegnac opinii innych dermatologow, Jesli sie wyjasni co to, to i tak smarowac i dbac o dlonie, Sprobuj stosowac rekawiczki do kazdych czynnosci domowych, zwlaszcza tych zwiazanych z obieraniem owocow, warzyw bo potrafia mocno podraznik, jak i wszelkich detergentow i zobacz czy troche nie ulzylo. Pamietaj rekawiczki najlepiej bez lakteksu i talku.
I najwazniejsze, gratulacje z synka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2016 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Zupko,przede wszystkim gratuluje wspaniałego synka😀
Co do palców i u mnie pojawiają się takie zmiany,tyle ze bardzo swędzące.Nie mam toczenia { tocznia . NIE toczenia , toczenie to praca na tokarce / moderator } wiec tłumacze je sobie jako alergiczne , najpierw czerwone , potem pojawiają się pecherzyki z płynem ,które pękają i tworzy się rana .Mnie pomaga maść Triderm , sterydowa z antybiotykiem i środkiem przeciwgrzybiczym jednocześnie - na receptę.Moze środki do pielęgnacji niemowląt Ciebie uczuliły ....?
Pozdrawiam szczęśliwa mamę😀[/u] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|