Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dzień dobry wszystkim
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marta84
Senior
Senior

PostWysłany: Czw Cze 25, 2015 11:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lubią nie oznacza, że występują Smile
Właściwie to większość osób chorych na coś autoimmunologicznego, które znam osobiście, ma tylko jedną jednostkę chorobową.
Czasem pojawia się coś więcej, np. rumień guzowaty, ale jest to traktowane jako objaw.
Nie wszystkie choroby mają też ten sam kaliber. Są takie, które leczą się o wiele sprawniej, szybciej i skuteczniej niż choroba podstawowa i po jakimś czasie można się ich zwyczajnie pozbyć.
Dodatkowo leczy się je praktycznie tak samo, więc nie jesteś faszerowana dodatkowymi lekami. To w dużym uproszczeniu. Jeżeli wykryją ci np. cukrzyce polekową albo problemy z sercem to wiadomo, że dostaniesz nową porcję cukierków Very Happy
Znam kobietę, która choruje na łuszczycę, astmę i haschimoto, ale ona ma problemy zdrowotne od ponad 20 lat. Wygląda świetnie, czuje się dobrze, a choroby przybywają z wiekiem, raczej nie zaliczyła nalotu dywanowego i wszystkich nieszczęść w tym samym czasie. To o tyle dobre, że organizm ma lepsze warunki do radzenia sobie z przypadłościami.

Osobiście nie lubię stwierdzenia, że choroby "lubią" towarzystwo. W badaniach, które przeglądam nałogowo zdecydowana większość pacjentów cierpi na jedną jednostkę, chociaż np. są w wieku, kiedy ludzie już jednak powoli zaczynają się sypać.

W przypadku niezróżnicowanej choroby tkanki łącznej ma się objawy mieszane, czyli trochę z tego, trochę z tamtego. Zależy jaki zestaw się wyciągnie. Z czasem, jeżeli choroba jest źle prowadzona i leczona, rozwija się - najczęściej w toczeń bądź twardzinę. Ale też w przypadku tej jednostki dochodzi do całkowitych wyzdrowień na poziomie ok. 30 proc.

Jak zwykle odsyłam do zagranicznych danych i opracować medycznych. Nazwa choroby plus hasło "recover completely"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Cze 25, 2015 3:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na tym forum dobre 50% , mogę zaryzykować że jest to grubo ponad 50% ma co najmniej 2 choroby ja mam ich 5 + astmę i nie jestem wyjątkiem .
Choruję wiele lat więc to co mówię to wnioski wyciagnięte na podstawie "tzw życia" czyli obserwacji .
wszystkie powstały owszem dawo ale praktycznie w czasie 2lat. od co najmniej 15 się z nimi razem bujamy.

Choroby opisane w publikacach to jedno a zderzenie z reczywistością to drugie .
Nie zawsze jest tak jak pokazują dane .

Cytat:
Znam kobietę, która choruje na łuszczycę, astmę i haschimoto, ale ona ma problemy zdrowotne od ponad 20 lat. Wygląda świetnie, czuje się dobrze, a choroby przybywają z wiekiem, raczej nie zaliczyła nalotu dywanowego i wszystkich nieszczęść w tym samym czasie. To o tyle dobre, że organizm ma lepsze warunki do radzenia sobie z przypadłościami.

Miała kobieta szczęscie .Zresztą jak ma się czuć ? skoro choroby z tych dosyć łagodnych .Jesli leczenie ma dobrze ustawione, to musi czuć się dobrze

Tu raczej mamy całe zestawy + zajęcie wewnetrznych narządów nie w ciągu wielu lat ale najczesciej w ciagu pierwszego roku czy max do 5 lat chorowania.
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Cze 27, 2015 9:08 pm    Temat postu: Re: Dzień dobry wszystkim Odpowiedz z cytatem

piccolina500 napisał:
Nie moge przestac myslec ani mowic o diagnozie poniewaz zaraz becze jak glupia (...) Nie znam nikogo z z taks choroba
Witaj.
Nie ukrywam, że choroby tkanki łącznej nie występują zbyt często. Z drugiej strony, na forum uzbierała się nas dość spora grupka, więc nie jesteś sama.
Czytaj, pytaj, korzystaj i czerp inspiracje: tutaj na pewno znajdziesz wszystko ww.

Trzymaj się i pamiętaj, że to my mamy chorobę, a nie ona nas. Wierzę, że wszystko ułoży się po myśli.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Cze 29, 2015 9:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile
Dużo osób już Ci odpisało Smile
Ja też dołączam do nich, sama choruję na mieszaną chorobę tkanki łącznej, więc mam wszystkiego po trochu Wink
Normalnie żyję, mam dwójkę dzieciaków i normalną Wink rodzinkę Smile pracę, marzenia, plany Smile
Tak jak widzisz po pierwszym szoku, każdy z nas się oswaja z gościem w organizmie i żyje dalej Smile
Głowa do góry i do przodu Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: