|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rw Junior

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2018 12:36 am Temat postu: |
|
|
Czy możecie napisać jaki to jest „słabo dodatni” wynik ANA, jakie to miano? I czy miano może się zmienić z większego na mniejsze? W netach znalazłem relacje ludzi, którym miana ANA spadały lub np. po kilku latach były negatywne. Czy to jest w ogóle możliwe? /rw |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2019 4:47 pm Temat postu: |
|
|
Przyłączam się do pytania powyżej.
Czy są tutaj osoby, które mają zdiagnozowaną którąś z chorób tkanki łącznej i miewały wyniki na granicy normy, np. słabo dodatnie ANA?
Ja mam co jakiś czas ANA2 1:160 (czyli wynik słabo dodatni), ziarnisty. Ale miewam też wynik ANA2 1:320 (dodatni), ziarnisty.
Natomiast za każdym razem wychodzą mi ANA3: rybosomalne białko P + (dodatni).
Nie mam postawionej żadnej diagnozy. Najbardziej jestem przerażona wynikiem ANA3. Zastanawiam się, czy u zdrowej osoby może być wynik dodatni... ?
W internecie jest tak mało informacji na temat tego konkretnego wyniku (rybosomalne białko P). Znalazłam info, że wiąże się z ryzykiem rozwoju choroby o wysokiej aktywności, z zajęciem między innymi OUN  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|